Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
26
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
49.15 Кб
Скачать

Додоток 7

Прокуратура України

ПРОКУРАТУРА ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ПРОКУРАТУРА ПОГРЕБИЩЕНСЬКОГО РАЙОНУ

22200, м. Погребище, вул. Кооперативна, 36 тел./факс:(04346) 2-12-50

(Проект)

В.о. начальника

Погребищенського РВ УМВС

України у Вінницькій області

майору міліції

Максимчуку В.Д.

На №

від

П О Д А Н Н Я

про усунення порушень вимог

законодавства щодо попередження насильства в сім’ї

10.04.12 м. Погребище

Прокуратурою Погребищенського району проведено перевірку додержання вимог Закону України «Про попередження насильства в сім’ї» Інструкції щодо порядку взаємодії управлінь (відділів) у справах сім'ї та молоді, служб у справах неповнолітніх, центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді та органів внутрішніх справ з питань здійснення заходів з попередження насильства в сім'ї, Погребищенським РВ УМВС України у Вінницькій області, в ході якої виявлені непоодинокі факти їх порушення.

Встановлено, що мають місце порушення ст. 12 Закону України «Про попередження насильства в сім’ї», відповідно до якої членів сім’ї, яким було винесено офіційне попередження про неприпустимість вчинення насильства в сім’ї, служба дільничних інспекторів міліції чи кримінальна міліція у справах дітей беруть на профілактичний облік.

Так, дільничним інспектором міліції Погребищенського РВ УМВС України в області Пілецьким О.В. упродовж 2011 року двічі до адміністративної відповідальності за вчинення насильства в сім’ї притягувались Чирва В.В. та Фраєр В.А. Проте на профілактичний облік їх до цього часу не поставлено.

Аналогічні порушення допущено ДІМ Погребищенського РВ УМВС України в області Климчуком І.Ю. щодо постановки на облік Гвоздієвського С.А., яким неодноразово вчинювалось насильство в сім’ї.

Разом з цим, виявлено факти, коли не беруться на облік особи, які вперше вчиняють насильство в сім’ї, та яким було внесено офіційне попередження.

Так, не поставлено на профілактичний облік Вечеру О.П., Сидорука О.Л., Якименка М.В., Грицева М.Л., Нижника Р.М., Савчука Б.О., Фурдигу А.І., Бурлаку В.О., Сокура А.В., яким були винесені офіційні попередження дільничними Климчуком І.Ю., Рабчуном Р.І., Пасічником В.В.

Водночас, дільничними Погребищенського РВ УМВС України в області профілактична робота з особами, які вчиняють насильства в сім’ї взагалі не проводиться, що є порушенням вимог п. 10.1. Наказу МВС № 1212 від 20.10.2003 Про затвердження Положення про службу дільничних інспекторів міліції в системі Міністерства внутрішніх справ України, відповідно до якого дільничний інспектор міліції у межах своєї компетенції здійснює контроль і профілактичну роботу з членами сім’ї, яким було винесено офіційне попередження про неприпустимість учинення насильства в сім’ї.

Також встановлено, що упродовж поточного року службою ДІМ Погребищенського РВ УМВС України в області допускаються порушення вимог ст. 13 Закону України «Про попередження насильства в сім’ї», згідно якої особі, яка вчинила насильство в сім’ї після отримання офіційного попередження про неприпустимість вчинення насильства в сім’ї, дільничним інспектором міліції або працівником кримінальної служби у справах дітей може бути винесений захисний припис за погодженням з начальником відповідного органу внутрішніх справ і прокурором.

Відповідно до п. 39.2. Інструкції щодо порядку взаємодії управлінь (відділів) у справах сім'ї та молоді, служб у справах неповнолітніх, центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді та органів внутрішніх справ з питань здійснення заходів з попередження насильства в сім'ї, на погодження захисного припису начальнику органу внутрішніх справ та прокурору подаються офіційне попередження про неприпустимість учинення насильства в сім'ї, заява (інформація) про вчинення насильства в сім'ї та інші матеріали, які характеризують особу правопорушника.

Так, за результатами розгляду заяв та повідомлень про насильство в сім’ї ДІМ Погребищенського РВ УМВС в області Бондаруком внесено захисний припис Себало І.Б., проте його не погоджено з прокурором району.

Аналогічні порушення допущено дільничними Рабчуном Р.І. та Пасічником В.В. при застосуванні захисних приписів за вчинення насильства в сім’ї до Рихлюка В.В. та Данильчука П.А.

Погребищенським РВ УМВС України в області усупереч вимог ст. 10 Закону України «Про попередження насильства в сім’ї» упродовж 2011 року та поточного періоду 2012 року жодну особу, яка вчиняла насильство в сім’ї, після отримання нею офіційного попередження про неприпустимість вчинення насильства в сім’ї не направлено до кризового центру для проходження колекційної програми.

Разом з цим, не дотримуються вимоги ст. 12 вищезазначеного Закону щодо обліку осіб, які вчиняють насильство в сім’ї. На зазначених осіб не заводяться картки (додаток 2 до Наказу МВС України від 09.04.2002 № 329), відсутня їх реєстрація у спеціальних журналах служби ДІМ та КМСД. Дільничні інспектори обмежуються лише складанням рапортів про здійснену роботу. У жодному документі не зазначено дату постановки на облік, що унеможливлює перевірку законності взяття на облік та своєчасності зняття з нього.

Указані порушення Законів у діяльності служб дільничних інспекторів міліції та кримінальної міліції у справах дітей зумовлено неналежним виконанням працівниками на місцях повноважень, наданих їм статтею 6 Закону України «Про попередження насильства в сім’ї», безконтрольністю з боку керівництва райвідділу. Потребує підвищення ефективність відомчого контролю з боку відділів громадської безпеки та кримінальної міліції у справах дітей, зокрема начальником сектору ДІМ, відділу громадської безпеки та оперуповноваженим ВКСМД, на яких покладено організацію діяльності з даного напряму.

Крім цього, встановлено, що на сьогодні відсутня належна взаємодія між органами і службами, на які законом покладено обов'язки по вжиттю заходів з попередження насильства в сім'ї. У переважній більшості кожен орган працює відокремлено, у рамках відомчих інтересів. Спільні заходи мають разовий безсистемний характер і не спрямовані на усунення причин і умов, які спричиняють насильство в сім'ї, дієвого захисту членів сім'ї, стосовно яких вчинено насильство або існує загроза його вчинення.

З огляду на викладене, керуючись статтею 23 Закону України «Про прокуратуру»,

П Р О П О Н У Ю :

1. Невідкладно вжити дієвих заходів до усунення порушень вимог законодавства, причин та умов, що їм сприяли.

2. Вирішити питання про притягнення до дисциплінарної відповідальності відповідно до ст.ст. 12, 14 Закону України “Про Дисциплінарний статут органів внутрішніх справ України” осіб, які допустили вищезазначені порушення законів.

3. Провести навчання з особовим складом вимог спільного наказу Міністерства України у справах сім’ї дітей та молоді та МВС від 09.03.2004 № 3/235 (Інструкція щодо порядку взаємодії управлінь (відділів) у справах сім'ї та молоді, служб у справах неповнолітніх, центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді та органів внутрішніх справ з питань здійснення заходів з попередження насильства в сім'ї).

Про вжиті заходи не пізніше як у місячний строк поінформувати прокуратуру району з дорученням підтверджувальних документів.

Прокурор Погребищенського району

радник юстиції О.Л. Крижовий

Соседние файлы в папке Практика