Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА В УКРАЇНІ .doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.25 Mб
Скачать

Методичні вказівки

На семінарському занятті студенти знайомляться з певними чинниками, які визначають особливості соціальної політики конкретної країни. В розвитку соціального організму будь-якої країни визначальну роль відіграє історично сформована в економічна система. Студенти повинні засвоїти зміст понять «економіка», «праця», «економіка праці», «процес суспільного відтворення» та визначити роль цих феноменів у формуванні суспільних відносин і соціальному розвитку країни взагалі. Знайомство з формулою Фішера показує грошову взаємозалежність економіки і соціальної політики. Виявлення сутності такого феномена як суспільне відтворення підводить до розуміння закономірного характеру залежності соціальної політики від економіки та економіки від соціальної політики.

При вивченні другого питання студенти поглиблюють уявлення про суспільство як цілісну, історично стійку форму сумісної життєдіяльності людей та цілісний соціальний організм певної країни. Внутрішня будова цього організму проявляється як соціальна структура суспільства. Студенти мають розібратися в специфіці таких феноменів як соціальна група, клас, каста, спільнота, соціальне становище, соціальна роль та розглянути зміни в соціальній структурі України (схема 2 на сторінці 50).

У відповіді на третє питання необхідно охарактеризувати роль держави як суб’єкта соціальної політики, розкрити її основні можливості впливати на вирішення соціальних проблем та визначати напрями соціального розвитку країни. Студенти мають ознайомитися з основними державними інструментами соціальної політики.

Розглядаючи четверте питання необхідно звернути увагу, що в наш час людина, щоб перетворитися із об’єкта в активний, творчий суб’єкт соціальної політики повинна взаємодіяти із недержавними суб’єктами-інститутами соціальної політики. Ще необхідно розкрити роль і можливості основних недержавних суб’єктів соціальної політики (політичних партій, громадських та релігійних організацій, профспілок та трудових колективів).

Реферати

  1. Суб’єкти і об’єкти соціальної політики.

  2. Роль держави в реалізації соціальної політики.

  3. Взаємозв’язок соціальних проблем і соціальної політики.

  4. Людина як суб’єкт і об’єкт соціальної політики.

  5. Соціальна політика як відображення соціальної сутності держави.

Питання для самоконтролю

  1. У чому проявляється взаємозв’язок соціальної політики та економіки?

  2. Охарактеризуйте зміст поняття «економіка праці».

  3. Яке відношення має соціальна політика до суспільного відтворення?

  4. У чому полягає сутність соціальної структури суспільства і з яких основних елементів вона складається?

  5. Як взаємопов’язані соціальна структура суспільства і соціальна політика?

  6. Чи доцільно використовувати класовий аналіз для дослідження сучасного суспільства?

  7. Обґрунтувати роль держави як основного суб’єкта соціальної політики.

  8. Охарактеризувати основні критерії оцінки державної соціальної політики.

  9. За яких умов громадське об’єднання постає суб’єктом соціальної політики.

  10. Охарактеризувати можливості недержавних суб’єктів соціальної політики впливати на соціальний розвиток країни та вирішувати соціальні проблеми.