Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА В УКРАЇНІ .doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.25 Mб
Скачать

Методичні вказівки

Це семінарське заняття орієнтує на ознайомлення з теоретичними уявленнями про громадянське суспільство і реальними проявами його в житті соціального організму країни. При вивченні першого питання студенти повинні з’ясувати, що розвиваючи ідею гармонізації відносин між особою і державою, відомі мислителі минулого створили теоретичні підвалини громадянського суспільства. Серед науковців до нашого часу не склалося єдиної думки щодо розуміння сутності громадянського суспільства та його ролі в суспільному житті. В наш час чітко означилися дві основні традиції уявлень про громадянське суспільство: прихильники аристотелівської традиції пов’язують його виключно з існуванням демократичної держави; в той же час представники іншої – боденівської традиції – доводять, що громадянське суспільство має місце в будь-якому державно організованому суспільстві. Необхідно, щоб студенти визначили основні ознаки громадянського суспільства і підібрали найбільш переконливе розуміння цього феномена.

В другому питанні постає необхідність з’ясувати роль громадянського суспільства в суспільному житті та взаємодії з державою. Дві моделі теоретичних уявлень про громадянське суспільство (модель Г. Гегеля і модель К. Маркса) не лише наочно представляють аристотелівську і боденівську традиції, але й виявляють протилежні підходи до оцінки визначальної ролі з поміж двох взаємодіючих суб’єктів – держави і громадянського суспільство. За К. Марксом, громадянське суспільство як «царство економічних відносин» є визначальним, а держава – йому підпорядкованим елементом. За цим підходом, політекономія – це наука про громадянське суспільство, яка досліджує його роль у виробництві, розподілі, обміні й споживанні матеріальних і духовних благ. Таким чином студенти виходять на розуміння громадянського суспільства як основного суб’єкта процесу суспільного відтворення.

При вивченні третього питання стоїть завдання з’ясувати роль громадянського суспільства в суспільному житті України. Для цього студенти мають знайти в літературі описання проявів громадянської активності, які мали вирішальний вплив на дії державної влади і соціальний розвиток суспільства, вирішення соціальних проблем та зміни в соціальній політиці держави. Крім того, студенти повинні обґрунтувати шляхи розвитку громадянської активності в Україні.

Реферати

1. Теоретичні аспекти взаємозв’язку громадянського суспільства і соціальної політики.

2. Роль громадянського суспільства в процесі суспільного відтворення.

3. Вплив громадянського суспільства на соціальну політику в Україні.

Питання для самоконтролю

1. Поясніть сутність феномена громадянського суспільства.

2. Порівняйте аристотелівську і боденівську традицію уявлень про громадянське суспільство.

3. Визначте причини актуальності теорії громадянського суспільства для суспільного життя сучасних країн.

4. Назвіть відмінності в уявленнях про громадянське суспільство, що відображені в теоретичних моделях Г. Гегеля і К. Маркса.

5. Поясність, чому в концепції К. Маркса громадянське суспільство виступає впливовим суб’єктом процесу суспільного відтворення.

6. Охарактеризуйте основні прояви громадянського суспільства в суспільному житті сучасної України.

7. Доведіть необхідність подальшого посилення громадянського суспільства в сучасній Україні.

8. Обґрунтуйте можливі шляхи розвитку громадянської активності в сучасній Україні.