Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
отчет по практике.docx
Скачиваний:
56
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
133.16 Кб
Скачать

5.14. Облік власного капіталу та забезпечення зобов`язань

Власний капітал є основою для початку і продовження господарської діяльності будь – якого підприємства. Він виступає гарантією прав власників підприємства. Власний капітал визначається як частина в активах підприємства, що залишається після вирахування його зобов’язань.

За рівнем відповідальності власний капітал поділяється на :

  • Статутний;

  • Пайовий;

  • Додатковий капітал;

  • Капітал у дооцінках;

  • Резервний;

  • Нерозподілений прибуток (непокритий збиток);

  • Неоплачений капітал;

  • Вилучений капітал.

Статутний капітал – зафіксована в установчих документах загальна вартість активів, які є внеском власників (учасників) до капіталу підприємства.

Формування статутного капіталу за рахунок внесків засновників (учасників) фіксується в засновницьких документах підприємства. Сума статутного капіталу, а також рішення про його збільшення або зменшення обов’язково реєструється в Державному реєстрі господарських одиниць. Сума статутного капіталу за балансом підприємства та сума, зареєстрована в Державному реєстрі, повинні бути тотожними.

Збільшення статутного капіталу може бути здійснене лише після внесення повністю всіма учасниками своїх вкладів.

Зменшення статутного капіталу за наявності заперечень кредиторів не допускається. Рішення про зменшення статутного капіталу набирає чинності не раніше як через 3 місяці після державної реєстрації і публікації про це у встановленому порядку.

Облік коштів статутного капіталу ведеться на рахунку 40 "Зареєстрований (пайовий) капітал". Розмір статутного капіталу ДП «ДГ «Елітне» становить 12147 тис. грн.

Облік додаткового капіталу ведеться на рахунку 42 «Додатковий капітал», його розмір у ДП «ДГ «Елітне» становить 5094 тис. грн.

За кредитом рахунка 42 "Додатковий капітал" відображається збільшення додаткового капіталу, за дебетом – його зменшення.

Резервний капітал – це страховий капітал, створений підприємством за рахунок відрахувань власного прибутку з метою погашення можливих збитків, здійснення виплат інвесторам і кредиторам при недостатньому забезпеченні коштами.

Облік резервного капіталу ведеться на рахунку 43 «Резервний капітал», його розмір у ДП «ДГ «Елітне» становить 271 тис. грн. на кінець 2014р.

Нерозподілений прибуток (непокритий збиток) – це сума прибутку, яка реінвестована у підприємство, або сума непокритого збитку.

Наявність нерозподіленого прибутку свідчить, що активи підприємства будуть збільшені за рахунок операцій, за якими одержано прибуток. Кредитове сальдо субрахунка " Прибуток нерозподілений" також не означає, що грошові кошти або будь-який інший конкретний вид активів реінвестовано в підприємство. Прибуток вважається реінвестованим, якщо активи підприємства в цілому збільшились.

Сільськогосподарські підприємства на цьому етапі розвитку в більшості своїй мають на кінець звітного періоду "непокриті збитки", що є свідченням збитковості їх виробництва.

Для узагальнення інформації про формування і використання прибутку підприємства використовують рахунок 44 "Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)”. На цьому рахунку ведеться облік нерозподілених прибутків (непокритих збитків) поточного та минулих років, а також використаного в поточному році прибутку.

По кредиту рахунка відображується збільшення прибутку від всіх видів діяльності, по дебету - збитки та використання прибутку.

Рахунок 44 "Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)" має такі субрахунки:

441 "Прибуток нерозподілений";

442 "Непокриті збитки";

443 "Прибуток, використаний у звітному періоді".

На субрахунку 441 "Прибуток нерозподілений" відображуються наявність та рух нерозподіленого прибутку.

В бухгалтерському обліку прибуток формується поступово протягом фінансово-господарського року від всіх видів діяльності, внаслідок якої вони виникають, а саме:

  • фінансові результати від реалізації продукції, товарів, робіт та послуг, виробництво та продаж яких є визначальною метою створення підприємства та забезпечують основну частку його доходу (основна операційна діяльність);

  • фінансові результати від реалізації оборотних активів підприємств (крім фінансових інвестицій), іноземної валюти, від оренди активів (інша операційна діяльність);

  • фінансові результати від операцій, які призводять до змін розміру і складу власного та позичкового капіталу підприємства (фінансова діяльність);

  • фінансові результати від операцій з необоротними активами, а також з тими фінансовими інвестиціями, які не є складовою частиною еквівалентів грошових коштів (інвестиційна діяльність);

  • фінансові результати від операцій або подій, які відрізняються від звичайної діяльності підприємства і відбуваються рідко або нерегулярно (надзвичайна діяльність).

Процес визначення прибутку чи збитку від реалізації продукції, товарів, робіт та послуг складається з двох етапів. На першому етапі визначається дохід від реалізації, який зменшується на суму податку на додану вартість (акцизного збору). На другому етапі чистий дохід, тобто дохід за мінусом ПДВ (акцизного збору), списується на фінансовий результат. Потім на фінансовий результат списується собівартість реалізованої готової продукції, товарів, робіт і послуг, адміністративні витрати, витрати на збут та нараховані податки. Різниця між чистим доходом і перерахованими вище витратами діяльності буде складати фінансовий результат основної діяльності.

Фінансовий результат визначається на рахунку 79 "Фінансові результати". На підставі бухгалтерської довідки-розрахунку прибуток списують в кредит субрахунка 441 "Прибуток нерозподілений", а збиток – в дебет субрахунка 442 "Непокриті збитки".

Для обліку розподілу прибутку між власниками (нарахування дивідендів), виплат за облігаціями, відрахування в резервний капітал та іншого використання прибутку застосовується субрахунок 443 "Прибуток, використаний у звітному періоді".

Використання прибутку на сплату дивідендів або для створення резервного капіталу протягом звітного періоду відображується за дебетом субрахунка 443 "Прибуток, використаний у звітному періоді" в кореспонденції з рахунком 67 "Розрахунки з учасниками" або 43 "Резервний капітал" відповідно.

Слід зазначити, що будь-які інші видатки (відрахування до фондів заохочення та розвитку, податки з прибутку тощо) відображуються як витрати на відповідних рахунках (23, 90, 91, 93, тощо).

В кінці року сальдо субрахунка 443 списуватиметься в дебет субрахунка 441.

Для обліку цільового фінансування призначено рахунок 48 "Цільове фінансування і цільові надходження". За кредитом рахунка 48 відображають кошти цільового призначення, отримані як джерело фінансування певних заходів, за дебетом – використані суми за певними напрямами, визнання їх доходом, а також повернення невикористаних сум.

У ДП «ДГ «Елітне» стан обліку власного капіталу в цілому відповідає вимогам.