Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.docx
Скачиваний:
82
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
482.95 Кб
Скачать

Крок 1. Відключення автоматичного запуску cd

Купили ви диск, доверху набитий корисним програмним забезпеченням. Принесли додому, вставили в дисковод, автоматично запустився диск, а там - вірус. Щоб цього не сталося, вам треба пройти за наступною адресою в реєстрі - HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMControlSet001ServicesCdrom, і параметру AutoRun присвоїти значення 0. Для редагування реєстру вам треба запустити програму RegEdit, яка запускається так, : Пуск - Виконати - regedit.

Крок 2. Автоматичне оновлення системи

Як кожному з нас відомо, досить часто в операційних системах Windows знаходяться помилки і критичні огріхи в безпеці, виправити які слід відразу ж після виходу патча. 2004-й рік, що пішов, зайвий раз це довів, явивши світу декілька глобальних вірусних епідемій.

Тому клікаємо правою кнопкою миші по іконці Мій Комп'ютер, а потім прямуємо по шляху Властивості - Автоматичне Оновлення. Перед нами виникає дилема - або зупинити свій вибір на опції "Автоматично", або зробити активною опцію "Повідомляти, але не завантажувати і не встановлювати їх автоматично".

Дам декілька рекомендацій. Якщо ви власник виділеного інтернет-каналу, і закачувати щодня у фоновому режимі (а саме так відбувається оновлення системи через Windows Update) файлу пристойного розміру не складає великої проблеми, то однозначно ваш вибір - Автоматично.

Іншим же користувачам, а особливо модемним, раджу вибрати "Повідомляти, але не завантажувати і не встановлювати їх автоматично", де гойдати і встановлювати файли ви будете, заздалегідь оцінивши їх важливість, щоб не захаращувати отже слабкий інтернет-канал.

Крок 3. Відключення непотрібних сервісів

Не знаю навіщо, але Біл Гейтс і співтовариші нагородили в Windows XP таку величезну кількість непотрібних служб, що запускаються автоматично, що не відключити їх - гріх. Але оскільки розмову ми ведемо про безпеку операційної системи, звернемо нашу увагу на системні сервіси, підриваючі наші старання. Для цього пройдемо по дорозі Панель управління - Адміністрування - Служби і займемося роботою.

Нагадаю, як працювати із службами. Кликнувши на одну з них, перед собою ви побачите вікно з чотирма закладками: Загальні, Вхід в систему, Відновлення, Залежності. По суті справи, найбільш важливими є дві: перша і остання. На першій вкладці, "Загальні", ви можете прочитати назву служби, її функції, виконуваний файл, а також виставити тип запуску : авто, вручну, відключене. Оскільки нам належить деактивувати непотрібні системні сервіси, ми виставлятиме тип "відключено". На останній вкладці, "Залежності", ви можете побачити, з якими із служб вибраний вами сервіс знаходиться в залежності, тобто якщо служба відключена або неправильно працює, це може відбитися на залежних від неї сервісах.

Увага: перш ніж почати різке видалення непотрібних служб, я раджу зберегти первинні налаштування, щоб уникнути можливих конфліктів. Для цього треба пройти по HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServiсes і кликнувши правою кнопкою, вибрати пункт "Експортувати". Далі зберігаємо дані в *.reg-файл.

Служба видаленого управління реєстром (Remote Registry Service) - дозволяє видалено управляти системним реєстром. Якщо служба зупинена, то редагувати реєстр може тільки локальний користувач. Сподіваюся, зайвих питань не виникає. Ріжемо.

Служба повідомлень (Messenger) - ця служба дозволяє отримувати і відправляти повідомлення. Часто використовується для розиграшів і спаму. Воно вам потрібне? Ріжемо.

Служба терміналів (Terminal Service) - однією з функцій служби є надання послуг Remote Desktop. Поза сумнівом, цей сервіс не є безпечним, тому потребує відключення, що і робимо.

NetMeeting Remote Desktop Sharing - служба дозволяє певним користувачам діставати доступ до робочого столу Windows. Давно ви користувалися Windows NetMeeting? І чи користувалися взагалі? Ріжемо.

Telnet - дозволяє видаленим користувачам працювати з машиною по протоколу Telnet. Якщо ви не користуєтеся цими послугами, відключення станеться непомітно. Ріжемо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]