Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BAZOVYI_PRAKT_23_1_11.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
6.09 Mб
Скачать

Порядок виконання роботи

  1. Встановити вантаж на стержні у крайнє нижнє положення.

  2. Відхилити маятник на кут 8o–10o від положення рівноваги і відпустити. Виміряти час 20–30 повних коливань та визначити період коливань маятника за формулою:

.

  1. Ще раз відхилити маятник на кут 8o–10o і відпустити його. Кожні 10–15 секунд за шкалою 3 визначати амплітуду коливань А доти, доки вона не зменшиться до 1o–2o.

  2. Розрахувати значення логарифму натурального від амплітуди (lnA).

  3. Результати вимірювань та розрахунків записати до табл. 4.1.1.

  4. За отриманими результатами побудувати графік залежності lnA = f (t). Для цього позначити на графіку точки за значеннями величин з табл. 4.1.1 і провести пряму лінію, графічно усереднюючи експериментальні результати (рис. 4.1.3).

  5. На початку і на кінці графіка на осі t вибрати два моменти часу t1 і t2 (рис. 4.1.3) й визначити відповідні значення lnA1 та lnA2.

  6. Розрахувати коефіцієнт згасання  за формулою:

.

  1. Розрахувати логарифмічний декремент згасання за формулою:

.

  1. Пересунути вантаж у положення, яке визначить викладач, та виконати пп. 2-9 ще раз.

Таблиця 4.1.1

№ пор.

t, с

А, °

ln(A)

, 1/с

Контрольні запитання

  1. Що таке коливання? Які коливання належать до малих?

  2. Які коливання називають вільними?

  3. Які коливання називають незгасаючими? згасаючими? Зобразіть їх графічно.

  4. Які коливання називають вимушеними?

  5. Які коливання називають гармонійними? Запишіть їхнє рівняння.

  6. Дайте визначення амплітуди, фази, початкової фази, періоду, лінійної та циклічної частоти коливань.

  7. Що таке фізичний маятник? Назвіть інші механічні коливальні системи, дайте їхнє визначення.

  8. Виведіть диференціальні рівняння згасаючих коливань фізичного, пружинного та математичного маятників. Запишіть їхній розв’язок.

  9. Що таке коефіцієнт згасання? логарифмічний декремент згасання? У чому полягає їхній фізичний зміст?

  10. Від чого залежить період коливань фізичного, пружинного і математичного маятників?

Лабораторна робота № 4.2.Дослідження резонансних характеристик коливального контуру

Мета роботи: дослідити явище резонансу в електричному коливальному контурі, побудувати резонансні криві, визначити резонансні характеристики контуру.

Вказівки до виконання роботи

Для виконання роботи потрібно засвоїти такий теоретичний матеріал: вільні згасаючи коливання; вимушені коливання; резонанс; вимушені електромагнітні коливання в електричному коливальному контурі; автоколивальні системи.

Література: [1, т.2, §§ 12.1–12.4; 2, §§ 143, 146, 148; 4, т.2, §§ 89–91]

Перед виконанням ознайомитись з вказівками до робіт № 3.8, № 4.1.

Електричний коливальний контур складається з послідовно з’єднаних приладів: конденсатора ємністю С, котушки індуктивністю L та омічного опору R (опору підвідних провідників). Після підзарядки конденсатора в такому контурі виникають згасаючі електромагнітні коливання, тобто відбувається періодична зміна заряду та напруги на конденсаторі, отже, і сили струму в контурі. Втрати енергії в такому процесі відбуваються внаслідок виділення тепла на омічному опорі та електромагнітного випромінювання. Для збудження і підтримання незгасаючих коливань до контуру слід весь час підводити енергію від зовнішнього джерела, яка компенсувала б втрати енергії. Для цього можна застосувати тріод – електронну лампу з трьома електродами (катодом, анодом та сіткою).

На рис. 4.2.1 показано схему лампового генератора зі зворотним зв’язком. В анодне коло тріода ввімкнено послідовно коливальний контур і батарею , у коло сітки – котушку ,індуктивнопозв’язану з котушкоюколивального контуру.

Коли на катод подано напругу , його нитка розжарюється і під дією напруги утворюється анодний струм. Це призводить довиникненнякороткочасного струму в колі, який заряджає конденсатор: нижня обкладка отримує позитивний заряд, верхня – негативний. Далі конденсаторрозряджається через котушку індуктивності і в контурівиникають синусоїдальні електричні коливання.

Однак згасаючий синусоїдальний струм, проходячи через котушку контуру,збуджуватиме в котушці електрорушійну силу (ЕРС) індукції, між сіткою та катодом лампового тріода утворюється змінна напруга. Цянапруга регулює енергію, що підводиться від джерела до коливального контуру.

У негативний півперіод (коли на сітці негативний потенціал, на катоді – позитивний) лампу «заперто» і джерело струму не працює. Навпаки, у позитивний півперіод (коли на сітці позитивний потенціал, на катоді – негативний) джерелостворює аноднийструм, поповнюючи енергію коливального контуру. Завдяки цьому в контурі існуватимутьнезгасаючі коливання. Одержані таким чином незгасаючі коливання не є строго гармонійними, але їхня відмінність від гармонійних настільки мала, що нею можна знехтувати.

Така система, яка сама регулює введення енергії в контур, називається автоколивальною, а збуджені в ній коливання – автоколиваннями.В автоколивальних системах відбуваються коливання з постійною частотою й амплітудою, значення яких не залежать від зовнішнього впливу, а визначаються властивостями самої системи.

Крім генераторів на електронних лампах, широко використовують напівпровідникові генератори електричних коливань – на транзисторах. За структурою вони аналогічні, але мають істотні переваги: у них немає нагрівних катодів, які споживають потужність і потребують час на розжарення; працюють за нижчої напруги; мають значно менші розміри тощо.

В автоколивальних системах (і не тільки в електромагнітних) за деяких умов може виникати резонанс. Явище резонансу у коливальному контурі полягає у різкому зростанні амплітуди вимушених коливань струму у контурі або напруги на обкладинках конденсатора за наближення частотизовнішньоїЕРСдо частоти власних коливань у контурі. Найпростіше такі коливання можна збудити завдяки індуктивному зв’язку котушки індуктивності контуруіз зовнішньою котушкою, по якій протікає змінний струм. Якщо індукована у контурі ЕРС змінюється за законом, тодиференціальне рівняння вимушених коливаньматиме вигляд:

, (4.2.1)

де L − індуктивність контуру, C − ємність, R − активний (омічний) опір.

Зважаючи на те, що частота власних (незгасаючих) коливань у контурі , а коефіцієнт згасання, запишемо рівняння (4.2.1) у вигляді:

. (4.2.2)

Розв’язки цього рівняння для амплітуд напруги на конденсаторі та сили струмуу контурі мають вигляд:

; (4.2.3) та .(4.2.4)

Графіки відповідних функцій ізображені на рис. 4.2.2 і  4.2.3.

Як видно на рисунках, амплітуди напруги і сили струму різко зростають у разі наближення частоти зовнішньої ЕРС до значення частоти власних коливань. Слід наголосити, щорезонансна частота (частота, за якої амплітуди напруги та струму є максимальними) для сили струмузбігається з частотою власних коливань, якщо немає згасання, а для напругирезонансна частота залежить від:

, (4.2.5)

тобто спадає у разі збільшення коефіцієнта згасання.

Особливістю обох графіків є те, що внаслідок збільшення величини згасання ширина резонансної кривої зростає, а її висота спадає. Кількісною характеристикою форми резонансної кривої є добротність величина, яка характеризує втрати енергії в контурі і за визначенням дорівнює, де– логарифмічний декремент згасання вільних коливань в контурі.Добротність відображає, у скільки разів амплітуда напруги на конденсаторі за резонансу перевищує амплітуду зовнішньої ЕРС.

Крім того, добротність контуру характеризує гостроту резонансних кривих. Це видно на рис. 4.2.3, на якому показано ширину резонансної кривої для сили струму на половині максимальної потужності. Із закону Джоуля – Ленца випливає, що потужність у колі пропорційна квадрату сили струму. Це означає, що коли сила струму у контурі зменшується уразів відносно максимального значення, потужність зменшується удвічі. За умов малого згасання можна показати, що це відбувається, коли частотазовнішньої ЕРС відхиляється відна величину коефіцієнта згасання β. – ширина резонансної кривої, або смуга пропускання коливального контуру, пов’язана з добротністю виразом:

. (4.1.6)

Схему установки зображено на рис. 4.2.4. У цій роботі використано ламповий генератор, який має індуктивний зв’язок з досліджуваним коливальним контуром і регулюється повзунком Р1. Частота коливань генератора за допомогою перемикача Р2регулюється у діапазоні 0,7...1,4 МГц, значення ємності конденсатора коливального контуру – перемикачем Р3. Якщо встановити на конденсаторі деяке значення ємності С, то, обертаючи перемикач частоти генератора Р2, можна добитися резонансу, що буде підтверджено спалахом лампочки, а показники Р2відповідатимуть резонансній частоті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]