Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RGR_Teoriya_Zavdannya_IUST.doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
3.94 Mб
Скачать

Загальні рекомендації для розв’язування задач

При виконанні розрахунково-графічного завдання доцільно:

1. Вивчити теоретичний матеріал даного розділу та теоретичні положення даних методичних вказівок.

2. Уважно прочитати завдання, записати умову задачі, і виписати з відповідної до завдання таблиці дані свого варіанту.

3. Щоб запобігти виникненню помилок при числових розрахунках необхідно у формулах всі фізичні величини визначити в одиницях системи СІ (вольтах, амперах, омах, Ватах і т.д.), а значення всіх похідних одиниць перевести в основні, наприклад: 1 кВ=103 В;

4. Проаналізувати загальний алгоритм розрахунку задачі.

5.Коментувати рішення задачі текстом, тобто пояснювати, на підставі яких законів складені рівняння, які перетворення зроблені у схемі і формулах, послідовність дій при розрахунках і інше.

6.При виконанні розрахунків спочатку повинна бути написана формула, потім підставлені числові значення змінних, записані проміжні і кінцеві результати розрахунків.

7.Побудову графіків необхідно виконувати олівцем на міліметровому папері з дотримуванням наступних вимог:

а) накреслити осі координат;

б) на осях координат позначити величини (аргумент і функцію) і одиниці їх вимірів, на вісях координат нанести рівномірні шкали і на крупних поділках поставити їх цифрові значення.

в) графіки проводити плавно через найбільш можливе число точок.

8. Текст розрахунків необхідно акуратно написати вручну, схеми, графіки, векторні діаграми виконувати олівцем за допомогою креслярських приладів.

Неохайно оформлені роботи до перевірки не приймаються

1. Лінійні електричні кола постійного струму

В основі розрахунку електричних кіл постійного струму лежать основні закони електротехніки - закони Ома, Кірхгофа, Джоуля-Ленця.

Закон Ома показує звязок між напругою, струмом та еквівалентним опором ділянки електричного кола. Якщо при використанні закона Ома з`ясовується, що напрямок напруги U або електрорушійної сили (далі ЕРС)Е не співпадає з обраним додатнім напрямком струму, то у формулах закона Ома ці величин записуються із знаком “-”.

Перший закон Кірхгофа використовується для вузлів електричного кола: алгебраїчна сума струмів у вітках, які сходяться в вузлі, дорівнює нулю, причому, струми одного напрямку, наприклад, що приходять у вузол, записуються із знаком “ + ”, а ті що виходять з вузла, із знаком “ - “ або навпаки.

Другий закон Кірхгофа використовується для контурів електричного кола: алгебраїчна сума ЕРС у контурі електричного кола дорівнює алгебраїчній сумі спадів напруг у цьому контурі. Напруги і ЕРС записують із знаком “+”, якщо їх напрямки співпадають з прийнятим напрямком обходу контура.

Згідно закону Джоуля-Ленца для пасивних ділянок кола постійного струму енергія, що споживається споживачами, дорівнює W=Ut, де U – напруга на пасивній ділянці; – струм; t – час.

Потужність розраховується за формулою Р = =U = 2R =.

Потужність джерела ЕРС дорівнює Рдж = Е. Якщо ЕРС Е і струм джерела мають різні знаки, то потужність джерела відємна, а це означає, що дане джерело не генерує, а споживає енергію.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]