Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
філософія. відповіді.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
82.8 Кб
Скачать

30. Середньовічна схоластика (Альберт Великий й Тома Аквінський)

Основи середньовічного суспільства остаточно сформувалися у Європі в IX—X ст. У цей час склалася система особистих суспільних залежностей (васалітет), а християнська релігія пронизувала собою та регламентувала всі сфери і сторони людського життя. У цей самий час формувалися і провідні напрями середньовічного філософування — схоластика і містика. Обидва вони були варіантами релігійної філософії, тому для них незаперечним був авторитет Святого Письма, а Бог поставав вихідним орієнтиром для усіляких міркувань та осмислень. Тома Аквінський (лат. - Томас) став засновником томізму - одного з найвпливовіших напрямів християнської філософії. Докладно вивчивши філософію Аристотеля, Тома Аквінський прийшов до висновку про спорідненість стилю мислення Аристотеля з теологічними підходами до розв'язання тогочасних проблем у межах схоластики. Спираючись на аристотелізм, Тома Аквінський створив всеохопну філософсько-теологічну концепцію, що ввібрала в себе майже всю проблематику теології і піднесла її на новий рівень розв'язання. Вчення Томи Аквінського досить часто характеризують як концепцію "симфонії (співзвучності) розуму та віри".

31. Філософська концепція Томи Аквінського.

Перш, ніж почати розповідати про етику Фоми Аквінського слід зазначити, що ним було започатковано і розвинуто напрям томізму — напрямку у схоластичній філософії та теології католицизму (вчення про католицьку церкву), для якого є характерним прагнення поєднати християнське вчення з ідеєю розуму та здорового глузду. Він вважав, що «існуюче» і «благе» є тотожними поняттями, а індивід – особистісним поєднанням душі і животворного тіла. Душа людини нематеріальна і окремо існуюча, проте сама собою, за своєю природою, не є «повноюцінною» людиною, адже вона реалізується лише завдяки тілу. За переконаннями Фоми Аквінського, Бог є буттям, яке має раз і назавжди встановлений, скоординований і самостійний порядок. Дивним залишається те, що він презюмує та допускає існування безпорядку (хаосу). Моральне життя особи полягає в дотриманні даного певного порядку в особистих, а також і суспільних справах.

32.Проблема поняття і речі в філософії реалізму і номіналізму

Найбільш відомою і впливовою у середньовічній філософії була схоластика (від лат. schola- школа або «шкільна філософія»). її було сформовано у період абсолютного панування християнської ідеології в усіх сферах суспільного життя Західної Європи і пристосовано до широкого вивчення людьми основ християнського світогляду. Схоластичне мислення зосередилось в основному на вирішенні двох проблем, зумовлених, з одного боку, суперечністю реалізму і номіналізму, з другого, - ствердженням існування Бога. Реалізм (від лат. realis - реальний, дійсний,) приписував існування лише загальному (універсаліям), вважаючи загальним ідеї, що передують одиничним речам. Поміркований реалізм стояв на позиції, що загальне існує в речах. Г. Гейне напівжартома передавав думки реалістів таким чином: перед тим як з'явились яблука, існувало первісне Яблуко; перед появою папуги був первісний Папуга. Номіналісти твердили, що самі предмети викликають у людей ідеї про них.