Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
12
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
23.61 Кб
Скачать

Задание для курсового проекта

по учебной дисциплине

Моніторинг довкілля

ПОСТАНОВКА ЗАДАЧИ.

По данным локального мониторинга атмосферы (водных объектов суши), полученных на постах мониторинга г. Алчевск за определенный период времени по определенным загрязняющим веществам (ЗВ) выполнить оценку состояния окружающей природной среды (ОПС):

  1. Оценить изменения среднегодовых концентраций ЗВ в атмосферном воздухе города в заданном районе (или в городском водоеме) на основании расчета для каждого из ЗВ абсолютного прироста концентрации ЗВ, темпов роста и прироста, показателя наглядности и скользящей средней.

  2. Используя графическую интерпретацию исходных данных, выполнить сравнительный анализ загрязнения ОПС различными ЗВ.

  3. Оценить состояние ОПС при помощи индекса загрязнения атмосферы (ИЗА) или индекса загрязнения воды (ИЗВ). Оценить динамику изменения индекса.

  4. Выполнить регрессионный анализ среднегодовых концентраций ЗВ, выявить тенденции изменения по каждому из анализируемых веществ и сделать прогноз на перспективу с глубиной прогноза один год.

Используя ГИС-технологии, создать карту-схему Алчевска, нанести на карту пункты наблюдения за загрязнением атмосферы (или водного объекта), организовать открывающееся окно с указанием основных данных о пункте наблюдений и текущих результатах мониторинга.

Выполнить критический анализ действующей системы постов мониторинга атмосферного воздуха (водных объектов) г.Алчевск. Создать пользовательскую интерактивную интернет-карту альтернативной системы постов мониторинга атмосферного воздуха (водных объектов) г.Алчевск.

ПОСТАНОВКА ЗАВДАННЯ

За даними локального моніторингу атмосфери (водних об'єктів суші), отриманих на постах моніторингу м. Алчевськ за певний період часу за певними забруднюючими речовинами (ЗР) виконати оцінку стану довкілля: 1. Оцінити зміни середньорічних концентрацій ЗР в атмосферному повітрі міста в заданому районі (або в міському водоймищі) на підставі розрахунку для кожного з ЗР абсолютного приросту концентрації ЗР, темпу зростання і приросту, показника наочності і ковзної середньої. 2. Використовуючи графічну інтерпретацію вихідних даних, виконати порівняльний аналіз забруднення довкілля різними ЗВ. 3. Оцінити стан довкілля за допомогою індексу забруднення атмосфери (ІЗА) або індексу забруднення води (ІЗВ). Оцінити динаміку зміни індексу. 4. Виконати регресійний аналіз середньорічних концентрацій ЗР, виявити тенденції зміни по кожному з аналізованих речовин і зробити прогноз на перспективу з глибиною прогнозу один рік.   Використовуючи ГІС-технології, створити карту-схему Алчевська, нанести на карту пункти спостереження за забрудненням атмосфери (або водного об'єкта) із зазначенням основних даних про пункт спостережень і поточних результатах моніторингу.

Виконати критичний аналіз діючої системи постів моніторингу атмосферного повітря (водних об'єктів) м. Алчевськ. Створити користувацьку інтерактивну інтернет-карту альтернативної системи постів моніторингу атмосферного повітря (водних об'єктів) м. Алчевськ.

ОБРАЗЕЦ

ПОСТАНОВКА ЗАВДАННЯ

За даними результатів досліджень з 1985р. по 2007р. алчевської лабораторії горсанепідстанції на маршрутному посту № 1 (аптека № 27, вул. Центральна, 16а) виконати оцінку стану атмосферного повітря міста Алчевськ: 1. Оцінити зміни середньорічних концентрацій ЗР в атмосферному повітрі міста в заданому районі (або в міському водоймищі) на підставі розрахунку для кожного з ЗР абсолютного приросту концентрації ЗР, темпу зростання і приросту, показника наочності і ковзної середньої. 2. Використовуючи графічну інтерпретацію вихідних даних, виконати порівняльний аналіз забруднення довкілля різними ЗВ. 3. Оцінити стан довкілля за допомогою індексу забруднення атмосфери (ІЗА) або індексу забруднення води (ІЗВ). Оцінити динаміку зміни індексу. 4. Виконати регресійний аналіз середньорічних концентрацій ЗР, виявити тенденції зміни по кожному з аналізованих речовин і зробити прогноз на перспективу з глибиною прогнозу один рік. 

Використовуючи ГІС-технології, створити карту-схему Алчевська, нанести на карту пункти спостереження за забрудненням атмосфери (або водного об'єкта) із зазначенням основних даних про пункт спостережень і поточних результатах моніторингу.

Виконати критичний аналіз діючої системи постів моніторингу атмосферного повітря (водних об'єктів) м.Алчевськ. Створити користувацьку інтерактивну інтернет-карту альтернативної системи постів моніторингу атмосферного повітря (водних об'єктів) м.Алчевськ.

Структура расчетно-пояснительной записки и содержание графической части

Титульный лист

Реферат

Содержание

Введение

  1. Теоретическая часть

    1. Цели и задачи экологического мониторинга

    2. Общие положения по организации мониторинга в Украине

    3. Основные сведения об организации мониторинга атмосферного воздуха (или водных объектов)

  1. Расчетная часть

2.1 Постановка задачи

2.2 Характеристика природно-экологических условий

2.3 Оценка изменения среднегодовых концентраций ЗВ в атмосферном воздухе города в заданном районе (или в городском водоеме)

2.4 Регрессионный анализ среднегодовых концентраций ЗВ

2.5 Сравнительный анализ загрязнения ОПС различными ЗВ

2.6 Оценка качества окружающей природной среды при помощи ИЗА (или ИЗВ)

2.7 Прогноз на перспективу содержания ЗВ в атмосферном воздухе (или в городском водоеме)

2.8 Характеристики выявленного загрязняющего вещества с наибольшей степенью опасности для ОПС

2.8 Мероприятия по защите ОПС

3. Графическая часть

3.1 Создание пользовательской интерактивной интернет-карты действующей системы постов мониторинга атмосферного воздуха (водных объектов) р.Алчевск

3.2 Детализация интернет-карты Алчевска по месту поста наблюдения

3.3 Критический анализ действующей системы постов мониторинга атмосферного воздуха (водных объектов) р.Алчевск

3.4 Создание пользовательской интерактивной интернет-карты альтернативной системы постов мониторинга атмосферного воздуха (водных объектов) р.Алчевск

Выводы

Список литературы

Приложения

Теми курсових проектів

до навчальної дисципліни

Моніторинг довкілля

для студентів спеціальності 6.040106

"Екологія та охорона навколишнього середовища"

освітньо-кваліфікаційний рівень-бакалавр

  1. Розробити прогноз на перспективу вмісту забруднюючих речовин у атмосферному повітрі у заданому районі м. Алчевськ за даними результатів досліджень лабораторії горсанепідстанції на маршрутному посту № 1 (аптека № 27, ул. Центральна, 16а). (1985р. – 2007р.)

  2. Розробити прогноз на перспективу вмісту забруднюючих речовин у воді водойма Ящіковський ставок за даними результатів досліджень лабораторії екологічної інспекції. (Дані А)

  3. Розробити прогноз на перспективу вмісту забруднюючих речовин у атмосферному повітрі у заданому районі м. Алчевськ за даними результатів досліджень ЛСЗА (Держгідромет) на стаціонарному посту № 2 (вул. Свердлова – вул. Горького).

  4. Розробити прогноз на перспективу вмісту забруднюючих речовин у атмосферному повітрі у заданому районі м. Алчевськ за даними результатів досліджень лабораторії горсанепідстанції на маршрутному посту № 2 (станція швидкої допомоги, ул. Кірова, 1). (1985р. – 2000 р.)

  5. Розробити прогноз на перспективу вмісту забруднюючих речовин у воді водойма Больнічний ставок за даними результатів досліджень лабораторії екологічної інспекції. (Дані А)

  6. Розробити прогноз на перспективу вмісту забруднюючих речовин у атмосферному повітрі у заданому районі м. Алчевськ за даними результатів досліджень лабораторії горсанепідстанції на маршрутному посту № 3 (Алчевська ДержСЕС). (1997р. – 2009р.)

  7. Розробити прогноз на перспективу вмісту забруднюючих речовин у воді річки Біла в місці після скидання водотоку б. Должик за даними результатів досліджень лабораторії екологічної інспекції. (Дані А)

  8. Розробити прогноз на перспективу вмісту забруднюючих речовин у атмосферному повітрі у заданому районі м. Алчевськ за даними результатів досліджень лабораторії горсанепідстанції на маршрутному посту № 4 (АІТГ, ул. Леніна, 122). (1999р. – 2009р.)

  9. Розробити прогноз на перспективу вмісту забруднюючих речовин у атмосферному повітрі у заданому районі м. Алчевськ за даними результатів досліджень ЛСЗА (Держгідромет) на стаціонарному посту № 1 (вул. Тельмана – вул. Кірова).

  10. Розробити прогноз на перспективу вмісту забруднюючих речовин у воді водойма Нижній Орловий ставок за даними результатів досліджень лабораторії екологічної інспекції. (Дані А)

  11. Розробити прогноз на перспективу вмісту забруднюючих речовин у атмосферному повітрі у заданому районі м. Алчевськ за даними результатів досліджень ЛСЗА (Держгідромет) на стаціонарному посту № 3 (вул. Гмирі, 28).

  12. Розробити прогноз на перспективу вмісту забруднюючих речовин у воді водойма Верхній Орловий ставок за даними результатів досліджень лабораторії екологічної інспекції. (Дані А)

  13. Розробити прогноз на перспективу вмісту забруднюючих речовин у атмосферному повітрі у заданому районі м. Алчевськ за даними результатів досліджень лабораторії горсанепідстанції на маршрутному посту № 1 (аптека № 27, ул. Центральна, 16а). (1995р. – 2009р.)

  14. Розробити прогноз на перспективу вмісту забруднюючих речовин у воді річки Біла в місці до скидання водотоку б.Должік за даними результатів досліджень лабораторії екологічної інспекції. (Дані А)

  15. Розробити прогноз на перспективу вмісту забруднюючих речовин у воді водойма Ящіковський ставок за даними результатів досліджень лабораторії екологічної інспекції. (Дані Б)

  16. Розробити прогноз на перспективу вмісту забруднюючих речовин у воді річки Біла в місці до скидання водотоку б. Должик за даними результатів досліджень лабораторії екологічної інспекції. (Дані Б)

  17. Розробити прогноз на перспективу вмісту забруднюючих речовин у атмосферному повітрі у заданому районі м. Алчевськ за даними результатів досліджень лабораторії горсанепідстанції на маршрутному посту № 2 (станція швидкої допомоги, ул. Кірова, 1). (1995р. – 2007р.)

  18. Розробити прогноз на перспективу вмісту забруднюючих речовин у воді водойма Больнічний ставок за даними результатів досліджень лабораторії екологічної інспекції. (Дані Б)

  19. Розробити прогноз на перспективу вмісту забруднюючих речовин у воді річки Біла в місці після скидання водотоку б. Должик за даними результатів досліджень лабораторії екологічної інспекції. (Дані Б)

  20. Розробити прогноз на перспективу вмісту забруднюючих речовин у воді водойма Нижній Орловий ставок за даними результатів досліджень лабораторії екологічної інспекції. (Дані Б)

  21. Оцінка впливу міських автотранспортних потоків на довкілля міста.