Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
22
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
661.5 Кб
Скачать

Передмова

При вивченні курсу прикладної механіки студенти виконують обов’язкові розрахунково-графічні роботи, які сприяють кращому засвоєн­ню теоретичного матеріалу, а також розвивають навички при розв’язуванні практичних завдань.

Даний посібник служить для полегшення виконання студентами само­стійних завдань. В посібнику приведені положення теорії з основних розділів курсу і методичні вказівки для виконання розрахун­ково-графічних робіт (РГР). В кінці кожного розділу приведені прик­лади розрахунків.

Посібник складено таким чином, що є можливість не тільки послі­довно вивчати, а і користуватись матеріалом вибірково.

Даний випуск охоплює основні розділи курсу опору матеріалів "Розтяг і стиск", "Кручення", "Згин", "Складний опір".

Загальні зауваження і деякі методичні вказівки.

1. Розрахунково-графічні роботи виконують в зошитах на папері в клітинку або на аркушах міліметрового паперу формату А4... (210 х 297 мм). Умову задач і епюри розміщують на сторінках зліва, а розра­хунки - справа і на зворотній стороні листа.

2. В даному посібнику приклади приведені з детальним поясненням методики розв'язування. При оформлені РГР крім умови задачі в вигля­ді схем і епюр, виконаних як показано на прикладах, повинні бути тіль­ки розрахунки і тільки при необхідності можуть бути приведені коро­тенькі пояснення.

3. Всі без винятку числові значення повинні пунктуально підстав­лятись в розрахункові формули навіть в самих простих випадках, узгод­жуючись з розмірностями. Ця умова являється непорушним правилом розрахункової практики взагалі і тим більше обов’язковою в учбових роз­рахунках, поскільки в більшості випадків запобігає можливості поя­ви помилок, а також полегшує і спрощує перевірку розрахунків. Резуль­тати розрахунків повинні мати розмірність.

4. Всі розрахунки повинні виконуватись на калькуляторі або на логарифмічній лінійці. Необхідна точність - дві цифри після коми.

При невиконанні приведених вимог по оформленню завдання поверта­ються на доробку. Кожна робота повинна бути подана на перевірку в термін, призна­чений викладачем.

Розтяг і стиск

Побудова епюр поздовжніх сил, нормальних напружень і переміщень при розтягу (стиску).

Деформація розтягу (стиску) викликається дією осьових або центрально прикладених сил ; при цьому в поперечних перерізах стержня ви­никає єдиний внутрішній силовий фактор - поздовжня сила. Поздовжня сила представляє собою рівнодіючу внутрішніх сил в поперечних перерізах стержня. Вона визначається із умови рівноваги виб­раної частини стержня і для довільно вибраного поперечного перерізу чисельно дорівнює алгебраїчній сумі проекцій на його поздовжню вісь всіх зовнішніх сил, прикладених по один бік від вибраного перерізу. Поздовжня сила визначається через зовнішнє навантаження. Таким чином, її величина може змінюватись тільки в точках прикладання зов­нішніх сил.

При розтягу поздовжня сила направлена від перерізу і вважається додатньою. При стиску вона направлена до перерізу і вважається від'єм­ною.

При розрахунках на міцність і при визначенні переміщень попереч­них перерізів стержня треба знати закон зміни поздовжніх сил по його довжині.Цю зміну доцільно представити в вигляді графіка, який називають епюрою поздовжніх сил. Побудову його рекомендується виконувати за таким планом:

1.Зобразити розрахункову схему бруса і прикласти задані сили. При необхідності визначити опорну реакцію з рівняння рівноваги.

2.Розбити брус на ділянки. Межею ділянок є перерізи, в яких прикладені зовнішні сили, а також перерізи, в яких змінюється площа.

3.Користуючись методом перерізів визначити поздовжню силу на кожній ділянці.

4. Визначені значення поздовжніх сил відкласти за мірилом у виг­ляді ординат, перпендикулярних вісі стержня. Кінці ординат суміжних перерізів з'єднати, проставити значення ординат і заштрихувати епюру паралельно ординатам. Потім переходять до побудови епюри напружень.

При розтягу-стиску стержня з постійними розмірами в будь-якому поперечному перерізі виникають нормальні напруження , рівно­мірно розподілені і рівні

де -поздовжня сила в будь якому перерізі ділянки;

-площа поперечного перерізу на цій же ділянці. Залежність між напруженням і відносними поздовжніми деформація­ми визначається законом Гука ,

де Е - коефіцієнт пропорціональності,що зветься модулем пружності (має розмірність напруження –Н/мм ,кГ/смі т.п.). Абсолютна деформація стержнів при сталому значені поздовжньої сили і поперечного перерізу визначається з формули

Для ступінчатого стержня, що має декілька ділянок з різними значеннями поздовжньої сили або площі поперечного перерізу, подовжен­ня (скорочення) визначається як алгебраїчна сума деформа­цій ділянок

де -відповідно поздовжня сила, довжина і площа попереч­ного перерізу в границях кожної ділянки стержня. Після визначення деформації відповідних ділянок стержня легко знайти переміщеннябудь-якого перерізу вздовж вісі стержня.

Розрахунки на міцність і жорсткість.Умова міцності

,

де і –відповідно нормальне напруження і поздовжня сила в небезпечному перерізі ;А – площа поперечного перері­зу стержня ; -допустиме напруження.

Виходячи з умови міцності,можна вирішувати три типи завдань:

1.Перевірку міцності (за формулою, приведеною вище).2.Підбирати переріз ..

3.Визначати найбільше навантаження.

Якщо допустиме напруження не задано, його можна визна­чити, знаючи граничне напруження і необхідний коефіцієнт (запас) міцності

або

Умова жорсткості

Соседние файлы в папке METOD1