Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

254_dhU / 68. Віра, надія і любов – духовні феномени людини

.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
25.09 Кб
Скачать

68. Віра, надія і любов – духовні феномени людини

Духовні феномени - це конкретні прояви духовної проблематики в реальному житті конкретних людей. З Духовними феноменами ми зустрічаємося повсюдно, їх значимість у нашому житті важко переоцінити, проте увагу, яка приділяється їм сучасної психологічної наукою явно не достатньо.

Віра - визнання чого-небудь істинним без попередньої фактичної чи логічної перевірки, єдино в силу внутрішнього, суб'єктивного непорушного переконання, яке не потребує для свого обґрунтування доказів, хоча іноді і підшукує їх.

Надія - позитивно забарвлена емоція, пов'язана з очікуванням задоволення потреби, а також філософський, релігійний і культурний концепт, пов'язаний з осмисленням стану людини, що випробовує цю емоцію. Виражає одне з властивостей навколишнього світу: людина (а також будь-який вищий ссавець, здатне переживати надію) знаходиться в невизначеному світі, а не в жорстко зумовленому (детермінованому).

Любов - почуття, властиве людині, глибока, самовіддана прихильність до іншої людини або об'єкту. Здатність до любові у вищих тварин може виявлятися у формі прив'язаності, складних взаємин соціального типу всередині групи, але повною мірою вона спірна і поки не підтверджена. Любов - одна з фундаментальних та спільних тем у світовій культурі та мистецтві. Міркування про любов і її аналіз як явища сягають найдавнішим філософським системам і літературних пам'яток, відомим людині. Любов розглядається також як філософська категорія, у вигляді суб'єктного відношення, інтимного виборчого почуття, спрямованого на предмет любові.