Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
moy_otchet.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
784.38 Кб
Скачать

5.2. Облік касових операцій

Каса – це спеціально обладнане та ізольоване приміщення або місце, що призначене для приймання, видачі та зберігання готівкових коштів, інших цінностей та касових документів. Касові операції в ДП «ДГ «Елітне» здійснюються відповідно до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 15.12.2004 р. № 637 зі змінами і доповненнями.

Всі готівкові розрахунки ДП «ДГ «Елітне» з підприємствами, а також із фізичними особами здійснює як за рахунок коштів, одержаних у касі банку, так і за рахунок виручки від реалізації готової продукції (робіт, послуг).

Відповідальність за обладнання каси, доставку та зберігання коштів на даному підприємстві несе керівник підприємства. При цьому доступ у касу особам, які не мають відношення до її роботи, забороняється.

Ведення касових операцій здійснює касир. Касир – це матеріально відповідальна особа, на яку покладено функції щодо видачі-приймання готівки. Касиру забороняється передовіряти виконання дорученої йому роботи іншим особам, адже відповідно до чинного законодавства касир несе повну матеріальну відповідальність за збереження всіх прийнятих ним цінностей.

Підприємство створює необхідні умови, що забезпечують збереження грошових коштів у касі, при доставці їх з установ банків або при внесенні на поточні рахунки.

Всю готівку і цінні папери в ДП «ДГ «Елітне» зберігають у вогнетривкій металевій шафі, яку після закінчення роботи закривають ключем і опечатують сургучною печаткою касира. Ключі від металевої шафи і печатка зберігаються в касира, а дублікати – в опечатаних касиром пакетах зберігаються в керівника підприємства.

Гранична сума готівкового розрахунку одного підприємства (підприємця) з іншим протягом дня за одним або кількома платіжними документами не повинна перевищувати 10000 (десять тисяч) гривень. Десятитисячне обмеження введено постановою Правління Національного банку України “Про встановлення граничної суми готівкового розрахунку ” від 6 червня 2013 року № 210.

Ліміт залишку готівки в касі – це граничний розмір готівки, що може залишатися в касі на кінець робочого дня, який встановлюється установою банку. Уся готівка понад ліміт здається до установи банку. Понадлімітна готівка у касі підприємства зберігається у випадку, якщо вона отримана з метою виплати заробітної плати, компенсацій, допомоги, коштів на відрядження тільки протягом трьох робочих днів. Після закінчення цього терміну невикористані за призначенням кошти повертають до установи банку.

Проте, на підприємстві може бути передбачений той випадок, коли підзвітній особі одночасно видана готівка як на відрядження, так і для вирішення в цьому відрядженні виробничих (господарських) питань (у тому числі для закупівлі сільськогосподарської продукції у населення та заготівлі вторинної сировини), то строк, на який видана готівка під звіт на ці завдання, може бути продовжено до завершення терміну відрядження.

Звіт про використання коштів на відрядження або підзвіт надається до закінчення третього банківського дня, наступного за днем, у якому платник податку:

  • завершує таке відрядження;

  • завершує виконання окремої цивільно-правової дії за дорученням та за рахунок особи, що надала кошти в підзвіт.

Основними грошовими потоками в ДП ДГ «Елітне» є:

1) готівка, що надійшла з поточного (розрахункового) рахунка підприємства в банку;

2) готівка, що надійшла у вигляді виручки підприємства або приватного підприємця за реалізовану продукцію, товари, роботи або послуги.

Проте є ще й інші варіанти надходження грошових коштів в касу даного підприємства, а саме: здана зайво отримана сума відрядних або коштів, виданих підзвітній особі на господарські потреби підприємства, не використана ним за призначенням (повернення працівником підприємства зайво отриманої суми заробітної плати, відшкодування збитку, заподіяного підприємству даним працівником тощо).

Приймання готівки в касу досліджуваного підприємства проводиться за прибутковими касовими ордерами ф. КО-1. При цьому про приймання готівки в касу за прибутковими касовими ордерами видається засвідчена відбитком печатки цього підприємства квитанція (що є відривною частиною прибуткового касового ордера) за підписами головного бухгалтера або працівника підприємства, який на це уповноважений керівником.

Під час роботи з готівкою касири (особи, що виконують їх функції) керуються правилами визначення справжності та платіжності банкнот і монет Національного банку України.

Видача готівки з каси ДП ДГ «Елітне» проводиться за видатковими касовими ордерами ф. КО-2, а також платіжними відомостями, наприклад при видачі заробітної плати.

Документи на видачу готівки повинні підписуватися керівником і головним бухгалтером або особами, які на це уповноважені. До видаткових ордерів можуть бути додані заява на видачу готівки, розрахунки тощо.

Якщо на доданих до видаткових касових ордерів документах, заявах, розрахунках тощо є дозвільний надпис керівника, то підпис керівника на видаткових касових ордерах не є обов’язковим.

У випадку видачі окремій особі готівки за видатковим ордером, касир вимагає пред’явити паспорт чи документ, що його замінює, записує назву документа, номер, ким і коли він виданий. Фізична особа розписується у видатковому документі про одержання готівки із зазначенням одержаної суми (гривень – словами, копійок – цифрами) використовуючи чорнильну або кулькову ручку з чорнилом темного кольору.

Всі прибуткові і видаткові касові ордери та документи, що їх замінюють, до передачі в касу реєструють у бухгалтерії в Реєстрі касових операцій.

В ДП ДГ «Елітне» надходження і видача грошей фіксується у Касовій книзі, записи до якої формуються автоматично. Касова книга – це обліковий реєстр, призначений для обліку касових операцій. Наприкінці кожного робочого дня у Касовій книзі підсумовуються операції за день, а також визначається залишок грошей у касі на наступний день.

В ДП ДГ «Елітне» для обліку наявності, руху і залишків готівки в касі використовується рахунок 30 “Готівка”, до якого відкривається субрахунок 301 “Готівка в національній валюті”. За дебетом рахунка 30 відображається надходження грошових коштів у касу підприємства, за кредитом — виплата грошових коштів із каси підприємства.

Отже, на досліджуваному підприємстві операції по надходженню та видачі готівки в касі оформляються належним чином, а при здійсненні касових операцій касир дотримується всіх вимог, що закріпленні в Положенні про ведення касових операцій у національній валюті в Україні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]