Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фізика / Соколович_Ю.А.-Фізика._Навчально-практичний_довідник-Ранок(2010).pdf
Скачиваний:
317
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
5.63 Mб
Скачать

Фізика коливань

Середні хвилі (від 100 до 1000 м) обумовлюють стійкий радіозв’язок між віддаленими пунктами на земній поверхні поза межами прямої видимості­ завдяки відбиванню радіохвиль від іоносфери і здатності радіохвиль огинати опуклу земну поверхню. Саме тому радіозв’язок в діапазоні середніх хвиль є найбільш надійним уночі та взимку.

Короткі хвилі (10—100 м) поширюються прямолінійно від випромінювальної антени (зазнаючи незначної дифракції) і, відбиваючись від іоносфери Землі, повертаються до її

поверхні; поширюються далеко за горизонт.

Ультракороткі хвилі (менш ніж 10 м) пронизують іоносферу (космічний зв’язок), а також розповсюджуються вздовж поверхні Землі, у зоні прямої видимості (УКХ радіо­ станції, телебачення, мобільний телефон).

5.5. Приклади розв’язання задач

Задача 1.

На рис. 298 зображено приймальну антену телевізора. Що можна сказати про орієнтацію коливань вектора магнітної індукції хвилі, яка йде від телецентру?

Рис. 298

Задача 2.

Відповідь: антена приймає хвилю, отже, у ній виникають коливання електронів, зумовлені коливаннями E в хвилі, що прибуває­ . З орієнтації антени видно, що E коливається у горизонтальній площині. Отже, B коливається у вертикальній площині.

Електричне поле заряду кульки q в точці A, віддаленій

від неї на відстань l, має напруженість E . Миттєво або ­через деякий час ∆t зміниться напруженість у точці A, якщо кульку зрушити з місця?

Розв’язання:

При зміщенні кульки (рис. 299) модуль напруженості поля в точці A зменшиться, але напрям E зміниться не миттєво, а через час ∆t.

318

5. Електромагнітні хвилі

Зміщення кульки — це рух електричного заряду з прискоренням (електромагнітне збурення), що супроводжується виникненням електромагнітної хвилі.

+

+

Рис. 299

Напруженість поля в точці A зміниться, коли до неї ді-

йде хвиля, тобто через час t =

l

(µ і ε повітря дорівнює 1).

c