Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Алла / €««  / диплом / основна частина.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
873.47 Кб
Скачать

Вступ

Вплив інтер'єру будинку або офісу для людини важко переоцінити. Від дизайну інтер'єру залежить наше здоров'я і душевний стан. Таким чином, завдання дизайну інтер'єру - створити інтер'єр, в якому буде комфортно і приємно жити чи працювати, наповнити його гармонією і затишком.

При створенні програмного продукту для дизайну інтер'єру ставилися наступні цілі:

1) розробити програмний продукт, що дозволить автоматично сформулювати каталог меблів для заданого типу кімнати;

2) забезпечити всі дизайнерські вимоги до автоматичної побудови каталогу;

3) зменшити витрати часу на підбір меблів;

4) мати змогу застосовувати програмний продукт в промисловості і використовувати його на електро обчислювальних машинах з будь-якою операційною системою сімейства Windows, створити продукт, який дає змогу працювати з ним не тільки фахівцям, а й початківцям;

5) використовувати програми для побудови інтер'єру для базових типів кімнат, а саме:

  • спальня;

  • робочий кабінет;

  • гостьова кімната;

6) швидко будувати автоматичний каткалог меблів, а також надавати можливість визначити розмір кімнати, що допоможе малокваліфікованій людині (в галузі дизайну, моделювання та конструювання) динамічно побудувати потрібну їй модель кінати;

7) показувати зовнішній вигляд побудованої кімнати.

8) зберігати та виводити на пристрій для друку зображення змодельованої кімнати.

У шкіргалантерейному виробництві під проектуванням розуміють графічне зображення виробу і його деталей. Початковим етапом процесу є художнє проектування, що включає в себе аналіз проектного завдання, виконання ескізу виробу або ескізного проекту. Ескіз розробляє художник. Ескіз повинний відображати художню конструкцію виробу і функціональні вимоги до нього. При його розробці увага повинна бути зосереджена на лінійно-конструкторській стороні проектування, тобто на розробці силуету і виявленні конструктивних елементів. Якщо задачею моделювання є пошук нового вигляду, кольору, фактури, то в ескізі головне - колір. Для найбільшої виразності використовують різноманітні графічні прийоми.

Основні положення, яких треба дотримуватися при художньому проектуванні. При проектуванні шкіргалантерейних виробів художник повинний вирішити такі задачі: створити нову естетичну форму, поліпшити споживчі властивості і знизити трудові і матеріальні витрати в порівнянні з такими ж показниками аналогічних виробів, що випускаються промисловістю. Процес художнього проектування є двоїстим - композиційний пошук і створення форми. Композиційний пошук грунтується на загальних закономірностях цілісної будови форми. До створення форми підходять із трьох позицій: функціональної, конструктивної і естетичної.

Аналіз зв'язку форми і конструкції дозволяє розділити вироби на дві групи: із нечітко і чітко вираженою конструкцією.

Форма є основою нового виробу. Класичні форми виробів стають нормативними, а створені на їхній основі вироби - зразковими. Класичними є жіночі сумки напівжорсткої конструкції, що закриваються клапаном або рамковим замком. Форма виробу, в основі якої закладена структура, вихідна для всіх її наступних варіацій, називається базової. Базова форма лежить в основі серії виробів і утворюється в результаті відбору й узагальнення елементів, форм, силуетів.

Модуль і стандарт при проектуванні виробів. Проблема гармонізації форми виробу пов'язана із поняттям модуля і стандарту. Всі параметри сумок повинні визначаться з урахуванням антропометричних розмірів людини. Якщо художник або модельєр оперує уніфікованими вузлами з постійними параметрами, то він активно бере участь у формуванні єдиного стилю.

Тому зараз є тенденція створювати вироби, використовуючи модульну систему. Модулем може бути обраний будь-який елемент, конструктивний вузол, лінійний розмір деталі, геометрична форма і т.д. В окремих випадках у якості модуля використовується типізований елемент.

Композиція як засіб художнього проектування. Художнє проектування припускає побудову виробів за допомогою нових виразних засобів у відповідності із функціональними задачами. Видозмінюючи співвідношення розмірів деталей, елементів форми, застосовуючи різноманітні силуетні лінії, орнамент, колір, художник досягає гармонії між конструкцією, функцією і формою.

Співрозмірність усіх частин виробу визначається композицією. Композиція припускає сталість форми, передбачає варіантність, різноманітні фактури, лінії, кольори, оздоби. Моделювання на базі однієї конструкції є типовим прикладом композиційного засобу, коли змінюється зовнішній вигляд моделі. Орнамент і прикраси використовуються для збагачення і більш повного розкриття художньої уяви виробу.

Значення кольору і фактури матеріалу в художньому проектуванні. Колір є важливим виразним засобом при створенні моделі виробу. При доборі колірних сполучень необхідно пам'ятати, що рівновага кольору досягається за допомогою закону площин. Великі площини повинні мати спокійні кольори, а менші площини - контрастні кольори.

Фактура матеріалу виступає як один із найважливіших елементів композиції. Ефектним є використання у виробі різнорідних фактур: легкої і важкої, твердої і м'якої, шорсткої і гладкої. Велика фактура зменшує розміри поверхні, дрібна збільшує. Поверхні зі складним малюнком варто врівноважувати: невеличка ділянка яскраво вираженої фактури повинна розташовуватися на гладкій поверхні. Для жіночих сумок в основному використовуються штучні шкіри, що не тільки імітують зовнішній вигляд натуральних шкір, але і мають цілком нову фактуру.

Декоративне оформлення шкір. Для декоративного оформлення шкіргалантерейних виробів широко використовується орнамент. Заповнення площі орнаментом може бути суцільним або купонним. Орнамент є необхідним компонентом, частиною форми виробу. У більшості випадків для шкіргалантерейних виробів

1. Основна частина.

1.1. Теоретичні відомості.

Автоматизоване робоче місце інспектора кадрів- це робоче місце, яке оснащене обчислювальною технікою і іншими інструментальними засобами, що забезпечують автоматизацію операцій облікового процесу при виконанні фахівця по кадрах професійних функцій. До інструментальних засобів відносяться: технічне, інформаційне, математичне, програмне, технологічне, лінгвістичне, правове і ергономічне забезпечення.

Технічне забезпечення - комплекс технічних засобів, необхідних для устаткування АРМ кадровика. Окрім засобів обчислювальної техніки АРМ кадровика оснащується оргтехнікою. Одним з найважливіших чинників, визначаючим ефективність роботи на АРМ, є наявність «дружніх» засобів інтерфейсу по відношенню до кадровика засобів інтерфейсу, що створюють комфортність роботи на машині.

Технічна база АРМ користувача безперервно розвивається і удосконалюється. Проте ефективність АРМ перш за все визначається якістю програмного забезпечення.

Програмне забезпечення АРМ кадровика включає наступні компоненти :

- операційні системи;

- мови і системи програмування;

- прикладне програмне забезпечення (ППП): загальносистемні (базові) ППП і проблемно-орієнтовані ППП професійного призначення.

Операційна система є групою програм, які забезпечують управління ресурсами комп'ютера, підтримку роботи всіх програм, їх взаємодії з апаратними засобами і надають користувачу можливість загального управління комп'ютера. Операційна система управляє комп'ютером, периферійним устаткуванням, запускає програми, забезпечує захист даних,

сервісні функції по запитах користувача і програм. Кожна програма користується послугами ОС, а тому може працювати тільки під управлінням тієї ОС, яка забезпечує для неї ці послуги. Таким чином, вибір ОС для ЕОМ у складі АРМ надзвичайно важливий, оскільки він визначає, які програми працюватимуть на АРМ, які апаратні засоби будуть включені в АРМ, буде який ступінь захисту даних, і наскільки комфортними і безпечними будуть умови роботи для фахівця АРМ. Найбільш широко в даний час на комп'ютерах типа IBM PC застосовуються ОС, розроблені фірмою Microsoft, це існуючі версії Windows.

Сучасна концепція АРМ пред'являє до ОС жорсткі вимоги, направлені на дотримання безпеки і комфорту (ергономічність) в роботі на АРМ, на підвищення продуктивності АРМ в цілому, на розширення парку обслуговуваного периферійного устаткування, на можливість синхронізації виконуваних операцій і процедур.

Загальносистемне (базове) прикладне програмне забезпечення (БППО) дозволяє:

- якісно створювати прикладні програми для вирішення задач кадровиків;

- в діалоговому режимі створювати, обробляти файли кадровикам без участі розробника;

- розширювати круг вирішуваних задач.

До складу БППО АРМ кадровика включають пакети, які підрозділяються

на три групи: функціонально-орієнтовані ППП, багатофункціональні (інтегровані) ППП, типові проблемно-орієнтовані ППП загального призначення.

Функціонально-орієнтовані ППП забезпечують виконання однієї з функцій обробки інформації: обробка текстів; накопичення і зберігання, управління і маніпулювання даними; графічна обробка, статистична обробка, підтримка комунікацій. Накопичення і зберігання, управління і маніпулювання даними виконуються за допомогою спеціальних програмних засобів - систем управління базами даних (СУБД). Спеціальні пакети створені для статистичної обробки економічних даних, які забезпечують автоматизоване виконання різноманітних розрахунків і графіків, надають кадровику широкий набір статистичних методів: регресійний, кореляційний, аналіз тимчасових рядів. Ці пакети вельми ефективно можуть використовуватися при аналітичних роботах. Програмні засоби підтримки комунікацій забезпечують обробку і передачу даних в локальних і розподілених мережах ЕОМ.

Інтегровані ППП реалізують декілька функцій обробки інформації: обробку текстів, створення і ведення бази даних, графічну обробку інформації, підтримку комунікацій.

Типові проблемно-орієнтовані ППП загального призначення орієнтовані на рішення задач, властивих багатьом функціональним користувачам. До числа таких програмних засобів відносяться допоміжні ППП (програмні засоби форматування документів, протоколювання ресурсів, сервісні засоби і т.д.); ППП оргтехніки (електронні календарі, засоби планування часу і організації роботи); ППП наукового вживання, серед яких слід зазначити засоби моделювання ситуацій, ухвалення рішень, експертні системи, які повинні застосовуватися при створенні АРМ кадровика.

Проблемно-орієнтовані ППП професійного призначення включають дві компоненти: типові ППП для реалізації задач кадрового обліку і аналізу і локальні пакети, які створюються для нетипових задач обліку і аналізу.

Таким чином, ПО АРМ кадровика предстає перед користувачем у вигляді двох компонент: проблемно - орієнтовані ППП кадрового обліку (аналізу) і базового (загальносистемного) ПО, пристосованих до вимог конкретних професійних користувачів кожного АРМ. Основною перевагою такого підходу до створення ПО АРМ є можливість розширення круга задач АРМ самим кадровиком без участі розробника ПО АРМ шляхом освоєння пакетів базового прикладного програмного забезпечення, «дружніх» до непрофесійного користувача.

Інформаційна база - це єдина централізована база даних, представлена сукупністю даних, організованих і береглися на магнітних носіях у вигляді інформаційних файлів і баз даних. Головною складовою її є інформаційна фундація облікових даних, яка включає нормативно-довідкову, умовно-постійну інформацію, дані минулих звітних періодів, поточні облікові дані. Окрім нього в інформаційну базу може входити база даних інструктивно-методичних і інших матеріалів, необхідних кадровику при роботі.

Соседние файлы в папке диплом