Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ИПО ЄКЗАМЕН.doc
Скачиваний:
148
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
453.12 Кб
Скачать

17. Палеантропи: різновиди, датування, місця знаходження.

Палеантропи(древний человек), 250-40тис. р. назад. Паліантропи представлені неандертальцями. Ріст 1.70, маса 70кг , обьем мозку 1300-1500см3. Вперше неандертальці були відкриті 1856р. біля м. Дюсель-Дорт в Німеччині в долині річки Неандер. Знахідки неандертальців були досліджені всюди, це і Східна Африка, Європа, Передня Азія, Середня Азія. Всі неандертальці неоднакові. Виділено 3 основні групи:

1.Рання(Череп з Ерінгсдорф. До цих залишках відносяться череп неандертальського типу, але з високим чолом, з маленькими зубами. Місце - Ерінгсдорф, Німеччина.), знайдений на території Європи (250-70тис.р.назад). була тонка будова костяка, слабо розвинутінадбровні дуги.

2.Піздня (Ла-Шапель-о-Сен. Ця стоянка відома скелетом класичного неандертальця - старого, хворого артритом. Вік - можливо, 50 тисяч років. Місце - Ла-Шапель-о-Сен, південна частина Центральної Франції.). Масивний скелет, сутулість, примітивна будова черепа.

3. Палістинський неандерталець(знайден на території Палестини, 250-40тис.р.назад). прогресивна будова черепа, скелета, комбінує ознаки і європейських, и азіатських, і африканських неандертальців.

18. Традиційна версія становлення людини розумної ( теорія неандертальської стадії).

В 1927 году американский антрополог Хрдличка сформулировал идею развития неандертальской стадии.

Доказательства:

- морфологическая близость неандертальцев и хомо сапиенс

- наличие неандертальских признаков на черепах современного человека

- находки неандертальцев найдены на территории всего Старого Света, где изначально были хомо сапиенс

- хронологическая близость

- генетическая приемственность

Существовало 3 позиции по поводу того какой неандерталец был предком:

- был палестинский неандерталец, европейский в процессе развития не участвовал

- палестинский неандерталец, а позже и европейский

- все группы неандертальцев

Неандертальская стадия стала доминирующей, благодаря ней стал вопрос не только о предковых формах, но и о прародине хомо сапиенс, также появился вопрос об очагах формирования рас.

19. Нові трактування часу та місця виникнення людини розумної.

У 50 -х рр. в європі одночасно з неандерт виникає кроманьйонець, отже предком людини розумної можуть бути інші види іскопаємих антропоїдів . Автори - Хеберрер і Валлуа . Знахідки в печері Сванскомб в Англії та Фонтешевад у Франції. Знахідки кісткових останків в 60 тис років тому. Вони їх віднесли до людини розумної . Але зрештою встановилося , що це прогресивний неандерталець .

У 70 -х рр. ХХ в результаті в Африці та Близькому Сході удревнили появу людини розумної . На тер. Ефіопії в печерах Омо 2 і Омо 3 ; в Танзанії печера Мумба ; в ПАР печера Флорісбад , Бордер на річці Классіес . Вони датуються 130-120 тис років тому.

На Близькому Сході в печерах Схул і Кафзех знайшли останки 190 тис років тому, що дало змогу удревнити появу предка людини. Прабатьківщина людини: людина зароджується на території Африки і починає розселятися.