Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
moy_otchet.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
784.38 Кб
Скачать

Показники фінансового стану дп «дг «елітне» за 2012-2014 рр.

Показники

Порядок розрахунку

Фактичне значення

Теоретичне значення

2012 р.

2013 р.

2014 р.

Коефіцієнт загальної ліквідності

Ф.1 р.260 / Ф.1 р.620

3,35

3,61

3,99

1

Коефіцієнт зносу основних засобів

Ф.1 р.032 / Ф.1 р.031

0,53

0,56

0,60

< 0,25

Чистий обіговий капітал, тис. грн

Ф.1 р.260 - Ф.1 р.620

5067

5637

6191

Позит.

Робочий капітал, тис. грн

Ф.1 р.380 + р.430 + р.630 - р.080

5058

5637

6191

Позит.

Коефіцієнт автономії

Ф.1 (р.380 + р.430) / р.640

0,89

0,89

0,90

0,6

Коефіцієнт забезпеченості оборотних активів власними коштами

Ф.1 (р.380 + р.430 - р.080) / р.260

0,70

0,72

0,75

0,5

Рентабельність власного капіталу, %

Ф.2 р.220 (225) / Ф.1 р.380 × 100

0,18

0,53

0,21

Позит.

Рентабельність усієї діяльності, %

Ф.2 р.220 (225) / Ф.2 р.040 × 100

0,55

1,44

0,57

Позит.

У таблиці 6 наведено аналіз показників фінансового стану ДП «ДГ «ЕЛІТНЕ». Він відображує загальну картину фінансового стану підприємства, яка майже по всім показникам є сприятливою, окрім коефіцієнту зносу основних засобів. Даний коефіцієнт має бути нижчим за 0,25, а на цьому підприємстві він кожного року збільшується. У 2014р він дорівнює 0,60, тобто у 2 рази більше за норматив.

Коефіціент загальної ліквідності є більшим 1, у 2014р він склав 3,99. Не менш важливими є також показники кількості чистого обігового та робочого капіталів, які з кожним роком збільшуються.

Коефіціент автономії за нормативом має становити більше 0,6, у 2013 і 2014рр він склав 0,89 і 0,99. А коефіцієнт забезпеченості оборотних активів власними коштами у 2014р становить 0,75. Норматив дорівнює 0,5, отже досліджуване підприємство достатньо забезпечене власними коштами.

Рентабельність власного капіталу має скачкову динаміку: у 2012р показник дорівнює 0,18%, у 2013р спостерігається значний ріст – 0,53%, у 2014р, навпаки, спад - 0,21%. Така сама ситуація спостерігається і в рентабельності діяльності підприємства: у 2012р вона становить 0,55%, у 2013р – 1,44%, у 2014р – 0,57%. Показники рентабельності мають позитивні значення, що свідчить про прибутковість підприємства.

5. Звіт про виробничу практику з фінансового обліку

5.1. Організація бухгалтерського обліку на сільськогосподарських підприємствах

Бухгалтерський облік на підприємстві ведеться безперервно з дня реєстрації підприємства до його ліквідації.

Питання організації бухгалтерського обліку на підприємстві належать до компетенції його власника (власників) або уповноваженого органу (посадової особи) відповідно до законодавства та установчих документів. Вони ж несуть відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності протягом встановленого терміну, але не менше трьох років.

Для забезпечення ведення бухгалтерського обліку підприємство самостійно обирає форми його організації:

- введення до штату підприємства посади бухгалтера або створення бухгалтерської служби на чолі з головним бухгалтером;

- користування послугами спеціаліста з бухгалтерського обліку, зареєстрованого як підприємець, який здійснює підприємницьку діяльність без створення юридичної особи;

- ведення на договірних засадах бухгалтерського обліку централізованою бухгалтерією або аудиторською фірмою;

- самостійне ведення бухгалтерського обліку та складання звітності безпосередньо власником або керівником підприємства. Остання форма організації бухгалтерського обліку не може застосовуватися на підприємствах, звітність яких повинна оприлюднюватися

Підприємство самостійно:

- визначає облікову політику підприємства;

- обирає форму бухгалтерського обліку як певну систему регістрів обліку, порядку і способу реєстрації та узагальнення Інформації в них з додержанням єдиних засад, встановлених цим Законом, та з урахуванням особливостей своєї діяльності і технології обробки облікових даних;

- розробляє систему і форми внутрішньогосподарського (управлінського) обліку, звітності і контролю господарських операцій, визначає права працівників на підписання бухгалтерських документів;

- затверджує правила документообороту і технологію обробки облікової інформації, додаткову систему рахунків і регістрів аналітичного обліку;

- може виділяти на окремий баланс філії, представництва. відділення та інші відокремлені підрозділи, які зобов'язані вести бухгалтерський облік, з наступним включенням їх показників до фінансової звітності підприємства.

Керівник підприємства зобов'язаний створити необхідні умови для правильного ведення бухгалтерського обліку, забезпечити неухильне виконання всіма підрозділами, службами та працівниками, причетними до бухгалтерського обліку, правомірних вимог бухгалтера щодо дотримання порядку оформлення та подання до обліку первинних документів. Основним документом що відображає і регламентує організацію обліку в ДП «ДГ «Елітне» є наказ про облікову політику (додаток ). Даним документом затверджується ведення бухгалтерського обліку на підприємстві відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», а також з чинними Національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку.

Даний документ встановлює також порядок і строки подання бухгалтерської та статистичної звітності, порядок обробки і зберігання документації і проведення інвентаризації.

На підприємстві застосовується автоматизована форма обліку (рис. 5.1). Підприємство використовує програмне забезпечення «Універсал 5+».

Технологія автоматизації бухгалтерського обліку своїми процесами аналогічна до звичайного «паперового» обліку. Кожен комп'ютерний бухгалтерський компонент має зв'язки із синтетичними та аналітичними рахунками, документами-підставами, іншими реєстрами господарських операцій. Основними загальними реквізитами комп'ютерних бухгалтерських реєстрів є: дата, код проведення, заповнені строки, сума проведень, номер синтетичного рахунка з дебету, його аналітичні рахунки, номер синтетичного рахунка з кредиту, його аналітичні рахунки.

Первинні документи

Персональний комп’ютер

Реєстри синтетичного обліку

Нормативно-довідкова інформація

Баланс і звітність

Рис. 5.1. Схема форми обліку ДП «ДГ «Елітне»

Програма надає можливість ручного й автоматичного введення проводок. Усі проводки заносяться в журнал операцій. При перегляді проводок у журналі операцій їх можна обмежити довільним тимчасовим інтервалом, групувати і шукати по різних параметрах проводок.

На підставі введених проводок може бути виконаний розрахунок підсумків. Підсумки можуть виводитися за квартал, рік, місяць і за будь-який період, обмежений двома датами. Розрахунок підсумків може виконуватися по запиту й одночасно з уведенням проводок (в останньому випадку не потрібно перерахування).

Для складання фінансової звітності у відповідності до діючих нормативних актів та надання її користувачам керівництво підприємства формує облікову політику: обирає принципи, методи і процедури обліку таким чином, щоб достовірно відобразити фінансовий стан і результати діяльності.

Для того, щоб облік був своєчасним і точним, забезпечував рівномірне протягом місяця надходження документів у бухгалтерію, в господарстві має бути організована така система виписування і обробки документів, яка забезпечує максимальне прискорення документообігу. Упорядкування руху документів здійснюється за допомогою Графіку документообороту (додаток ).

Організацією бухгалтерського обліку займається головний бухгалтер Черняєва Катерина Вікторівна, яка забезпечує складання і подання у відповідні строки фінансової звітності, здійснює контроль за збереженням на рахунках бухгалтерського обліку всіх господарських операцій, дотримання на підприємстві відповідних методологічних засад бухгалтерського обліку та виконує інші завдання та обов’язки згідно з посадовою інструкцією.

З метою забезпечення зберігання всіх документів, які протягом звітного періоду складалися на підприємстві чи були одержані від інших підприємств і організацій, у ДП «ДГ «Елітне» створений належним чином обладнаний архів, до якого надходять на зберігання всі документи. Всі документи зберігаються відповідно до встановлених законодавчо їх термінів зберігання.

Для передачі до архіву документи поступово формуються у спеціальні папки, які групуються спочатку по місяцях, а потім накопичуються за рік. Відповідно за роками складання документів вони розташовуються у архіві на спеціально відведених для них стелажах. Спеціального працівника, який би займався веденням архіву на підприємстві немає. Це відноситься до компетенції головного бухгалтера.

На підставі Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов`язань і господарських операцій підприємств і організацій на підприємстві розроблений Робочий план рахунків» (додаток ).

У цілому можна зазначити, що бухгалтерський облік у підприємстві налагоджений на належному рівні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]