Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА В УКРАЇНІ .doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.25 Mб
Скачать

Методичні вказівки

Це семінарське заняття націлює на аналіз процесів та факторів, що впливають на рівень життя громадян України. Тому відправним пунктом аналізу змін рівня життя громадян є соціальні стандарти. В першому питанні семінару студенти повинні розкрити зміст понять «рівень життя», «якість життя» та «соціальні стандарти». Розвиток уявлень про соціальні стандарти відображається в нормативних положеннях таких документів як Загальна декларація прав людини, Конвенція про захист прав людини і основних свобод, Європейська соціальна хартія, Європейський кодекс соціального забезпечення. Для оцінювання рівня життя населення України студенти мають ознайомитися із такими показниками соціального забезпечення як прожитковий мінімум, мінімальна зарплата, мінімальна пенсія, середня зарплата, середня пенсія та інші соціальні стандарти.

Вивчаючи друге питання студенти повинні розібратися в сутності феномена суспільної модернізації, визначити позитивні та негативні її аспекти. Історичний досвід проведення суспільної модернізації в різних країнах засвідчує неоднозначність її впливу на життя народів, а тому необхідно виділити ті її риси, які забезпечували успіх модернізаційних проектів. Розробка теоретичних аспектів цієї проблеми представлена в роботах В.М. Гейця та інших дослідників. Необхідно охарактеризувати зміст і основні тенденції здійснення модернізаційних процесів у сучасній Україні. Аналіз тенденцій, що негативно впливають на життя народу (демографічна криза, послаблення трудового потенціалу тощо), дозволяє здійснити заходи щодо послаблення цих тенденцій, зокрема засобами соціальної політики.

Третє питання розкриває значення соціалізації як чинника, що формує здатність людини самостійно влаштовувати свої життя. Цей феномен досліджується у двох таких аспектах: «філогенетичному» та «онтогенетичному». Поділ населення за ознакою зовнішнього або внутрішнього «локус контролю» на дві основні групи – екстернатів та інтерналів – дає можливість оцінювати його здатність самостійно організовувати свою справу та необхідність підтримки господарської діяльності з боку держави. Таким чином, у процесі соціалізації формується певна соціально-психологічна основа оптимізації взаємозв’язку ринкового та державного регулювання господарської діяльності.

Вивчення четвертого питання передбачає засвоєння таких понять як «молодь», «молодіжна політика», знайомство з основними специфічними рисами молоді, моделями молодіжної політики, а також обговорення стану молодіжної політики в сучасній Україні. По завершенні підготовки семінару студентам пропонується написати творчу роботу, у якій вони, спираючись на власний досвід, повинні розробити власну модель молодіжної політики в сучасній Україні.

Реферати

  1. Теоретичні аспекти дослідження соціальних стандартів.

  2. Порівняння соціальних стандартів у Європі та Україні.

  3. Зміна молодіжної політики в Україні: від радянської до пострадянської.

Питання для самоконтролю

  1. Поясніть значення понять «рівень життя» та «якість життя».

  2. Розкрийте зміст основних міжнародних нормативно-правових актів, які закріплюють стандарти в галузі прав людини.

  3. Визначте зміст основних соціальних стандартів у Європі та світі.

  4. Поясність сутність феномена суспільної модернізації та причину і наслідки тих суперечностей, які вона викликає.

  5. Які фактори визначають результативність модернізаційних проектів?

  6. Обґрунтуйте оптимізацію процес суспільної модернізації в сучасній Україні.

  7. Що таке соціалізація людини і яким чином вона впливає на рівень життя населення?

  8. Обґрунтуйте необхідність опори соціальної політики на стан соціалізації населення в сучасній Україні.

  9. Поясніть специфіку молоді як соціально-вікової групи і доведіть необхідність державної молодіжної політики.

  10. Запропонуйте власну модель молодіжної політики для сучасної України.