Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мет-ка для заочников 3зБ,3зОП,3зФ,3зЕП Основы мен-та.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
599.04 Кб
Скачать

Задача № 3

Предприятие производит кухонные комбайны. В месяц оно реализует 375 комбайнов по цене 570 грн. Переменные издержки составляют 370 грн. за штуку. Постоянные же издержки предприятия равны 70 000 грн. в месяц. Заместитель директора по производству хотел бы использовать более дешевые материалы, позволяющие экономить на переменных издержках по 65 грн. с каждого комбайна. Однако, начальник отдела сбыта считает, что это приведет к снижению качества продукции, а следовательно приведет к уменьшению объема реализации до 300 штук в месяц. Следует ли переходить на более дешевые материалы?

4 – варІант

Теоретична частина

1. Характеризуйте конкретне підприємство (установу) за планом, який наданий у Додатку 2. Обов’язково графічно наведіть організаційну структуру управління (ОСУ) Вашого підприємства (органіграму). Скільки в структурній схемі підприємства рівнів управління? Характеризуйте їх.

До якого виду належить ОСУ? (Приклади видів ОСУ наведено у Додатку 3). Її недоліки та переваги. Заходи щодо удосконалення структури управління, яку має Ваше підприємство.

Які повноваження маєте Ви на підприємстві? Які схеми передачі повноважень використовуються на Вашому підприємстві? Зробіть аналіз їх доцільності.

2. Класичні теорії менеджменту: школа наукового управління; адміністративна (бюрократична) школа управління; школа людських відносин; школа виробничої демократії; школа організаційної поведінки (біхевіористська); школа кількісного підхода

3. Аналіз мотивації, яка існує на Вашому підприємстві. Віші пропозиції і зауваження щодо її удосконалення.

Практична частина Задача № 1

Підприємство спеціалізується на випуску оптичних приладів. Продукція реалізується в Україні, ближньому зарубіжжі, країнах, що розвиваються та країнах Західної Європи. Споживачі продукції – юридичні особи різних галузей промисловості. На основі даних таблиці 3 (Додаток 4, за варіантами), використовуючи матрицю БКГ, обґрунтуйте продуктову стратегію підприємства

Задача № 2

Задача на систему Раккера.

На основі статистичної обробки даних встановлено, що допустимі (сукупні) витрати на робочу силу складають 300000 доларів. Обсяг продажу за звітний період (за рік) складає 1950150 доларів (по місяцям обсяг продажу розподіляється рівномірно). Повернення, скидки - 200000 доларів, надбавки 50000. Змінення запасів не було. Сировина 750000, основні та допоміжні матеріали 200000 доларів, напівфабрикати зі сторони 50000, послуги зі сторони, які не відносяться до робочої сили 150000. Фактичні витрати на робочу силу 300000 доларів. Партисипативна заробітна плата - 245000 доларів. Обчислити відсоток премій робітникам і норму Раккера.

Задача № 3

Для фінансування проекту бізнесмену потрібно зайняти терміном на один рік 18500 євро. Банк може позичити йому ці гроші під 14% річних або вкласти в справу із 100%-ним поверненням суми, але під 10% річних. З минулого досвіду банкіру відомо, що 6% таких клієнтів позичку не повертають. Що робити? Давати йому позика чи ні?

Розрахувати по таблиці доходів і по "дереву" рішень.

5 – ВарІант