Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mizhnarodna_ekonomika_shpori.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
233.47 Кб
Скачать

27.Міжнародний поділ праці (мпп): сутність, чинники розвитку, типи. Доведіть, що мпп знаходиться в основі розвитку світового господарства.

Міжнародний поділ праці – економічна основа сучасного світового господарства, тому що він представляє обмін між країнами, результатами та факторами виробництва у певних кількісних та якісних співвідношеннях. Передумовою МПП є суспільний поділ праці. Спільний поділ праці – це поділ окремих товаровиробників за окремими видами діяльності. На формування МПП і ступінь залучення до нього окремих країн впливають такі чинники: Природно-географічні: (відмінності у кліматичних у мовах, території, чисельності населення, економічно-географічному положенні, наявності природних ресурсів); Соціально-економічні: (трудовий потенціал, наявність робочої сили, науково-технічний потенціал, економічний потенціал: рівень розвитку продуктивних сил, масштаби і серійність виробництва, масштаби виробничої і соціальної інфраструктури, соціально-економічний тип національного виробництва і наявність зовнішньоекономічних зв’язків); НТП (науково-технічний прогрес): НДДКР (науково-дослідних та дослідно-конструкторських розробок, прискорення темпів морального зносу). За родом діяльності виділяють 3 типи суспільного поділу праці: загальний (здійснюється між великими сферами діяльності людини - промисловість, сільське господарство, транспорт, зв'язок, освіта, наука); частковий (відбувається всередині великих сфер на міжгалузевому та підгалузевому рівні машинобудування, переробні галузі, рослинництво); одиничний (притаманний процесам, що відбуваються всередині фірм в залежності від технологічного процесу та організації управління, від функціональних завдань окремих служб). За просторовим критерієм виділяють: міжрегіональний поділ всередині країни; поділ між країнами; поділ праці між групами країн. МПП знаходиться в основі розвитку світового господарства, тому що МПП - це вищий ступінь розвитку суспільного поділу праці, який виходить за межі національних економік. МПП є поділом праці між країнами та між їхніми суб'єктами у певних якісних і кількісних співвідношеннях, опосередкованим обміном між ними товарами, послугами та іншими результатами суспільно-корисної діяльності. МПП - це процес відособлення різних видів трудї діял-ті на міжнародному рівні, що взаємодіють один з одним і взаємодоповнюють один одного, складаючи об'єктивну основу міжнародного обміну товарами, послугами тощо.

  1. Основні типи зовнішньоекономічної орієнтації країн (закрита модель, відкрита модель, частково відкрита модель). Назвіть критерії та основні показники відкритості, наведіть приклади країн.

  2. Основні політико-правові фактори розвитку МЕВ, проблеми створення єдиного політико-правового середовища.

  3. Особливості впливу на МЕВ природно-географічного середовища. Проблеми інтегрування України до єдиного природно-географічного середовища.

  4. Основні напрямки міжнародної міграції робочої сили: ретроспективний аналіз.

  5. Особливості сучасного етапу розвитку ринку прямих і портфельних інвестицій. Приклади.

  6. Сутність міжнародної спеціалізації та кооперування виробництва, їх основні форми. Порівняйте кооперативні зв’язки колишнього СРСР та сучасної України.

  7. Модель абсолютних переваг А.Сміта. Покажіть розвиток порівняно з поглядами меркантилістів та суперечливі місця, які були пізніше розвинуті Д.Рікардо.

  8. Поясніть, як Ви розумієте поняття «інвестиційний клімат», охарактеризуйте всі його складові. Порівняйте інвестиційний клімат Білорусі та України.

  9. Сутність та системні ознаки міжнародних економічних відносин. Проблеми розвитку сучасних МЕВ.

  10. Основні форми міжнародних економічних відносин: загальна характеристика та приклади.

  11. Основні показники, що характеризують розвиток міжнародних економічних відносин. Наведіть приклади. Надайте оцінку Україні як учасника МЕВ.

  12. Міжнародна трудова міграція. Основні характеристики. Наслідки для країн, що приймають робочу силу, та для країн, що її вивозять. Проблеми України в цій сфері.

  13. Сутність і основні типи міжнародного поділу праці. Охарактеризуйте України як учасницю МПП (надати оцінку).

  14. Охарактеризуйте складові елементи системи міжнародних економічних відносин. Як Ви уявляєте ієрархію країн в системі МЕВ?

  15. Спільні ознаки і різниця між світовим господарством і МЕВ.

  16. Світове господарство: сутність, структура, основні проблеми сучасного розвитку.

  17. Ціноутворення в міжнародній торгівлі. Систематизація цін. Цінові знижки.

  18. Інтелектуальна власність. Проблеми захисту інтелектуальної власності в Україні та в світі.

  19. Принципи розвитку сучасних міжнародних економічних відносин (загальні і специфічні). Охарактеризуйте перспективи участі України в міжнародній економічній системі.

  20. Меркантилістська модель міжнародної торгівлі. Що з принципів цієї теорії Ви б запропонували впровадити в сучасні зовнішньоторговельні відносини?

  21. Модель міжнародної торгівлі Адама Сміта (модель абсолютних переваг): припущення, сутність, розвиток порівняно з моделлю меркантилістів, суперечності.

  22. Модель міжнародної торгівлі Давіда Рікардо (модель порівняльних переваг): сутність, розвиток порівняно з теорією абсолютних переваг, недоліки.

  23. Дайте відповідь на теоретичне запитання Наслідки міграції капіталів для країн-експортерів та країн-імпортерів капіталу. Охарактеризувати сучасний ринок капіталів.

  24. Сутність та основні характеристики міжнародної торгівлі. Якими Ви вбачаєте подальші перспективи України у світовій торгівлі? Проблеми і перспективи.

  25. Що спільного і яка специфіка предмету дослідження науки «Міжнародна економіка» порівняно з іншими економічними дисциплінами.

  26. Загальна характеристика системи міжнародних економічних відносин.

  27. Міжнародний поділ праці (МПП): сутність, чинники розвитку, типи. Доведіть, що МПП знаходиться в основі розвитку світового господарства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]