Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BAZOVYI_PRAKT_23_1_11.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
6.09 Mб
Скачать

Порядок виконання роботи

  1. Ознайомитись із електричною схемою установки.

  2. Виміряти прямий струм за різних значень (5...6 вимірів) прикладеної напруги (зняти ВАХ – І = f(U) у режимі прямого струму).

  3. Перемикачем змінити напрям струму через діод. Зняти ВАХ у режимі оберненого струму.

  4. Побудувати ВАХ цього діода для вказаних режимів.

  5. Визначити внутрішній опір напівпровідникового діода у прямому та оберненому режимах його роботи:

,

де зміна напруги U та сили струму I визначаються на лінійній ділянці ВАХ.

  1. Результати записати в табл. 6.2.1.

Таблиця 6.2.1

пор.

Режим прямого струму

Режим оберненого струму

U, В

I∙10-3, А

R, Ом

U, В

I∙10-6, А

R, Ом

Контрольні запитання

  1. Що називають домішковою провідністю?

  2. Що таке напівпровідник n–типу? Які носії струму є основними в напівпровіднику n–типу?

  3. Накресліть зонну діаграму напівпровідника n–типу. Де розміщений рівень Фермі в домішковому напівпровіднику n–типу?

  4. Що таке напівпровідник р–типу? Які носії струму є основними в напівпровіднику р–типу?

  5. Накресліть зонну діаграму напівпровідника р–типу. Де розміщений рівень Фермі у домішковому напівпровіднику р–типу?

  6. Що називають nр переходом і як технічно його отримують?

  7. Як виникає контактне електричне поле та потенціальний бар’єр для носіїв струму в nр переході?

  8. Чому запірний прошарок nр переходу має великий опір?

  9. Накресліть ВАХ для nр переходу, поясніть вигляд її окремих ділянок.

  10. Які переваги мають кристалічні діоди перед ламповими?

Лабораторна робота № 6.3. Вимірювання світлової характеристики вентильного фотоелемента

Мета роботи: дослідити явище виникнення фото-ЕРС у фотоелементах із запірним прошарком; визначити світлову характеристику вентильного фотоелемента та його інтегральну чутливість.

Література: [1, т.3 §§ 9.2, 14.2; 2, §§ 244; 4, т. §§ 65].

Вказівки до виконання роботи

Для виконання роботи потрібно засвоїти такий теоретичний матеріал: власна та домішкова провідність напівпровідників; напівпровідникиp- таn- типу; контакт електронного та діркового напівпровідників (p-nперехід); контактиМ- таМ-р; контактна різниця потенціалів; фотоелектричні явища у напівпровідниках та їхнє практичне застосування.

Перед виконанням роботи ознайомитись з вказівками до робіт № 6.1, № 6.2.

Вентильні фотоелементи на основі кремнію, германію, сірчаного срібла тощо широко застовують в науці і техніці для безпосереднього перетворення енергії світла в енергію електричного струму, а також для реєстрації і вимірювання світлових потоків. Кремнієві і деякі інші вентильні фотоелементи використовують для виготовлення “сонячних” батарей, наприклад, для живлення радіоапаратури штучних супутників Землі. ККД таких елементів сягає 10 − 11 %. У цій роботі визначається світлова характеристика фотоелемента ФЕСС-У-10.

Вентильний фотоелемент являє собою металеву пластинку 1, поверхню якої дифузійним методом покрито кристалічним напівпровідникомn-типу2(рис. 6.3.1) з напівпрозорим захисним шаром3з того ж металу. Між шаром металу1та напівпровідникомn-типу2утворюється контактМ-n(метал-напівпровідник) із запірним прошарком. Такий самий запірний прошарок виникає і на контакті напівпровідникаn-типу2з металевим покриттям3. При цьому контактні різниці потенціалів однакові і включені у коло назустріч. Еквівалентну схему вентильного фото-елемента зображено на рис. 6.3.2. Виникнення ЕРС на фотоелементі зумовлене явищем внутрішнього фотоефекту в запірному прошаркуК2 внаслідок попадання на нього світла через прозоре металеве покриття3.

За відсутності опромінювання контактні різниці потенціалів таоднакові за величиною. Оскільки у колі (див. рис. 6.3.2) вони включені назустріч, різниця потенціалів

(6.3.1)

дорівнює нулю і струм через гальванометр не проходить.

За наявності світлового потоку в запірному прошарку К2 з’являються додаткові носії заряду (фотоелектрони та фотодірки), які знижують контактну різницю потенціалівтак, що фото-ЕРС відповідно до (6.3.1) стає відмінною від нуля. Це зниження відбувається на контактіК2, енергетична зонна структура якого зображена на рис. 6.3.3.

Запірний прошарок ∆x (рис. 6.3.3) для контакту метал – напівпровідникn-типу утворюється тоді, коли робота виходу електрона з металуАМє більшою за роботу виходу з напівпровідникаn-типуАn. При цьому виникає рівноважна зовнішня контактна різниця потенціалів:

.

Тобто метал має надлишковий негативний заряд, а напів-провідникn-типу – позитивний, виникає контактне електричне поле, вектор напруженостіЕКякого показано на рис. 6.3.3.

Квант світла (зображений хвилястою лінією зі стрілкою на рис. 6.3.3) попадає в запірний прошарок через напівпрозорий метал і викликає внутрішній фотоефект, тобто переводить електрон із валентної зони (ВЗ) у зону провідності (ЗП). Внаслідок цього виникають два до-даткових носії заряду – дірка у ВЗ та електрон у ЗП. Під дією електричного поля електрон переміщується в ділянку напівпровідника, а дірка, відповідно, у ділянку металу. Це викликає компенсацію надлишкових зарядів, що виникли під час утворення контакту метал – напівпровідник, а з ним і контактної різниці потенціалів .

Неперервний потік таких квантів зумовлює постійне зниження цієї контактної різниці потенціалів так, що фото-ЕРС (6.3.1) буде відмінною від нуля, а отже. й відмінним від нуля буде струм у колі.

Світловою характеристикою фотоелемента називається залежність фотоструму Iвід променевого потоку, що падає на ньогоI= f(Ф). Однією з характеристик фотоелемента є інтегральна чутливість. Вона чисельно дорівнює приросту фотоструму в разі зростання на одиницю променевого потоку:

. (6.3.2)

Схему установки зображено на рис. 6.3.4. Для визначення світлового потоку Ф, що падає на поверхню фотоелемента 2, треба змінювати відстаньrвід фотоелемента до джерела світла1.

Зважаючи на те, що сила світла лампи jзалишається сталою, потік випромінювання Ф, що падає на поверхню фотоелемента площеюS, розраховується за відомим співвідношенням:

, (6.3.3)

де  − кут, який утворює нормаль до поверхні фотоелемента з напрямком світлового потоку; r − відстань від фотоелемента до джерела світла.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]