Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метода буд техніка.doc
Скачиваний:
157
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
4.34 Mб
Скачать

Черв’ячний редуктор

Черв’ячні передачі належать до категорії зубчасто-черв’ячних і застосовуються для передачі руху при перехресних валах. Основними елементами черв’ячного редуктора є черв’як і черв’ячне колесо. Кінематична схема черв’ячно-циліндричного редуктора показана на рис. 1.2.

Рис. 1.2. Кінематична схема черв’ячно-циліндричного редуктора

Черв’як виконується у вигляді циліндра, що має похилі зубці-витки. Напрям витків черв’яка визначають не кутом нахилу зубців , а кутом підйому витків, який доповнює кутдо.

Черв’ячне колесо є косозубчастим колесом, у якого кут нахилу зубців дорівнює куту підйомувитків черв’яка.

Для нормальної роботи такого зачеплення повинна виконуватися рівність кроків за віссю черв’яка і ділильного колового кроку зубців.

Відношення ділильного колового кроку зубців до числаназивають модулем черв’ячної передачі, мм:

Внаслідок того, що число заходів на черв’яку дорівнює числу зубців на колесі, ділильний діаметр черв’яка, мм:

де – коефіцієнт діаметра черв’яка.

Передаточне число черв’ячно-циліндричного редуктора визначається:

,

де – число зубців колеса; – число заходів черв`яка; – відповідно число зубців шестерні і зубчатого колеса.

Лабораторна робота 2 Вивчення конструктивних особливостей баштового крану на тренажері

Мета роботи: ознайомитись з конструкцією тренажерів баштових кранів КБ–403А та КБ–100.1; вивчити механізми підйому вантажу, переміщення кранів та підйому стріл; отримати навички керування крановими механізмами; визначити кратність поліспастів тренажерів; отримати навички керування крановими механізмами.

Порядок виконання лабораторної роботи

Опис конструкції тренажерів кранів

Тренажер крану КБ – 403А складається з робочого місця кранівника 1, діючої моделі крана 2, виносного пульту 3 та з'єднувального кабелю 4 (рис. 2.1).

Діюча модель баштового крану виконана за масштабом 1:10.

Рис. 2.1. Структурна схема тренажера баштового крану КБ–403А

Башта 5 просторової гратчастої конструкції складається з оголовка, верхньої секції, двох проміжних секцій, порталу і рухомої обойми. Башта шарнірно закріплена на поворотній платформі 6, яка за допомогою опорно- поворотного пристрою з'єднана з опорною рамою 7. На поворотній платформі розташовані вантажна і стрілова лебідки, механізм повороту, баласт і шафа електрообладнання 8. Стріла 9 балочного типу, однопідвісна з рухомим по двом нижнім поясам візком 10; вона складається з двох секцій: кореневої та головної. В кореневій частині стріли встановлено візкову лебідку. Вантажний візок за допомогою поліспасту утримує гакову підвіску 11.

На моделі, також як на натуральному баштовому крані, встановлено кінцеві запобіжні пристрої:

обмежувач вантажопідйомності;

обмежувач висоти підйому вантажу;

обмежувач висоти підйому стріли, що забезпечує найбільший підйом відносно горизонтального положення на 50°;

два обмежувача переміщення моделі по колії;

два обмежувача повороту башти (на 180° в обидві сторони);

два обмежувача переміщення вантажного візка по балочній стрілі.

Робоче місце кранівника – частина кабіни базового баштового крану КБ – 403А, складається з основи 1 (рис. 2.2), на якій розташовані пристрої керування 2 – 8 та сидіння машиніста 9. Розташування пристроїв управління і контролю та їх зовнішній вигляд відповідають базовому баштовому крану: 2 – пульт управління; 3 – командоконтролери механізму обертання вантажної лебідки 4; механізму візкової лебідки 5 та механізму переміщення 6; 7 – педаль звукового сигналу; 8 – ножний вимикач гальмів обертання.

Рис. 2.2. Робоче місце кранівника

На пульті розташовані (рис. 2.3) сигнальні індикатори 1; тумблер "Мережа" 2; кнопка вмикання "Лінійний контактор" 3; тумблер "Аварійний вимикач" 4; інформаційне табло 5 з обмежувачами повороту праворуч і ліворуч, вмикання гальм повороту та динамічного гальмування повороту; запобіжники 6.

Діюча модель крана КБ – 100.1 виконана за масштабом 1:10 (рис. 2.4). Трубчаста башта 1 за допомогою підкосів 2 утримується на поворотній платформі 3, з якою з'єднана шарнірно. Поворотна платформа може обертатися на 360° відносно опорної рами 4, яка опирається на ходові візки 5. До башти шарнірно приєднана трубчаста стріла 6, яка піднімається поліспастом 7. На кінці стріли утримується блок 8, а також закріплено обмежувач 9 підйому гака 10 вантажним поліспастом 11.

Рис. 2.3. Пульт керування тренажером баштового крана КБ – 403А

На поворотній платформі розташовані противага 12, стрілова 13 та вантажопідйомна 14 лебідки. Для забезпечення надійного руху моделі на опорній рамі встановлені кінцевик 15 та протиугонний пристрій 16. У місці приєднання стріли до башти встановлено кутомір з обмежувачем 17 підйому стріли. Модель керується з пульта, на якому встановлено: сидіння кранівника (18), командоконтролери підйому вантажу (19), командоконтролери пересування моделі (20), командоконтролери механізму повороту (21), командоконтролери підйому стріли (22), педаль включення пульту (23), кнопка звукового сигналу (24).

Спочатку вся група студентів під керівництвом викладача ознайомлюється із будовою тренажерів (струм відключено).

Після демонстрацій викладачем роботи тренажерів студенти вивчають правила техніки безпеки і заповнюють журнал по виконанню правил техніки безпеки під час роботи на тренажерах.

Всю групу студентів поділяють на бригади по чотири чоловіка.

Кожна бригада отримує від викладача завдання на вивчення того чи іншого механізму і розпочинає опис крана, його роботу, складає схему механізму, розраховує поліспасти.

Рис. 2.4. Конструктивна схема тренажера баштового крана КБ – 100.1

Робота студентів організовується таким чином, аби кожна бригада ознайомилась з конструкцією і роботою крану, склала його опис, вивчила роботу окремих механізмів і подала звіт про виконання завдання (одна бригада ознайомлюється з устроєм тренажера, друга – складає опис машин, третя вивчає механізм і т.п.).

Зміст звіту

  1. Назва і мета роботи.

  2. Схема із експлуатацією та зазначеними запобіжними пристроями.

  3. Схема крана та опис його робочого процесу.

  4. Схеми запасовки канатів механізмів, кратність та розрахунки ККД поліспастів, кінематичні схеми тощо.