Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Німці семінари демографія.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
312.32 Кб
Скачать

Б) додаткова

  1. Атлас здоровья в Европе [Електронний ресурс]. – 2-е издание, 2008. – Режим доступу : гhttp://www.Euro.Who.Int/__data/assets/pdf_file/0012/97599/e91713r.Pdf. – Назва з титулу екрану.

  2. Демографическое развитие в Европе на современном этапе [Електронний ресурс] / Отчет комитета по европейскому населению Совета Европы, 2003 г. – №434 (13). – 05.04.2004. – Режим доступу : http://www.apteka.ua/article/33738. – Назва з титулу екрану.

  3. Доклад Генерального секретаря «Мониторинг мирового населения с уделением основного внимания распределению населения, урбанизации, внутренней миграции и развитию» [Електронний ресурс]. – Режим доступа : http://daccess-dds-ny.un.org/doc/UNDOC/GEN/N08/205/16/PDF/N0820516.pdf?OpenElement. – Назва з титулу екрану.

  4. Сапожникова Т.И. Демографическое старение: Прогнозы, причины, последствия [Електронний ресурс] / Сапожникова Т.И. // Научный журнал КубГАУ. – №25(1). – январь 2007. – Режим доступу : http://ej.kubagro.ru/2007/01/pdf/10.pdf. – Назва з титулу екрану.

  5. Mrđen S. The demographic situation in Croatia / Snježana Mrđen, Mladen Friganović // Geodraria. – Zadar, 1998. – Vol.3. – pp. 29-56.

  6. World population review [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://worldpopulationreview.com/. – Назва з титулу екрану.

Тема 3. Народжуваність у країнах регіону Питання для обговорення:

1. Показники народжуваності у країнах.

2. Репродуктивна поведінка у країнах.

3. Проблема сирітства.

Основні терміни та поняття:

Народжуваність, народжуваність за період, плідність, середнє число народжених дітей, середній вік матері, спеціальний коефіцієнти народжуваності, стерильність, сумарний коефіцієнт народжуваності, число народжених дітей, віковий коефіцієнт народжуваності, загальний коефіцієнт народжуваності, індекс загальної народжуваності, індекс позашлюбної народжуваності, індекс шлюбної народжуваності, інтергенетичний інтервал, інфертильність, історія народжень, календар народжень, бездітність, безпліддя, репродуктивна поведінка, репродуктивний вік, репродуктивний період, свідома бездітність, бажане число дітей у сім'ї, ідеальне число дітей у сім'ї, дитина-сирота, соціальні сироти, діти, позбавлені батьківського піклування.

Методичні рекомендації

Студенти, які спеціалізуються на вивченні країн Західної Європи та Північної Америки, розглядають питання семінару на прикладі США та Великої Британії. Студенти, які спеціалізуються на вивченні країн Центральної та Південно-Східної Європи – на прикладі Німеччини та Хорватії.

У першому питанні потрібно проаналізувати рівень народжуваності у визначених країнах регіону з 2000 р. до сьогодення, звернувши увагу на розрахунок загального, вікового та сумарного коефіцієнту народжуваності. Студенти мають проаналізувати економічні, соціальні, демографічні, екологічні, географічні, політичні і моральні фактори, що впливають на рівень народжуваності у країнах регіону. Проведіть компаративний аналіз рівня народжуваності у визначених країнах регіону.

Друге питання семінару присвячене вивченню репродуктивної поведінки у країнах регіону. Слід охарактеризувати внутрішні (потреби та установки) та зовнішні (соціальні цінності та норми) стимули, що впливають на репродуктивну поведінку людини. Зверніть увагу на індикатори репродуктивної поведінки (середнє ідеальне число дітей, середнє бажане число дітей, середнє очікуване (заплановане) число дітей) у країнах регіону. Визначте, які основні проблемні питання репродуктивного здоров'я існують в країнах регіону.

У третьому питанні пропонується проаналізувати проблему сирітства у країнах регіону, визначити загальну кількість дітей-сиріт по відношенню до загальної кількості дітей, розглянути основні причини соціального сирітства. Зверніть увагу на становище дітей-сиріт і дітей, які залишилися без піклування батьків, в країнах регіону. Слід визначити, які форми соціальної роботи проводяться у країнах регіону для вирішення проблеми сирітства.