Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posobie_politologia.doc
Скачиваний:
89
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
1.63 Mб
Скачать

Системи рекрутування політичних еліт

Показники

Антрепренерська

Система гільдій

Характер

відкрита

закрита

Коло претендентів

будь-які суспільні групи

політична еліта

Вимоги до претендентів

першочергове значення особистих якостей

залежність лідерства від посади

Ступінь інституціалізації

низька, з невеликою кількістю фільтрів

висока, з багатьма фільтрами

Електорат

широкий

обмежений

Наявність конкуренції

висока конкурентність і відкрите суперництво

приховане суперництво

Антрепренерська (з фр. «підприємницька») система підживлює політикум за рахунок талановитих людей з інших груп. Вважається, що ця система властива демократії, а також яскраво проявляється в кризові часи. В період алжирської кризи до керівництва Францією у 1958 р. прийшов генерал Ш. де Голль, що допомогло врегулювати кризу. Серед тих, хто в старшому віці зайнявся політикою, були актор Р. Рейган, який став Президентом США, підприємець С. Берлусконі – прем’єр-міністром Італії. В часи краху тоталітаризму до влади у Чехії прийшов драматург В. Ґавел, у Польщі – робітник Л. Валенса. Багато лідерів постали під час повалення комунізму в Україні – письменники (Драч, Павличко, Яворівський), економісти (Лановий, Черняк), дисиденти (Чорновіл, Лукьяненко) тощо.

Система гільдій консервативніша. Її варіантом є формування еліт з родинного кола політиків. Прикладом є «успадкування» президентської посади у Північній Кореї, Сирії. Ця система часто призводить до бюрократизації, породжує конформізм. Без доповнення конкурентними меха­нізмами вона веде до деградації еліт. Але це не означає, що їй немає місця за демократії. Варто згадати династії лідерів США (Джон, Роберт та Едвард Кеннеді), Індії (Д. Неру, Індіра та Раджив Ганді), Пакистану (Зульфікар Алі та Беназір Бхутто). Вийшли з бюрократичного апарату та перетворились на впливових лідерів А. Меркель, О. Квасьнєвський. Сильні сторони цієї системи – врівноваженість рішень, передбачуваність.

Реальна система рекрутування еліт ніколи не є антрепренерською чи гільдійною у чистому вигляді. Вона сполучає їх елементи. Але зростаюча складність управління, опосередковане спілкування лідерів з виборцями збільшують дистанцію між ними, посилюють «гільдійні» тенденції. Чи впливає це на зниження ефективності управління? Однозначної залежності немає. Якщо партія чи держслужба мають налагоджену систему підготовки кадрів, широку оргструктуру, посилення «командного» підбору лідерів не впливає негативно. Інакше команда зіштовхується з тим, що Л. Кучма назвав «короткою лавою запасних».

Особливості формування еліт в Україні корелюються з етапами розвитку країни. На зламі 1980-1990-х рр. політика поповнилася багатьма новими іменами. Водночас лідерами стали представники колишніх КПУ, господарської номенклатури (Л. Кравчук). 1990-ті рр. швидко утворили прірву між елітами та населенням. Це, як і ускладнення системи держуправління, звузило базу рекрутування еліт. Цьому сприяло поширення технологій, що скорочують безпосереднє спілкування еліт та громадян.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]