Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
moy_otchet.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
784.38 Кб
Скачать

5.3 Журнал господарських операцій з обліку розрахункових операцій з дебіторами дп «дг «Елітне» за квітен 2015 року

Дата

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

Дебет

Кредет

1

12.04

Відображено дохід від реалізації зерна

361

701

1813,80

2

14.04

Відображено дохід від реалізації сої

361

701

2256,10

3

05.04

Видано готівку в підзвіт на відрядження

372

301

100,00

4

05.04

Відзвітовано Звітом про використання коштів, наданих у відрядження або підзвіт

11

372

108,00

5

08.04

Видано аванс на закупівлю МШП

372

301

1000,00

6

09.04

Відзвітовано за Звітом про використання коштів, наданих у відрядження або підзвіт

22

372

1200,00

7

09.04

Видано готівку в підзвіт на відрядження

372

301

50,00

5.5. Облік розрахунків за зобов`язаннями

Діяльність ДП «ДГ «Елітне» передбачає розрахункові взаємовідносини з іншими підприємствами, організаціями і особами щодо придбання товарів, отримання робіт і послуг, сплати податків, зборів та інших платежів, соціального страхування та ін.

Поточні зобов’язання включають:

  • короткострокові кредити банків;

  • поточну заборгованість за довгостроковими зобов’язаннями;

  • короткострокові векселі видані;

  • кредиторську заборгованість за товари, роботи, послуги;

  • поточну заборгованість за розрахунками з одержаних авансів, за розрахунками з бюджетом, за розрахунками з позабюджетних платежів, за розрахунками зі страхування, за розрахунками з оплати праці, за розрахунками з учасниками, за розрахунками із внутрішніх розрахунків;

  • інші поточні зобов’язання.

Забезпечення створюються для відшкодування наступних (майбутніх) операційних витрат. Їх характеристика та облік буде розглянуто в розділі „Облік власного капіталу та забезпечення зобов’язань”.

Постачальники (підрядники) - це підприємства, що відвантажують продукцію (виконують роботи, надають послуги) покупцям. По відношенню до постачальників підприємства-споживачі завжди виступають покупцями їхніх товарно-матеріальних цінностей, різних послуг, включаючи отримання електроенергії, газу, води, автопослуг, послуг зв’язку, послуг з переробки матеріальних цінностей тощо.

Розрахункові взаємовідносини між постачальниками і покупцями виникають у процесі господарської діяльності підприємств, і цим відносинам, як правило, повинне передувати укладання договорів (контрактів) купівлі-продажу товарно-матеріальних цінностей, договорів підряду на виконання різних робіт, надання послуг тощо.

Зобов’язання з постачання товарів вважається виконаним у момент фактичної передачі товарів покупцеві та переходу права власності на товари покупцеві.

Приймання товарів супроводиться перевіркою відповідності якості, кількості та комплектності товарів їх характеристиці та технічним умовам, зазначеним у договорі.

Якщо продавець передає товари разом з товаросупровідними документами перевізнику (транспортній організації) для доставки товарів покупцеві, то вважається, що товари поставлені покупцеві (якщо інше не передбачене умовами договору).

Надходження товарів від постачальників оформляється на підставі товарно-транспортних накладних (ТТН), рахунків-фактур, вантажних митних декларацій тощо. ТТН виписують при доставці товарів автомобільним транспортом

Для узагальнення інформації про розрахунки з постачальниками і підрядниками передбачено пасивний рахунок 63 “Розрахунки з постачальниками та підрядниками”.

Рахунок 63 “Розрахунки з постачальниками та підрядниками” має такі субрахунки:

631 “Розрахунки з вітчизняними постачальниками”;

632 “Розрахунки з іноземними постачальниками”;

633 “Розрахунки з учасниками ПФГ”.

Діючим планом рахунків ведення операцій по розрахунках з постачальниками та підрядниками передбачено на рахунку 63 “Розрахунки з постачальниками та підрядниками”.

Під податком і збором (обов'язковим платежем) до бюджетів та до державних цільових фондів слід розуміти обов'язковий внесок до бюджету відповідного рівня або державного цільового фонду, здійснюваний платниками у порядку і на умовах, що визначаються законами України про оподаткування.

Податковий облік ведеться відповідно до Податкового кодексу України, який вступив в дію з 1 січня 2011 року.

Для податкового обліку ПДВ використовуються такі первинні документи і регістри:

  • податкова накладна – первинний документ, що виступає у відносинах між платниками податків. Податкова накладна є звітним податковим документом і одночасно розрахунковим документом;

  • реєстр виданих та отриманих податкових накладних.

Подання податкової декларації по ПДВ передбачено ПКУ.

Бухгалтерський облік розрахунків за податками і платежами ведуть на балансовому рахунку 64 “Розрахунки за податками й платежами”, який призначено для узагальнення інформації про розрахунки підприємства за усіма видами платежів до бюджету, включаючи податки з працівників підприємства, та за фінансовими санкціями, що справляються у дохід бюджету.

Порядок справляння таких платежів регулюється чинним законодавством.

За кредитом рахунку 64 "Розрахунки за податками й платежами" відображаються нараховані платежі до бюджету, за дебетом — належні до відшкодування з бюджету податки, їх сплата, списання тощо.

Рахунок 64 "Розрахунки за податками й платежами" має такі субрахунки:

641 "Розрахунки за податками"

642 "Розрахунки за обов'язковими платежами"

643 "Податкові зобов'язання"

644 "Податковий кредит"

Облік розрахунків з учасниками ведеться на пасивному рахунку 67 “Розрахунки з учасниками”. Заборгованість за внесками до капіталу підприємства відображається на окремому рахунку 46 “Неоплачений капітал”.

Крім вказаних податків, сільськогосподарські підприємства здійснюють відрахування єдиного соціального внеску (37,19 %) до Пенсійного фонду. Справляння зборів до Пенсійного фонду України регламентується Законом України № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. Інформація про розмір нарахованої заробітної плати та суму ЄСВ подається до Пенсійного фонду у вигляді відповідного звіту.

Облік розрахунків з органами страхування ДП «ДГ «Елітне» веде по рахунку 65 „Розрахунки за страхуванням” , до якого відкриває субрахунок «Загальний рахунок по ЄСВ».

Рахунок 67 "Розрахунки з учасниками" призначено для узагальнення інформації про розрахунки з учасниками та засновниками підприємства, що пов'язані з розподілом прибутку (дивіденди тощо).

За кредитом рахунка 67 "Розрахунки з учасниками" відображається збільшення заборгованості підприємства перед засновниками та учасниками товариства, за дебетом — її зменшення (погашення).

Для обліку розрахунків за іншими операціями призначено рахунок 68 “Розрахунки за іншими операціями”.

На рахунку 68 “Розрахунки за іншими операціями” ведеться облік розрахунків за операціями, що не можуть бути відображені на рахунках 63-67.

Синтетичний облік операцій з дебіторами ведеться у Обороті по рахунку 63, 64, 65, 67, 68 та Головній книзі (додатки ).

Отже, на досліджуваному підприємстві завжди своєчасно здійснюється нарахування та сплата всіх податків та зборів, належним чином оформляються та подаються документи, а підприємство при здійсненні всіх розрахункових операцій дотримується всіх норм діючого законодавства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]