Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 курс / Размещение произв.сил-2011.docx
Скачиваний:
34
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
105.66 Кб
Скачать

2.Характеристика машинобудівних районів

  1. Харківський машинобудівний район. Найбільш розвинутий в Україні. Включає машинобудування Харківської, Полтавської і Сумської областей. У районі зосереджено 25% робітників, зайнятих у машинобудівній промисловості. Машинобудування в районі склалося відповідно до потреб народного господарства СНД. Район спеціалізується на важкому енергетичному, транспортному, сільськогосподарському, електротехнічному машинобудуванні, приладобудуванні. Найбільша концентрація машинобудування відзначається в Харкові, а також у Полтаві, Кременчуці, Сумах.

  2. Донбаський машинобудівний район включає Донецьку і Луганську області. Машинобудування району орієнтується на власні ресурси і спеціалізується на виробництві металоємкої продукції - машин і устаткування для чорної металургії, гірничодобувної промисловості, транспорту, сільського господарства і т.п. Найбільші машинобудівні центри району: Донецьк, Краматорськ, Луганськ, Маріуполь, Горлівка, Дружківка.

3. Придніпровський. Район охоплює територію Дніпропетровської,Запорізької і Кіровоградської областей. Ведуче місце тут займає важке машинобудування виробництво металургійного устаткування,верстатобудування, енергетичне, транспортне, електротехнічне,сільськогосподарське й ін. Основні центри машинобудування району: Дніпропетровськ, Дніпродзержинськ, Кривій Ріг, Нікополь, Запорожжя, Мелітополь, Бердянськ, Токмак і Кіровоград.

  1. Центрально-український машинобудівний район. Включає: Київ, Київська, Житомирська, Черкаська і Чернігівська області. Район спеціалізується на верстатобудуванні, виробництві машин для хімічної і будівельної індустрії, транспорту, сільського господарства, на електротехнічному машинобудуванні, виробництві технологічного устаткування і приладобудуванні. Найбільші центри: Київ, Житомир, Бердичів, Коростень, Чернігів і Черкаси.

  2. Західно-український машинобудівний район включає Львівську. Волинську, Ровенську, Івано-Франківську і Закарпатську області. Район спеціалізується на транспортному, сільськогосподарському, електротехнічному, будівельному, дорожнім машинобудуванні, приладобудуванні і радіоелектроніці. Найбільші центри машинобудування: Львів, Луцьк, Рівне, Івано-Франківськ, Ужгород.

6. Подільський машинобудівний район у складі Вінницької, Хмельницької, Тернопільської і Чернігівської областей - один з найбільш молодих в Україні, що став інтенсивно розвиватися в останні десятиліття. Він спеціалізується на сільськогосподарському, електротехнічному машинобудуванні і приладобудуванні. Як центри машинобудування тут виділяються Вінниця, Хмельницький, Тернопіль, Чернівці.

7. Південний машинобудівний район включає Одеські, Миколаївські, Херсонську області і Республіку Крим. Спеціалізується район на суднобудуванні, верстатобудуванні, сільськогосподарському машинобудуванні, виробництві технологічного устаткування і приладобудуванні. Найбільші центри машинобудування: Одеса, Миколаїв, Херсон, Сімферополь, Севастополь, Ізмаїл, Керч.

Широкі можливості по шляху диверсифікованості і конверсії мають гіганти військового машинобудування - науково-виробниче об'єднання Південний машинобудівний завод і конструкторське бюро „Пiвдeннe,, (Дніпропетровськ). Основною спеціалізацією об'єднання був випуск ракетоносіїв і штучних супутників. Нині „Южмаш" уже має в номенклатурі понад два десятки найменувань мирних товарів, а саме: виробництво тракторів, дитячих велосипедів, тренажерів, кухонних комбайнів «Мрія» і т.п., є можливості розширити виготовлення тракторів, налагодити випуск зробленого технологічного оснащення для м'ясної, молочної й іншої областей переробної промисловості. Почалося освоєння нового авіаційного двигуна для пасажирського літака.