Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

DIPLOM / Новая папка / Часть 5

.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
71.05 Кб
Скачать

5 Заходи з охорони праці

5.1 Заходи з безпеки при ремонті та обслуговуванні електрообладнання

До основного електрообладнення механізму рольганга перед чорновою кліттю відноситься, двигун постійного струму типу Д-808 потужністю 10 кВт, який живиться від мережі постійної напруги 220 та тиристорний перетворювач КТЭ - 1000/440.

Роботи в електроустановках стосовно заходів безпеки поділяються на три категорії:

- зі зняттям напруги;

- без зняття напруги на струмовідних частинах та поблизу них;

- без зняття напруги віддалік від струмовідних частин, що перебувають під напругою. У випадку одночасної роботи в електроустановках напругою до та понад 1000 В категорії робіт визначаються як для установок понад 1000 В. До робіт, які виконуються зі зняттям напруги, належать роботи, що провадяться в електроустановці(або її частині), в якій зі струмовідних частин знято напругу і доступ в електроустановки(або їх частини), що перебувають під напругою, унеможливлено.

До робіт, які виконуються без зняття напруги на струмовідних частинах та поблизу них, належать роботи, що проводяться безпосередньо на цих частинах. В електроустановках напругою понад 1000 В, а також на ПЛ напругою до 1000 В до цих самих робіт належать роботи, які виконуються на відстанях від струмовідних частин.

В процесі визначення допустимих відстаней в електроустановках інших напруг, фактичні напруги слід відносити до наступних більших значень напруг.

Роботи без зняття напруги на струмовідних частинах та поблизу них слід виконувати не менше як двох працівникам, з яких керівник робіт повинен мати групу IV, інші - групу ІІI.

Роботою без зняття напруги віддалік від струмовідних частин, що перебувають під напругою, вважається робота, під час якої є неможливим випадкове наближення працівників і ремонтного оснащення та інструменту, що застосовуються ними, до струмовідних частин на відстань, меншу від зазначеної проведення технічних або організаційних заходів для запобігання такому наближенню не потрібно.

В електроустановках напругою понад 1000 В роботи без зняття напруги на струмовідних частинах та поблизу них слід виконувати із застосуванням засобів захисту для ізоляції працівника від струмовідних частин або від землі. У випадку ізоляції працівника від землі роботи слід виконувати згідно зі спеціальними інструкціями або технологічними картами, в яких передбачено необхідні заходи безпеки.

Під час роботи в електроустановках напругою до 1000 В без зняття напруги на струмовідних частинах чи поблизу від них необхідно:

- обгородити розташовані поблизу робочого місця інші струмовідні частини,що перебувають під напругою, і до яких можливий випадковий дотик;

- працювати в діелектричному взутті чи стоячи на ізолювальній підставці або на діелектричному килимі;

- застосовувати інструмент із ізолювальними руків'ями(у викруток, крім того, має бути ізольований стрижень); за відсутності такого інструменту слід користуватися діелектричними рукавичками.

Під час виконання робіт без зняття напруги на струмовідних частинах за допомогою ізолювальних засобів захисту необхідно:

- тримати ізолювальні частини засобів захисту за руків'я до обмежувального кільця;

- розміщувати ізолювальні частини засобів захисту так, щоб не виникла небезпека перекриття по поверхні ізоляції між струмовідними частинами двох фаз чи замикання на землю;

- користуватися тільки сухими і чистими ізолювальними частинами засобів захисту з непошкодженим лаковим покриттям.

Роботи в електроустановках можуть виконуватися:

- за нарядом-допуском;

- за розпорядженням;

- в порядку поточної експлуатації.

За розпорядженням протягом однієї зміни без зняття напруги віддалік від струмовідних частин, що перебувають під напругою виконуються такі роботи:

- прибирання коридорів та службових приміщень ЗРУ до постійного огородження, приміщень щитів керування, в тому числі прибирання за панелями релейної, вимірювальної та іншої апаратури;

- прибирання та упорядкування території ВРУ, скошування трави, очищення від снігу доріг та проходів, проїзд по території ВРУ автоматики, транспортування вантажів, їх розвантаження чи завантаження;

- ремонт освітлювальної апаратури і заміна ламп розташованих поза камерою та комірками (в разі зняття напруги на дільниці освітлювальної мережі, на ній проводяться роботи); ремонт апаратури телефонного звязку; догляд за щитками електродвигунів та їх заміна; догляд за кільцями і колекторами електричних машин відновлювання написів на кожухах устаткування і огородження;

- нагляд за сушінням тимчасово виведених зі схеми трансформаторів та іншого обладнання, обслуговування мало очищувальної та іншої допоміжної апаратури в процесі очищення і сушіння масла обладнання, що виведене зі схеми;

- перевірка повітряно-сушильних фільтрів та заміна в них сорбентів.

Оскільки розливний кран є установкою до 1000В, в ній за розпорядженням протягом однієї зміни можуть виконуватись такі роботи: ремонт магнітних пускачів, пускових кнопок, автоматичних вимикачів, рубильників, реостатів, контакторів та подібної до них пускової та комутаційної апаратури за умови встановлення її поза щитами і збірками; ремонт окремо розташованих магнітних станцій і блоків керування; заміна запобіжників; ремонт освітлювальної проводки; роботи ,що виконуються в електроустановках з одностороннім живленням; ремонт одиничних електроприймачів (електродвигунів і т.д.).

В порядку поточної експлуатації можуть виконуватися роботи:

- без зняття напруги віддалік від струмовідних частин, що перебувають під напругою;

- зі зняттям напруги в електроустановках до 1000 В.

Обслуговування установок зовнішнього та внутрішнього освітлення, а також електроприймачів, підключених до групових ліній з захисними апаратами на номінальні струми до 20 А, на території підприємства, в службових та житлових приміщеннях, складах, майстернях тощо, може проводитися спеціальними закріпленими працівниками в порядку експлуатації з повідомленнями про місце, початок і закінчення робіт оперативними або адміністративно-технічними працівникам.

Організаційними заходами, якими досягається безпека робіт в електроустановках є:

- затвердження переліку робіт, що виконуються за нарядами;

- затвердження складу бригади;

- підготовка робочого місця та проведення допуску до виконання робіт;

- забезпечити нагляд під час виконання робіт;-

оформлення перерв у роботі;

- оформлення закінчення роботи.

5.2 Розрахунок штучного освітлення

Розрахунок зводиться до визначення числа і потужності джерел світла, що забезпечують нормальну освітленість , установлену для заданого обєкту, визначається повний світловий потік, необхідний для висвітлення всієї робочої поверхні ділянки прокатного стану.

При цьому враховується потік, відбитий від стін і стелі при даному їхньому фарбуванні, розмірах і типу світильників з емальованними глубоковмпрямінювачами.

Показник приміщення [3], c. 142

(93)

де А довжина приміщення, м, А=20 м;

Б ширина приміщення, м, Б=20 ;

НР висота підвісу світильника над робочою поверхнею, м,

НР = 15м.

Необхідна кількість ламп, n [3], c. 143

(94)

де Emin мінімальна освітленість поверхні, Emin = 75, [3], c. 142;

Кзап коефіцієнт запасу, Кзап =1,8, [3], c. 142;

z коефіцієнт для даного світильника, z=1,2; [3], c. 142

u коефіцієнт використання освітлювальної установки зі світильниками ДРЛ-700, u=0,49;

Fл світловий коефіцієнт однієї лампи, Fл =35000.

Приймаємо до встановлення 22 світильника ДРЛ-700 в два ряди по 11 в кожному.

Сумарна електрична потужність всіх світильників, встановлених на ділянці прокатного стану становить [3], c. 143:

(95)

5.3 Протипожежні заходи

Протипожежні заходи відносно проектованого електрообладнання повинні відповідати положенням Закону України "Про пожежну безпеку" і розробленим па основі Закону "Правилам пожежної безпеки в Україні", затверджені МВС України 14.06.95 (далі Правила). Ці правила обов'язкові дія виконання усіма органами влади, підприємствами, громадянами.

Розроблені для специфічних умов окремих виробництв і обладнаній відомчі правила пожежної безпеки не повинні суперечити Правилам або занижувати їх вимоги.

Організаційні заходи щодо забезпечення пожежної безпеки

Забезпечення пожежної безпеки є частиною виробничої діяльності керівників всіх рівнів, робітників, шо знаходить своє відображення в трудових договорах.

Загальні положення. Всі, що знов поступають на комбінат робочі, службовці і ИТР інструктуються про заходи пожежної безпеки. Особи, що не пройшли інструктаж до роботи не допускаються.

Про проведення первинного інструктажа працівниками пожежної охорони робиться відмітка в напрямі, виданому відділом кадрів і в особистому листку того, що поступає. Повторний інструктаж проводиться майстром на робочому місці після закінчення 10 днів. 2. Окрім первинного і повторного інструктажів на робочому місці майстром поквартально інструктуються всі робочі, службовці, і ИТР за правилами пожежної безпеки, користуванні первинними засобами пожежогасінні. Про проходження інструктажів робити відмітку в особистому листку того, що працює.

Для залучення широких мас трудящих для боротьби з пожежами і порушеннями в цехах, майстернях, складах пожежно-технічну комісію, забезпечити її роботу відповідно до положень, що діють.

На підставі типових правил в кожному цеху, лабораторії, майстерні або інших приміщеннях керівникам цих об'єктів розробити конкретну інструкцію про заходи пожежної безпеки, погоджувати з місцевою пожежною охороною, вивчити в системі виробничого навчання і вивісити на видному місці.

Основними причинами виникнення пожежі є:

- необережне поводження з вогнем.

- недотримання правил пожежної безпеки при веденні газо-электрозварювальних робіт.

- несправність эл.проводки, електроустаткування, електроапаратура

- несправність опалювальних приладів.

- при виникнення пожежі на електричних установках і кабелях черговому персоналу слід відключити живлення і приступити до гасіння пожежі.

- у разі виникнення великої кількості диму або газу при загорянні електроустановки слід негайно викликати газо-рятувальника.

- якщо пожежа не представляється можливою гасити своїми силами негайно викликати пожежну команду.

- при виникненні пожежі з трансформатора необхідно відключити його з низького боку і високою, а також оперативна напруга. Якщо неможливо відключити низьку сторону усередині кіоску, то слід відключити розєднувачі на магістралі.

Основними засобами пожежогасіння в електроустановках є:

- вогнегасники вуглекислі ручні, типу 07-2, 07-3, ОУ-8, призначені для гасіння эл.установок напругою не більше 0,4 кВ.

- вогнегасники пересувні вуглекислі, однобалонні і двухбалонні типа ЛИМ, Л1-2И, призначені для гасіння установок з напругою не більше 0,4 кВ.

- порошок сухою застосовується для гасіння пожежі в установках напругою не більше 0,4 кВ.

- вогнегасники пінні - при гасінні свідомо відключених електроустановок.

- вода - при гасінні свідомо відключених електроустановок.

- гасіння електроустановок і кабелів що знаходяться під напругою понад 0,4 кВ будь-якими засобами пожежогасінні забороняється.

Електрик зобов'язаний:

- знати загальну цехову інструкцію пожежогасінні.

- знати елементарний пристрій засобів пожежогасіння.

- уміти відрізнити один тип вогнегасника від іншого.

- уміти досконало користуватися засобами пожежогасінні.

- пам'ятати, що один балон вогнегасника діє але більше двох хвилин.

- пам'ятати, що пожежу легше попередити, чим погасити.

При виявленні яких-небудь ненормальностей в роботі електроустаткування бригадир чергових эл. монтерів зобов'язаний негайно повідомити майстрові машзали або головному електрикові цеху і приймати заходи до їх усунення. У аварійних випадках необхідно припинити плющення, відключивши автомати і якщо необхідно, зупинити маковичный агрегат.

При аварійному виході з ладу допоміжного електроустаткування того, що має резерв, чергові эл.монтеры повинні негайно провести перемикання на резерв і простежити за роботою введеного в експлуатацію резервного електроустаткування.

При аварійному відключенні автоматів головного приводу максимально-струмового захисту, чергові эл. монтери зобов'язані ретельно оглянути двигуни, автомати, провести вимір опору ізоляції системи головного приводу і перевірити цілісність запобіжників

Автомати головного приводу, що відключилися від максимально-струмового захисту, із-за порушення технології вклющення дозволяється включати після виконання пункту справжнього розділу і отримання дозволу на включення від начальника цеху або його заступника після першого відключення і від головного енергетика після подальших відключень в перебігу зміни

Проводити зміну установок на реле управління черговим эл.монтерам машзали категорично забороняється

При відключення автоматів головного приводу від реле земляного захисту бригадир чергових эл.монтеров зобов'язаний виявити і встановити причини, що викликали роботу реле, без чого забороняється включати автомати і подавати збудження на машину до приходу майстра або головного електрика цеху

При відключенні автомата головного приводу вимикачів бригадир зобов'язаний встановити причину наслідку захисту і усунути виявлені неполадки. Якщо причина відключення не була встановлена, забороється включати автомати до приходу майстра або гл. електрика цеху.

При зникнень напруги на одному з введень підстанції, з боку підстанції необхідно виявити причину зникнення напруги і при необхідності відключити завиванні соляні вимикачі знеструмленої секції, подати на неї напругу, включенням секційного розєднувача трансформаторів і узяти дозвіл у диспетчера на роботу від одного введення

Бригадир чергових эл. монтерів зобов'язаний вести запис в оперативному журналі про всі зміни і перемикання в схемі, установці і снятий заземлень, дачі заявок на включення і відключення.

При відключенні від захисту кабельних ліній бригадир чергових эл.монтеров зобов'язаний негайно оглянути їх, включення проводити тільки після з'ясування причин відключення, переконатися у відсутності пожежі в кабельній галереї.

81

Соседние файлы в папке Новая папка