Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
met_lab(Електротехника)(2 курс).doc
Скачиваний:
70
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
5.82 Mб
Скачать

Дослідження лінійного пасивного симетричного чотириполюсника Мета роботи

1. Навчитись експериментально визначати сталі лінійного пасивного чотириполюсника.

2. Визначити параметри узгодженого навантаження чотириполюсника.

3. Навчитись здійснювати аналітичний розрахунок елементів Т-образного або П-образного чотириполюсника еквівалентного експериментальному.

Теоретичні відомості

Чотириполюсником може бути будь-яка частина електричного кола або будь-який електричний апарат, що має два вхідних затискача “ 1-1' ” та два вихідних “ 2-2' ”. До вхідних затискачів, як правило, підключають джерело енергії, а до вихідних - споживачі. Чотириполюсники, які не мають всередині себе джерела енергії, називають пасивними. В даній роботі будемо розглядати пасивний лінійний чотириполюсник.

Напруги і струми на вході та виході чотириполюсника зв’язані між собою лінійними залежностями – основними рівняннями чотириполюсника.

а) При прямому включенні, тобто коли напруга подається на вхідні затискачі “ 1-1' ”:

(7.1)

б) При підключенні джерела енергії до вихідних затискачів “ 2-2' ”:

В цих рівняннях коефіцієнти в загальному випадку є комплексними числами і їх називають сталими чотириполюсника або первинними параметрами чотириполюсника. Із рівнянь видно, що сталііє безрозмірними величинами, сталамає розмірність опору, а стала- розмірність провідності.

Сталі між собою зв’язані рівнянням: .

Якщо вхідний опір чотириполюсника при прямому і зворотному включенні є однаковим, то такий чотириполюсник є симетричним. У нього коефіцієнти .

У випадку, коли схема з’єднання елементів або величини опорів чотириполюсника невідомі, то сталі чотириполюсника можуть бути визначені експериментально. Для симетричного чотириполюсника достатньо виконати два досліди: холостого ходу та короткого замикання при подачі напруги до вхідних затискачів.

В режимі холостого ходу рівняння (7.1) чотириполюсника мають такий вигляд: (7.2)

а в режимі короткого замикання:

(7.3)

звідки можна знайти сталі чотириполюсника .

При виконанні дослідів слід пам’ятати, що прилади електромагнітної системи вимірюють діючі значення напруг та струмів, а в рівняння (7.2), (7.3) входять комплекси діючих значень. Отже обов’язковим ще є визначення відповідних кутів зсуву фаз між U1 та величинами U2хх, I1хх, I2кз. Кут зсуву фаз можна визначити за допомогою фазометра, осцилографа або методом ватметра, вольтметра та амперметра.

До вторинних параметрів чотириполюсника відносяться характеристичний опір Zузг та коефіцієнт поширення (передачі) g (γ).

Характеристичний опір симетричного чотириполюсника розраховується за формулою:

.

Якщо до вихідних затискачів “2-2'” симетричного чотириполюсника підключити навантаження, величина якого дорівнює характеристичному опору , то таке навантаження називають узгодженим. При цьому виявляється, що вхідний опір цього чотириполюсниказі сторони затискачів “1-1'” також буде дорівнювати , і тому опірще називають повторним опором симетричного чотириполюсника.

При роботі симетричного чотириполюсника на узгоджене навантаження коефіцієнт поширення (передачі) дорівнює:

де а=– коефіцієнт власного загасання чотириполюсника, що характеризує ступінь зміни напруги за модулем;

b= () коефіцієнт фази, який показує, наскільки змінилася фаза напруги .

Одиницею виміру коефіцієнта загасання а є непер (неп). Загасання в 1 непер означає, що напруга на виході чотириполюсника U2 в е разів (тобто в 2,718) є меншою за вхідну напругу U1. Але на практиці користуються іншою одиницею виміру – децибелом (дб), який є меншим за непер і дорівнює:

1 дб = 0,115неп.

За визначеними значеннями сталих чотириполюсника можна розрахувати параметри елементів еквівалентних схем заміщення чотириполюсника.

Для Т-образної схеми заміщення:

.

Для П –образної схеми:

.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]