Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab_fizika / ФТТ / 6-8.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
249.34 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 6-8. Лабораторія фізики твердого тіла. 08.03.2017

Розробка: В.Омельяненко, Г.Чуйко, Д.Степанчиков

Лабораторна робота № 6–8 Вивчення властивостей напівпровідникового тиристору.

Мета роботи: зняти пускову та вольт-амперні характеристики (ВАХ) напівпровідникового тиристору.

Обладнання: кремнієвий тиристор КУ201Ж, випробувальний стенд-схема.

Теоретичні відомості

Рис.1. Система p-n- переходів тиристора.

Тиристор (від грецького “thyra”- двері) – це напівпровідниковий прилад з двома стійкими станами, який має три (або більше) випрямляючих переходи і здатний перемикатися із замкненого стану у відкритий і навпаки. Вперше описаний у 1956 році американським вченим Дж. Моллом. Основою тиристору є структура типу p-n-p-n (рис.1) з чотирьох шарів. Крайні області тиристорної структури називають емітерами (n і р), сусідні до них p-n- переходи (П1 і П3) – емітерними, центральний перехід (П2) – колекторним. Поміж переходами знаходяться базові області (p і n), або просто – бази. Електрод, що забезпечує контакт з n-емітером, називають катодом, з p-емітером – анодом.

Існують три типи тиристорів:

  • діодний тиристор – його бази не мають виводів;

  • тріодний тиристор – має додатковий вивід від р-бази, який зветься керуючим електродом;

  • тетродний тиристор – обидві бази мають виводи, тобто у приладу є два керуючих електроди.

Тиристори отримали широке застосування в радіо- та електротехніці у якості швидкодіючих перемикаючих пристроїв. Вони використовуються при конструюванні генераторів імпульсів різної форми, у схемах випрямлячів, для регулювання потужності змінного струму. Тиристори є напівпровідниковими аналогами лампових тиратронів.

Вольт-амперною характеристикою (ВАХ) тиристора називають залежність анодного струму від анодної напруги при сталому значенні струму управління (). На ВАХ тиристору (рис.2) можна відмітити три основні області: область 1 – на аноді позитивне значення напруги, яке може сягати сотень вольт, але опір тиристору великий (декілька мегом), тому анодний струм порівняно малий (декілька мікроампер), у такому стані тиристор є замкнений; область 2 – тиристор має негативний опір, ця ділянка відповідає нестійкому стану тиристора; область 3 – анодна напруга не перевищує 1 – 2 В, але анодний струм порівняно великий, — тиристор у відкритому стані.

Рис.2. Вольт-амперна характеристика тиристора.

Переходи П1 та П3 при тій поляризації напруги, яка показана на рис.1, зміщені у прямому напрямку (відкриті), а перехід П2 – в оберненому (закритий). При малому значенні напруги на тиристорі, струм, який тече через нього, буде визначатися переходом П2: переходи П1 та П3 є відкритими, тому їхній опір порівняно малий, а опір закритого переходу П2 –, навпаки, великий. Тому початкова ділянка ОА1 вольт-амперної характеристики тиристора (рис.2) є подібною до ВАХ p-n-переходу зміщеному в оберненому напрямку. Струм через перехід П2 утворюється переміщенням через нього неосновних носіїв у прилеглих базових областях: електрони є неосновними носіями у середній р- області, а дірки – у середній n- області.

Рис.3. Вольт-амперні характеристики тиристора при різних струмах управління.

При збільшенні напруги, прикладеної до тиристору, зростають прямі струми через переходи П1 і П3 (точка А2 на рис.2). Внаслідок цього у середню р- область через перехід П1 інжектується (вприскується, поступає) зростаюча кількість електронів, а у середню n- область – зростаюча кількість дірок через перехід П3. Таким чином, концентрація неосновних носіїв у прилеглих до переходу П2 областях зростає. Це призводить до зменшення опору переходу П2 та перерозподілу падінь напруг поміж переходами П1, П2, П3: на переході П2 падіння напруги зменшується, а на переходах П1 і П3 – зростає. При деякому критичному значенні зовнішньої напруги на тиристорі U3 = Uвкл процес зростання струму через переходи П1 і П3 приймає лавиноподібний характер – тиристор відкривається.

IУ

Iy1

Iy2

Iy3

0 Uвкл1 Uвкл2 Uвкл3

Рис.4. Пускова характеристика тиристора.

С трум різко, стрибком, зростає (ділянка А3 – А4 на рис.2), його величина обмежується головним чином опором навантаження Rн, яке увімкнено послідовно до тиристору. При цьому опір переходу П2 і тиристора у цілому зменшується настільки, що на тиристорі падає лише близько одного вольта напруги, а основна частина напруги падає на опорі навантаження Rн. Неосновних носіїв у прилеглих до переходу П2 областях тепер велика кількість і тому цей перехід можна вважати зміщеним у прямому напрямку. Таким чином, коли тиристор відкривається, то усі три переходи є зміщеними у прямому напрямку.

Якщо через керуючий електрод (рис.1) подати пряму напругу на перехід П2, то можна регулювати величину Uвкл – напруги, при якій тиристор відкривається. Ця властивість тиристору ілюструється вольт-амперними характеристиками, які подано на рис.3. Чим більше струм управління Іу, тим сильніша інжекція неосновних носіїв до середнього переходу, і тим меншу напругу необхідно подати на тиристор, щоб його відкрити. При достатньо великому значенні струму керуючого електроду, ВАХ тиристору вироджується у характеристику звичайного діода, втрачаючи ділянку негативного опору. Залежність поміж струмом управління Iy та напругою, при якій тиристор відкривається Uвкл, називається пусковою характеристикою тиристора (рис.4).

У даній лабораторній роботі передбачається експериментальне зняття пускової характеристики, а потім побудова на її основі ідеалізованих вольт-амперних характеристик при різних анодних напругах (рис.5). Для цього під час проведення вимірювань фіксуються значення анодної напруги UA, струму управління Iy, при якому тиристор відкривається, анодної напруги UAвідкр та анодного струму IA після відкриття тиристору.

Оскільки анодний струм тиристора у замкненому стані порівняно зі струмом у відкритому стані надзвичайно малий, то у першому наближенні, для побудови

IA,

мА

0 1 2 50 100 150 200 UA, В

Рис. 5. Ідеалізована ВАХ тиристора.

ідеалізованої ВАХ, його можна покласти рівним нулю. Таким чином область 1 (див. рис. 2) на ідеалізованій вольт-амперній характеристиці не зображають, а значення анодної напруги UA=Uвкл відкладаються безпосередньо на осі напруг. Значення анодної напруги та анодного струму негайно після відкриття тиристору дають ще одну точку на ВАХ і дозволяють побудувати область 2 (нестійкий стан тиристора). Слід зауважити, що після відкриття тиристору, значення анодної напруги різко падає до кількох вольт, тому початкову ділянку на осі напруг варто будувати у більш дрібному масштабі. Експериментальні точки для значень струму, що отримуються після відкриття тиристору при різних значеннях анодної напруги дозволяють провести через них пряму лінію, яка відповідає області 3 на рис.2 (відкритий стан).

Соседние файлы в папке ФТТ