Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
34-44.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
1.01 Mб
Скачать

36. Порошкова металургія. Які завдання виконує порошкова металургія? Основні етапи одержання виробів. Наведіть приклади.

Порошко́ва металургі́я — галузь науки і техніки, яка охоплює виробництво металевих порошків, а також виробів з них або їхніх сумішей з неметалевими порошками. Важливими відмінними рисами даної галузі є одержання речовин у порошкоподібному стані та проведення операції нагрівання (спіканнязаготовок із порошків притемпературі нижче точки плавлення відповідного металу або, у випадку суміші різнорідних порошків, нижче температури плавлення найменш тугоплавкого компонента основи. Отже, послідовне здійснення в єдиному циклі операцій одержання порошку і перетворення його у виріб становить суть порошкової металургії.

Сукупність основних технологічних операцій дозволяє вирішувати за допомогою порошкової металургії два найважливіших завдання:

  • виготовлення матеріалів і виробів з особливими складами, структурами та властивостями, які недосяжні іншими методами виробництва; прикладом можуть служитипорошкові матеріалиі пористі вироби (антифрикційні, фрикційні вироби,фільтрита ін.), високотемпературні тугоплавкі метали, дисперснозміцненні,волокнисті матеріалита ін.), інструментальні (тверді сплави,надтверді матеріалий ін.) і ін.;

  • здешевлення виготовлення матеріалів і виробів зі звичайними складами, структурами і властивостями.

Типова технологічна схема виробництва заготовок і виробів методом порошкової металургії включає чотири основні операції:

  1. одержання порошку вихідного матеріалу;

  2. формування заготовки з нього;

  3. спікання;

  4. остаточну обробку (регулювання структури, калібрування, механічну іхіміко-термічнуобробки).

37. Дайте характеристику властивостей порошкоподібних матеріалів: хімічні, фізичні, технологічні властивості. Назвіть завершальну стадію технології порошкової металургії.

Металеві порошки характеризуються технологічними, фізичними і хімічними властивостями.

До технологічних властивостей, згідно з ГОСТ 19440-94, відносяться: насипна щільність, що представляє собою масу одиниці об'єму вільно насипаного порошку; відносна щільність - відношення насипної щільності та щільності металу в безпористі стані; плинність - здатність порошку заповнювати певну форму, що виражається через число грамів порошку , що протікає за 1 с через лійку з діаметром вихідного отвору (носика лійки) 2,5 мм; прессуемость (ГОСТ 25280-90) - здатність порошку під тиском стискаючих зусиль утворювати заготівлю заданої форми і розмірів (формуемость) з мінімально допустимої щільністю (уплотняемость) .

До фізичних характеристик порошків відносяться форма і розмір часток порошків. Вони можуть різко відрізнятися за формою (від ниткоподібних до сферичних) і розмірам (від часток до сотень і навіть тисяч мікрометрів). Важлива характеристика порошків - гранулометричний склад, під яким розуміється співвідношення кількості частинок різних розмірів (фракцій), виражене у відсотках. Розміри частинок порошку зазвичай складають 0,1-100 мкм. Фракції порошків розмірами більше 100 мкм називають гранулами, менше 0,1 мкм - пудрою. Визначення гранулометричного складу може проводитися за допомогою просіювання порошку через набір сит (ГОСТ 18318-94).Цей метод можна застосовувати до порошків розмірами більше 40 мкм; для більш дисперсних порошків застосовується метод седиментації (ГОСТ 22662-77) і мікроскопічний аналіз за допомогою оптичного або електронного мікроскопа (ГОСТ 23402-78). Також до фізичних характеристик відноситься питома поверхня порошків, під якою розуміють сумарну поверхню всіх частинок порошку, взятого в одиниці об'єму або маси.

До хімічних характеристиквідносяться хімічний склад порошку (як порошку чистого металу, так і порошку сплаву), визначення якого здійснюється за методиками відповідних компактних (беспорістих) металів і сплавів.

До хімічних характеристикам відносять також пірофорність - здатність порошку самозайматися при зіткненні з повітрям - і токсичність - отруйність порошків. Якщо в компактному стані більшість металів нешкідливі, то в порошкової формі, потрапляючи в атмосферу приміщень, вони утворюють аерозолі, які при вдиханні повітря або прийомі їжі можуть викликати хворобливий стан.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]