Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
met_lab(Електротехника)(2 курс).doc
Скачиваний:
70
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
5.82 Mб
Скачать

Підготовка до роботи та контрольні запитання

1. Які симетричні складові містять у собі трифазні несиметричні системи фазних та лінійних струмів, напруг?

2. Напишіть формули для визначення векторів фази А симетричних складових прямої , зворотноїта нульовоїпослідовностей несиметричної трифазної системи. Як за визначеними векторами фазиА симетричних складових побудувати вектори фаз В і С симетричних систем прямої, зворотної та нульової послідовностей?

3. Розкладіть аналітично або графічно систему фазних напруг, зображену на рис. 6.3 на симетричні складові, якщо UА = UВ = UС =100В (для бригади №1 виконати завдання для рис. 6.3, а; для №2 - рис. 6.3, б і т.п.).

4. Із яких елементів складається фільтр нульової послідовності, що застосовується в даній лабораторній роботі? Запишіть формулу, яка дозволяє за показаннями вольтметра визначити напругу нульової послідовності.

5. Із яких елементів складається фільтр прямої і зворотної послідовності, що застосовується в даній роботі? Розрахуйте значення параметрів L і R фільтра симетричних складових, якщо значення ємностей конденсаторів в фазах А і С є однаковими і дорівнюють 4 мкФ, а частота струму в мережі f = 50 Гц.

6. Докажіть, що напруга на конденсаторі в фазі А даного фільтра буде пропорційною симетричній складовій прямої послідовності несиметричної системи лінійних напруг, а на конденсаторі в фазі С - пропорційною зворотній послідовності.

7. Напишіть формулу для розрахунку коефіцієнту асиметрії лінійних напруг.

Послідовність виконання роботи і завдання

1. Скласти згідно з рис. 6.4 схему фільтра для визначення симетричних складових прямої і зворотної послідовностей несиметричної системи лінійних напруг. Встановити в фазі В фільтра значення параметрів L і R , що дорівнюють розрахованим в п. 5 попереднього розділу.

За допомогою лабораторного автотрансформатора, що включений на лінійну напругу UАВ , можна встановити симетричну систему лінійних напруг, коли UА´В = UВС= UСА´, або несиметричну з різними коефіцієнтами асиметрії , коли UА´В UВС UСА´.

2. Встановити на вході фільтра симетричну систему лінійних напруг. Величина напруги прямої послідовності, яка вимірюється на конденсаторі в фазі А, повинна бути рівною величині лінійної напруги, а величина напруги зворотної послідовності на конденсаторі в фазі С повинна дорівнювати нулю. Якщо це не так, то необхідно з’ясувати причину і налагодити фільтр.

Результати вимірювань записати в табл. 6.1.

Таблиця 6.1

Дані вимірювань

Результат аналізу

UАВ, В

UВС, В

UСА, В

UА0, В

UС0, В

UA(1), В

UA(2), В

3. За вказівкою викладача встановити напругу UА В < Uл . Виконати вимірювання.

4. Встановити напругу UА В = 0. Виконати вимірювання .

5. Скласти згідно з рис. 6.5 схему фільтра для визначення симетричних складових нульової послідовності несиметричної системи фазних напруг. При складанні кола зверніть увагу на правильне підключення однойменних кінців трансформатора.

6. Виконати вимірювання в фільтрі величин лінійних, фазних напруг та записати показання вольтметра Uv. Дані вимірювань записати в табл. 6.2.

Таблиця 6.2

UАВ

UВС

UСА

UА0

UВ0

UС0

UV

Результат розрахунку

UA(0)

В

В

В

В

В

В

В

В

7. За даними вимірювань в п. 3. побудувати векторну діаграму системи лінійних напруг і графічно (або аналітично) знайти значення напруг в фазі А прямої і зворотної послідовностей. За результатами дослідження несиметричної трифазної системи побудувати векторні діаграми симетричної системи прямої і зворотної послідовностей.

Примітка. Усі графічні побудови мають бути виконаними на одній стороні аркуша.

8. За даними вимірювань п. 6 побудувати векторну діаграму фазних напруг і графічно знайти значення напруги фази “А” нульової послідовності Ua(0).

9. Доказати, що напруга на конденсаторі в фазі „С” фільтра прямої та зворотної послідовностей є пропорційною напрузі зворотної послідовності.

10. В висновках написати свої пропозиції щодо застосування методу симетричних складових в науковій або практичній роботі по своїй спеціальності.

Лабораторна робота № 7

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]