Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
moy_otchet.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
784.38 Кб
Скачать

5.1. Журнал господарських операцій з обліку касових операцій дп «дг «Елітне» за квітень 2015 року

Назва операції

Сума, грн.

Кореспонденція рахунків

Дебет

Кредит

Сальдо на 01.04.15

98200,00

1

Виплачено кошти на відрядження згідно платіжної відомості

200,00

372

301

2

Оприбуткована виручка від продажу продукції на ринку

14449,00

301

701

3

Оприбуткована виручка від продажу продукції на ринку

32232,00

301

701

4

Зарахування коштів на поточний рахунок

118827,00

311

301

5

Оприбуткована виручка від продажу продукції на ринку

16016,00

301

701

6

Виплачені кошти на відрядження згідно платіжної відомості

261,25

372

301

Сальдо на 02.03.15

41608,75

5.3. Облік операцій на рахунках в банку

Для зберігання коштів і здійснення безготівкових розрахунків ДП ДГ «Елітне» було відкрито в установі ПАТ «Мегабанк» м. Харків основний розрахунковий рахунок № 2600610639, МФО 351629. А також розрахунковий рахунок № 2600511132 в ПАТ «Полтава-банк» м. Полтава, МФО 331489.

Умови відкриття рахунку та особливості його функціонування сторонами було визначено в договорі банківського рахунка, який укладено у письмовій формі.

Поточний рахунок – це рахунок, що відкривається банком клієнту на договірній основі для зберігання грошей і здійснення розрахунково-касових операцій за допомогою платіжних інструментів відповідно до умов договору та вимог законодавства України.

На поточний рахунок підприємства в установі банку зараховуються грошові кошти, що надходить за реалізовану продукцію, виконані роботи, надані послуги, а також позички банків, суми, одержані від дебіторів у сплату боргів, всі інші надходження, які стосуються діяльність господарства.

При цьому із даного рахунку здійснюють розрахунки з постачальницькими організаціями, підприємствами, установами та окремими особами, по зобов’язаннях перед бюджетом, органами соціального страхування, забезпечення, сплачують заборгованість установам банку по позичках, одержують готівку для виплати заробітної плати та інших господарських потреб.

Порядок проведення операцій на рахунках регулюються чинним законодавством України і нормативними актами Національного банку України. Відкриваються і закриваються рахунки згідно з Інструкцією „ Про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземній валютах ”, затвердженою постановою Правління Національного банку України від 12 листопада 2003 р. № 492, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 17 грудня 2003 р. за № 1172/8493 зі змінами та доповненнями.

Для відкриття поточного рахунку було надано установі банку такі документи:

а) заяву на відкриття рахунку, підписану керівником та головним бухгалтером підприємства.

б) копію свідоцтва про державну реєстрацію в органі державної виконавчої влади, засвідчену нотаріально;

в) копію належним чином зареєстрованого установчого документа (статуту/засновницького договору/установчого акта/положення), засвідчену нотаріально чи органом, який реєструє ;

г) копію документа, що підтверджує взяття юридичної особи на облік, в органі державної податкової служби, засвідчену органом, що видав документ, або нотаріально чи підписом уповноваженого працівника банку;

д) картку із зразками підписів керівника підприємства та головного бухгалтера.

є) копію документа, що підтверджує реєстрацію юридичної особи у відповідному органі Пенсійного фонду України, засвідчену органом, що його видав, або нотаріально чи підписом уповноваженого працівника банку;

ж) копію страхового свідоцтва, що підтверджує реєстрацію юридичної особи у Фонді соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, засвідчену органом, що його видав, або нотаріально чи підписом уповноваженого працівника банком.

На досліджуваному підприємстві право першого підпису належить керівникові. Право другого підпису належить головному бухгалтеру. Особи, що мають право першого і другого підпису вказуються в картці з зразками підписів і відтиском печатки при її складанні.

Безготівкові розрахунки в господарському обороті України проводяться у відповідності з Інструкцією “Про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті”, затвердженою постановою Правління Національного банку України від 21.01.2004 р. № 22 зі змінами та доповненнями.

При здійсненні розрахункових операцій в ДП «ДГ «Елітне» використовується такий платіжний документ як Платіжне доручення.

Платіжне доручення оформляється платником та подається в банк, що його обслуговує не менше чим у двох примірниках і приймається банком до виконання протягом десяти календарних днів з дати його виписки.

Банк приймає до виконання платіжне доручення за умови, якщо сума цього платіжного доручення не перевищує суму, що є на його рахунку.

На досліджуваному підприємстві розрахунки дорученнями здійснюються:

  • за фактично відвантажену/ продану продукцію (виконані роботи, надані послуги тощо);

  • у порядку попередньої оплати – якщо такий порядок розрахунків установлено законодавством та / або обумовлено в договорі;

  • для перерахування підприємствами сум, які належать фізичним особам (заробітна плата, пенсії тощо), на їх рахунки, що відкриті в банках;

  • для сплати податків і зборів (обов’язкових платежів) до бюджетів та / або державних цільових фондів.

Перший примірник доручення виконує функцію меморіального ордера і поміщається в документ для банку платника, другий – видається платнику з відміткою банку про одержання і виконання документу.

Виписку банку з поточного рахунка з доданням відповідних первинних документів (об'ява на внесок готівки, чек, платіжне доручення, розрахунковий чек тощо) щоденно або в інші узгоджені з підприємством строки (залежно від частоти операцій по розрахунковому рахунку), передають уповноваженому представникові підприємства. Після одержання виписки головний бухгалтер ДП «ДГ «Елітне» здійснює бухгалтерську обробку. Головний бухгалтер перевіряє відповідність записів у ній доданим документам та записам в бухгалтерії підприємства.

При цьому на даному підприємстві внесок готівки на поточний рахунок підприємства проводиться по Заяві на переказ готівки - письмовому наказу про внески підприємства банку на зарахування на його рахунок готівки. Заява заповнюється в одному примірнику і в ній обов’язково вказується джерело утворення готівки. На прийняті суми банк видає квитанцію, яка служить підставою для списання грошових коштів по касі.

Синтетичний облік коштів на рахунках у банку здійснюється на рахунку 31 «Рахунки в банку». За дебетом рахунка відображається надходження грошових коштів на рахунки підприємства, за кредитом — перерахування грошових коштів з рахунків підприємства.

Синтетичний облік операцій з коштами на рахунку в банку ведеться у Обороті по рахунку 31 та Головній книзі (додатки ).

Отже, на досліджуваному підприємстві операції, пов’язані з рухом грошових коштів на рахунках у банку оформляються згідно вимог чинного законодавства. Всі первинні документи оформляються по мірі їх надходження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]