Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
34-44.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Остаточна обробка виробів

У разі потреби порошкові вироби піддають ще додатковій обробці. Остаточна обробка складається з таких операцій: калібрування, різання, термічної та хіміко-термічної обробки, повторного спікання тощо. У процесі калібрування уточнюють розміри виробів, ущільнюють і полірують їх поверхні тощо. Різання (точіннясвердління,фрезерування тощо) застосовують тоді, коли пресуванням не можна виготовити вироби потрібної форми та розмірів, для нарізання внутрішньої та зовнішньої різьби, отримання вузьких, але глибоких отворів тощо. У процесі різання користуються інструментами, виготовленими з надтвердих сплавів або алмазів. Термічну та хіміко-термічну обробку виробів проводять так само, як для металів і сплавів. Повторне пресування проводять тоді, коли під час першого пресування не можна отримати виріб складної форми.

38. Дайте загальні відомості про процеси які базуються на хімічній технології: барометричні, каталізні, електролізні, біохімічні, плазма та її використання у технологічному процесі. Фітохімічні, лазерні, ультразвукові.

Барометричні процеси Барометричні-це такі ТП головним рушієм яких є тиск. Використовують для видобування корисних копалин,передавання іх до місця перероблення,для зміни форми та розмірів заготівок(кування,штампування) Технологія використовує як низький так і високий тиск,межею поділу є атмосферний тиск. Для створення і високого і низького(вакуум) тиску потрібне спеціальне обладнання.

Низький тиск

-нижчий за атмосферний і назив. Вакуум,використовується для виготовлення мікросхем,надчистих металів і сплавів,зберігання продуктів харчування,розділення нафти на мастила,очищення розплавлених металів і сплавів від газів і неметалевих включень. На будівництві низький тиск використ. Для бетонування,при цьому збільшується міцність,морозо і зносостійкість бетону та скорочується час його застигання.

Високий тиск

-вищий за атмосферний Використовується для перетворення газової,рідинної та твердої сировини на готову продукцію. 1)Стисненні гази-займають менший об*єм,внаслідок чого збільшується концентрація,присорюється перетворення газової сировини на продукцію. 2)Рідинна фаза: високі тиски використовують для проходження у рідинній фазі. 3)Тверді речовини-менш стискаються ніж гази чи рідини,тому процеси,що відбуваються проходять під високим тиском 10000-25000 МПа. Високий тиск використовується для створення безвідходних та енергоощадних технологій,але тиск дорогий і не завжди екон.вигідний бо потребує товстостінного і дуже міцного обладнання та велики витрат енергії,тому барометричні процеси намагаються замінити іншими екон. вигідними процесами

Каталізні процеси Каталізними називають такі технологічні процеси, в ході яких головним рушієм є каталізатор. Каталізаторами називають речовини, які змінюють швидкість хемічних реакцій, а самі (хемічно та кількісно) залишаються незмінними.

Каталізні процеси лежать в основі виробництва бензину, амоніаку, сірчаної й азотної кислот, спиртів, альдегідів тощо. Каталіз широко використовують у процесі виробництва лікарських речовин, мийних засобів. Каталіз лежить в основі перспективних способів виробництва рідинного палива з вугілля, сланців, торфу. Усе ширше використовують каталіз для охорони довкілля від забруднення стічними водами, шкідливими промисловими газами.

У більшості каталізні процеси є безперервними, замкненими, безвідходними, енергоощадними, дуже продуктивними. Каталізні процеси за техніко-економічними показниками не мають собі рівних.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]