Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Німці семінари демографія.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
312.32 Кб
Скачать

Основні терміни та поняття:

Демографічна структура, національна меншина, державотворча нація, статево-вікові групи, відтворення населення, демографічна зима, демографічний вибух, перенаселення, статева піраміда, урбанізаційні процеси, щільність населення, сільське населення, міське населення, урбанізація, типи відтворення населення, співвідношення чоловічого і жіночого населення.

Методичні рекомендації

Студенти, які спеціалізуються на вивченні країн Західної Європи та Північної Америки, розглядають питання семінару на прикладі США та Великої Британії. Студенти, які спеціалізуються на вивченні країн Центральної та Південно-Східної Європи – на прикладі Німеччини та Хорватії. При підготовці до семінарського заняття необхідно охопити демографічну структуру населення країн за період 2000-2013 рр.

У першому питанні потрібно проаналізувати специфіку етнорелігійної структури населення країн. При цьому необхідно окремо охарактеризувати поділ населення за етнічною, релігійною та мовною ознаками; визначити загальну кількість населення у державах, визначивши, які нації відносяться до державотворчих, а які – до національних меншин. Варто визначити у країнах проблеми, пов’язані із етнорелігійною структурою, встановити відповідність між державними мовами і наявною мовною структурою населення.

У другому питанні увагу варто приділити поділу населення на статеві та вікові групи, виділивши критерії за якими відбувається така диференціація. Важливим є використання статево-вікових пірамід для того, щоб пояснювати відповідні зміни у структурі населення, визначати співвідношення чоловіків і жінок, дітей та людей похилого віку у різних вікових групах у певні часові проміжки. Маєте пояснити типи відворення у конкретних країнах, визначити причини змін у статево-вікових групах, оперувати поняттями «демографічна зима» та «демографічний вибух» для аналізу демографічних прогнозів.

Відповідь на третє питання передбачає розкриття поняття «розміщення населення» та застосувати його для характеристики процесів урбанізації (динамічні, слабкорозвинуті, домінує сільське чи міське населення). При цьому акцент має бути зроблений на аналіз того, які статево-вікові групи домінують у селі чи місті; якою є частка населення у сільській місцевості і якою є її демографічна структура. Також мають бути визначені: густина населення на кілометр квадратний; співвідношення сільського та міського населення, етнорелігійних спільнот; рівномірність розміщення населення по території тієї чи іншої країни (чи територія держав повністю заселена і охоплена урбанізацією, як географічні особливості на це впливають тощо).

Питання для самоконтролю

  1. Охарактеризуйте етнодемографічну структуру населення.

  2. Визначте співвідношення чоловічого і жіночого населення у статево-вікових группах.

  3. Встановіть причини старіння населення.

  4. Якими є прогнози щодо змін у демографічній структурі країн регіону?

  5. Визначте типи відтворення у країнах регіону.

  6. Якими є міжнародні стандарти, прийняті ООН, для статево-вікових груп?

  7. Що таке густина населення та як вона впливає на демографічну структуру?

  8. Якими є принципи розміщення населення у країнах?

  9. Урбанізаційні процеси у країнах та їх вплив на демографічну структуру.