Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
отчет по практике.docx
Скачиваний:
55
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
133.16 Кб
Скачать

Висновки і пропозиції

Базовим підприємством для проходження виробничої практики з бухгалтерського обліку було обрано Державне підприємство «Дослідне господарство «Елітне» Інституту рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН України».

В своєму складі господарство має 1819 га сільськогосподарських угідь, машино - тракторний парк з великою кількістю техніки (включаючи сучасні модифікації).

Підприємство спеціалізується на виробництві продукції рослинництва.

Питання організації бухгалтерського обліку підприємства знаходяться у компетенції його керівника, який відповідає за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фактичної реєстрації всіх господарських операцій у відповідних документах, регістрах бухгалтерського обліку та у фінансовій та статистичній звітності.

Основним документом підприємства, який визначає організацію ведення бухгалтерського обліку є Наказ про облікову політику.

Також на підприємстві розроблений і діє Графік документообороту, якого суворо дотримуються працівники-обліковці. На досліджуваному підприємстві використовують автоматизовану форму обліку із застосуванням пакету прикладних програм «Універсал 5+».

В цілому можна сказати, що ведення бухгалтерського обліку в підприємстві налагоджене належним чином. Всі первинні документи складаються своєчасно, містять підписи відповідних осіб, хоча, на жаль, не завжди заповнюються необхідні реквізити, що ускладнює обробку таких документів, а також у виробничих підрозділах часто використовують застарілі бланки первинних документів.

Облік касових операцій на підприємстві ведеться належним чином. Приміщення каси обладнано згідно вимог до цього. Порушень касової дисципліни не було.

Підприємство має рахунок в «Мегабанку». При цьому установа банку надсилає підприємству виписки банку, в яких зазначають інформацію про рух коштів по кожному рахунку.

Взаємовідносини з покупцями проводяться відповідно до укладених з ними договорів. Розрахунки з ними проводяться своєчасно.

Розрахунки з підзвітними особами проводяться згідно нормативних положень. Кошти під звіт видаються тільки після того, як підзвітна особа повністю розраховується за попередньо виданими коштами. Витрати на відрядження відшкодовуються відповідно до законодавства.

Розрахунки підприємства з Пенсійним фондом проводяться згідно діючих відсоткових ставок платежів. Періодично до цих органів подаються відповідні документи, що підтверджують нарахування та перерахування внесків, а також ці операції фіксуються в регістрах бухгалтерського обліку.

З постачальниками і підрядниками відносини будуються відповідно до умов укладених з ними договорів.

На досліджуваному підприємстві головним недоліком обліку основних засобів є те, що багато документів не заповнюється, або ж не заповнюються всі реквізити (Інвентарна картка, Акт приймання-здачі відремонтованих і реконструйованих та модернізованих об’єктів (ф. 03-2) та інші). Це дало б змогу зробити більш детальну конкретизацію про надходження та вибуття основних засобів на досліджуваному підприємстві.

У ДП «ДГ «Елітне» ІР НААН України» облік розрахунків з оплати праці ведеться на належному рівні відповідно до всіх норм закону.

В цілому за підсумками виробничої практики можна сказати, що не зважаючи на численні труднощі, які на кожному кроці все ще спіткають сільськогосподарських товаровиробників підприємство, порівняно з іншими господарствами району функціонує на належному рівні і намагається з кожним роком покращувати результати господарювання, слідкує за нормативно-правовими актами, що регламентують порядок ведення бухгалтерського обліку та складання звітності та впроваджує їх в дію на своєму підприємстві. Можливо з часом будуть створені кращі умови для діяльності с.-г. підприємств, які призведуть до покращення результатів їх фінансово-господарської діяльності, що дасть змогу підняти сільське господарство на вищий рівень. Але для цього підприємству необхідно знаходити самостійно шляхи покращення і результатів господарювання і безпосередньо ведення бухгалтерського обліку, проявити зацікавленість до роботи і результатів своєї праці.