Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ИПО ЄКЗАМЕН.doc
Скачиваний:
148
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
453.12 Кб
Скачать

20. Расова класифікація.

Раси - групи людей, об'єднані спільними спадковими морфологічними ознаками ( можливі незначні коливання). Раси постійно змішуються.

Расовий поділ населення світу відбувається переважно за зовнішніми ознаками. Сучасний вид людей охоплює чотири раси: європеоїдну (євразійську), монголоїдну (азіатсько-американську), негроїдну (африканську), і австралоїдну (океанійську). Раси формуються під впливом природного середовища, а зовнішні відмінності передаються у спадок наступним поколінням і закріплюються у генотипі людини.

Велика європеоїдна раса підрозділяється

на малі: Атланто-Балтійску, Середньоєвропейску, Індо-Середньоземноморську, Біломорсько-Балтійску, Балкано-Кавказьку. Європеїдна раса населяє всю Європу, переважає у Західній Азії та Північній Америці. Європеїди мають світлу (рожеву або смаглу) шкіру, вузький ніс, що стирчить, м'яке, часто хвилясте волосся. У чоловіків пишно ростуть борода та вуса.

Негроїди мають темну, по більшості шоколадно-коричневу шкіру, курчаве чорне волосся, карі очі, широкий ніс та товсті губи, майже нерозвинуту бороду. Найбільше їх живе в Африці. Багато негроїдів проживають в Америці, зокрема у США, на острові Гаїті і Бразилії. Велика негроїдна раса ділиться на малі: Австралійску, Веддоїдну, Меланезійску, Негрську, Негрілльську, Бушменську.

В австралоїдів також темна окраса шкіри, широкий ніс, стовщені губи, але, на відміну від негроїдів. ще й сильно розвинута борода.Найбільш типові представники австралоїдів - корінні мешканці Австралії - австралійці; близькі до них також і деякі народи Океанії та Південної Азії. Малі раси: меланезійська, негритоска, австралоїдна, курильська (айнська)

Представники монголоїдної раси мають жовтувату шкіру, туге (жорстке), пряме чорне волосся, плескате обличчя з вилицями, що стирчать, ніс з низьким переніссям.Особливо характерним є вузький розріз очної щілини, що утворюється особливою складкою в кутку ока, біля слізного пагорка. Борода та вуса в них ростуть скудно.Переважають в країнах Центральної та Східної Азії.Велика раса монголоїда підрозділяється на малі: Північноазіатську, Арктичну, Дальньосхідну, Південноазіатську, Американську.

21. Проблема походження та видової єдності рас.

Спільність основних людських ознак і головної лінії історичного розвитку, повноцінність потомства в міжрасових шлюбах указують на те, що розділення на раси відноситься до достатньо просунутих стадій еволюції гомінід. На підставі порівняльно-біохімічних і антропологічних даних припускають, що спочатку в людстві виділилися раси монголоїдна і європеоїдно-негроїдна. Пізніше з останньої виділилися євразійська і австрало-негроїдна. Вказані події мали місце, мабуть, на стадії переходу від палеоантропів до неоантропів.

До епохи великих географічних відкриттів «великі» раси характеризувалися певним розселенням по планеті. Представники монголоїдної раси розміщувалися на території Північної, Центра льної, Східної і Південно-Східної Азії, Північної і Південної Аме рики, австрало-негроїдної — в Старому Світі на південь від тропі ка Рака, європеоїдної — на території Європи, Північної Африки, Передньої Азії, Північної Індії. Багато расових ознак адаптивно доцільні в тій частині Ойкумени, в якій складалися і мешкали раси протягом багатьох тисячоліть. До таких відноситься пігментація шкірних покривів і шерстисте волосся негроїдів (підвищений рівень сонячної радіації), великі розміри носової порожнини євро пеоїдів (дія охолодженого в зимовий період повітря), епікант — вузька очна щілина, своєрідне відкладення жирової тканини на обличчі монголоїдів (захист очей від вітру, пилу, відбитого від снігу сонячного світла і від переохолодження тканин особи). Можна припустити, що формування расових комплексів ознак відбувалося під дією природного добору.

22.

.Проблема місця та часу походження рас (поліцентризм, моноцентризм, дицентризм).

В 70-х рр. була сформована теорія двух центрів походження рас: теорія дицентризма, автор Зубов(суть теорії- на тер. Євразії сформувалася людина розумна і вона починає мігрувати и заселяє Старий Світ, таким чиним формується 2 очага формування рас під впливом різних кліматичних обставин – Східна(Монголія, Китай – монголоїдна раса), Західна(реал включає в себе Європу, Північну Африку і Передню Азію – європеоїдна раса). Негроїдна і Негроавстралоїдна раси сформувались пізніше в результаті заселення тропічного поясу.

В 1938р. була сформована теорія Поліцентризму, автор Фрідріх Вайденрайх, виділив 4 очага формування людських рас:1. Південно-східна Азія, початкова форма пітекантроп, негро-австралоїдна раса; 2.Центральна

Азія(поч. форма Сінантроп, монголоїдна раса) 3.Європа і Передня Азія, неандерталець, монголоїдна раса; 4.Африка, африканський неандерталець, негроїдна.

В 50-х рр.. Теорія поліцентризма була відкинута і висунута теорія моноцентризма, автор Рогинський(очас формування рас Європа, Північна Африка, Центральна Азія.)