Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mizhnarodna_ekonomika_shpori.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
233.47 Кб
Скачать

25. Дайте відповідь на теоретичне запитання Що спільного і яка специфіка предмету дослідження науки «Міжнародна економіка» порівняно з іншими економічними дисциплінами

Оскільки міжнародна економіка – це складова частина економічної теорії, то предметом її дослідження є система економічних зв’язків чи економічних стосунків, як і будь-якої економічної дисципліни. Специфічною ознакою предмета дослідження міжнародних економічних відносин є належність суб’єктів економічної взаємодії до різних національних господарств. Таким чином, поняття «міжнародна економіка» об’єднує систему різноманітних господарських (науково-технічних, виробничих, комерційних, валютно-фінансових, грошово-кредитних) зв’язків національних економік різних країн, що ґрунтуються на міжнародному поділі праці. Дана сфера людської діяльності визначається загальними закономірностями господарського розвитку, але має і ряд суттєвих особливостей. Якщо традиційна мікроекономіка досліджує конкурентні фірми, які мають приблизно однакові витрати, то міжнародна економіка розглядає конкуренцію на ринках, де фірми несуть різні витрати на придбання факторів виробництва. Традиційна мікроекономіка має справу з фірмами, які здійснюють вільну торгівлю всередині країни і, як правило, не користуються підтримкою з боку держави. На відміну від цього, у сфеpi зовнішньої торгівлі широко практикується використання тарифів, квот, субсидій та інших обмежень, що встановлюються державами. Тому міжнародна економіка приділяє значну увагу порівняльному дослідженню такого роду обмежень, їх впливу на торгові потоки та інші економічні змінні. У той чи інший період часу окремі країни знаходяться на різних фазах ділового циклу. Одні переживають кризу, другі – фазу стабілізації, треті – на підйомі. Тому заходи фіскальної та кредитно-грошової політики в цих країнах різні, що суттєво впливає на міжнародні економічні угоди. Окрема країна має єдину національну валюту, пропозиція якої контролюється центральним банком. У міжнародній економіці функціонує стільки національних валют, скільки країн беруть участь у світогосподарській взаємодії. Тому об’єктом дослідження є валютні ринки, обмінні курси і зміни, які відбуваються в цій сфері внаслідок державного втручання.

26. Дайте відповідь на теоретичне запитання. Загальна характеристика системи міжнародних економічних відносин.

Система міжнародних економічних відносин являє собою — категорію національне господарство. Національне господарство — це економічна система (економіка) окремої країни, що належить до міжнародної спільноти; національний експортний потенціал — це сукупність природних, виробничих, науково-технічних, трудових і фінансових ресурсів (засобів), що можуть використовуватися в міжнародних економічних відносинах.

Національні господарства ізольовано існувати не можуть, а між собою постійно розвивають, удосконалюють зв'язки, системні відносини повинні перш за все враховувати відносини між об'єктами і суб'єктами міжнародної діяльності.

Суб'єктом або суб'єктами міжнародних економічних відносин є дієві особи (фізичні та юридичні), які беруть участь у здійсненні міжнародних господарських угод, договорів і контрактів. До складу суб'єктів МЕВ належать:держави, їх уряди; інтеграційні об'єднання держав; міжнародні організації; транснаціональні корпорації; юридичні й фізичні особи; союзи підприємців.

Об'єктом або об'єктами системи МЕВ є все те, на що направлена діяльність суб'єктів світового співтовариства. До об'єктів відносять: товари і послуги;

грошові ресурси; трудові ресурси; матеріальні ресурси; технології тощо.

В сучасних умовах основними формами міжнародних економічних відносин є: зовнішня і світова торгівля; кредитні відносини; валютні й платіжно-розрахункові відносини; міграція і вивезення капіталу; міжнародна міграція робочої сили; міжнародні інтеграційні процеси; створення і розвиток транснаціональних корпорацій і кредитно-фінансових інститутів; міждержавне регулювання міжнародних економічних відносин (регулювання валютно-фінансових, торгових відносин); діяльність міжнародних кредитно-фінансових інститутів (МВФ, МБРР) в сфері міжнародних економічних відносин; науково-технічне і виробниче співробітництво.

Міжнародні економічні відносини — це система господарсько-виробничих, грошових, науково-технічних і організаційно-управлінських відносин і зв'язків між суверенними державами світу. Вони є зовнішніми похідними від економіки країн, що утворюють світове співтовариство.

Для того, щоб система працювала досконало, потрібно забезпечити її стабільність. Своєрідним гарантом такої стабільності виступають принципи (загальні правила) функціонування системи МЕВ. Самі принципи відображають і сутність, і рівні функціонування системи. Вони умовно поділяються на загальні або міжнародні й специфічні, або національні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]