Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Arbollitova_stinova_panel_armovana_Shumsky.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
1.06 Mб
Скачать

5. Охорона праці та захист навколишнього середовища

При проектуванні, будівництві та експлуатації нових, а також реконструкції вже діючих підприємств дотримуються СН 245-63 “Санітарні норми промислових підприємств”.

При виробництві несприятливі умови праці частіше всього обумовлені: підвищеною концентрацією пилу та вологою в повітрі приміщень; недостатньою тепловою ізоляцією теплових установок і просочуванням димових газів у приміщення, що може призвести до опіків та отруєння; ненадійним огородженням рухомих частин апаратів та механізмів, сходів тощо.

Для боротьби з пилом необхідно все технологічне та транспортне обладнання, в якому утворюється пил, вміщувати у герметичні суцільні металеві кожухи з щільно підігнаними люками, дверцями та іншими отворами. В місцях утворення пилу і газів слід влаштувати крім загальної вентиляції ще й місцеву аспірацію для видалення пилу та газів безпосередньо з точок їх утворення.

Загальна та локальна вентиляційні системи повинні забезпечувати належний санітарно-гігієнічний стан виробничих приміщень. Припустима Группа 1концентрація токсичних газів у повітрі приміщень не повинна перевищувати (мг/м3):

для пилу який вміщує:

10 – 70% кварцу 2

до 10% кварцу 5

без домішок кварцу 6

вугільного пилу 10

оксиду вуглецю 0,02

сірководню 0,01

Для покращення санітарних умов роботи на підприємстві особливе значення має заміна механічного транспорту пневматичним, застосування для очищення забрудненого повітря електрофільтрів та герметизація обладнання, яке контактує з пилом. Надійність роботи електрофільтрів залежить від правильного вибору та встановлення цих апаратів і трубопроводів встановлених перед ними, герметизації системи, стабілізації на заданому рівні параметрів повітря або газів, які підлягають очищенню.

Для попередження осідання пилу в повітропроводах, які транспортують порошок, необхідно їх встановлювати під кутом не менше як 45 - 50˚ до горизонту. В місцях зміни напрямку повітропроводів необхідно передбачувати влаштування отворів з щільно підігнаними кришками для їх прочищення.

З метою зниження температури повітря в приміщенні до значень, які вимагають санітарні норми, слід застосовувати теплоізоляцію нагрітих частин технологічного та транспортного обладнання з таким розрахунком, щоб температура зовнішньої поверхні ізоляції не перевищувала 45˚ С.

Всі рухомі частини приводів та інших механізмів слід надійно огороджувати. На заводі повинна бути звукова чи світлова сигналізація, яка попереджує персонал про пуск того чи іншого обладнання, а також про негаразди на окремих технологічних ланках, які можуть викликати аварію. Всі струмопровідні частини (внутрішня проводка, рубильники тощо) повинні бути ізольовані, а металеві частини механізмів та апаратів заземлені на випадок пошкодження ізоляції.

Группа 1Пристрої сушки внаслідок своєї специфіки відносяться до обладнання підвищеної небезпеки. На кожну установку повинні бути складені паспорт та акти випробувань та режимів роботи. В цеху повинні бути вивішені інструкції по експлуатації установок. Вмикання установок повинно супроводжуватись світловим і звуковим сигналом. Конструкції установок повинні бути герметичними й теплоізольованими (температура зовнішніх поверхонь не вище 40˚ С).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]