Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова_Головача_Максима.docx
Скачиваний:
459
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
132.44 Кб
Скачать

1.3. Законодавчі вимоги і регулювання інформаційної безпеки

В 1985 році Національним центром комп’ютерної безпеки Міністерства оборони США опублікована, так звана «Оранжева книга» («Критерії оцінки достовірності обчислювальних систем Міністерства оборони»). В ній були приведені основні положення, по яких американське відомство оборони визначало ступінь захищеності інформаційно-обчислювальних систем. В ній у систематизованому вигляді наводились основні поняття, рекомендації і класифікація по видах загроз безпеці інформаційних систем і методи захисту від них. В подальшому книга перетворилась в збірку науково-обгрунтованих норм і правил, що описують системний підхід для забезпечення безпеки інформаційних систем і їх елементів, і стала настільною книгою для спеціалістів в галузі захисту інформації. Запропонована в «Оранжевій книзі» методологія по суті стала загальноприйнятою і в тій чи іншій мірі увійшла в національні стандарти.

Системний підхід згідно з «Оранжевою книгою» вимагає:

- прийняття принципових рішень в галузі безпеки на основі поточного стану інформаційної системи;

- прогнозування можливих загроз і аналізу пов’язаного з ними ризику для інформаційної системи;

- планування заходів по запобіганню виникнення критичних ситуацій;

- планування заходів по виходу з критичних ситуацій на випадок, коли вони виникнуть.

Одне з основних понять, введених в «Оранжевій книзі», це політика безпеки. Політика безпеки – це сукупність норм, правил і методик, на основі яких в подальшому будується діяльність інформаційної системи в галузі обробки, зберігання і розподілення критичної інформації. При цьому під інформаційною системою розуміється не тільки процес-програмний комплекс, але і обслуговуючий персонал[9].

Система забезпечення інформаційної безпеки України створюється і розвивається відповідно до Конституції України та інших нормативно-правових актів, що регулюють суспільні відносини в інформаційній сфері. Основу даної системи складають органи, сили та засоби забезпечення інформаційної безпеки, які вживають систему адміністративно-правових, інформаційно-аналітичних, організаційно-управлінських, та інших заходів, спрямованих на забезпечення стійкого функціонування системи державного управління.

Основними принципами забезпечення інформаційної безпеки України є:

  • пріоритет прав людини;

  • верховенство права;

  • пріоритет договірних (мирних) засобів у вирішенні інформаційних конфліктів;

  • адекватність заходів захисту національних інтересів України в інформаційній сфері реальним та потенційним загрозам;

  • громадський контроль за діяльністю органів державної влади, що входять до системи забезпечення інформаційної безпеки України;

  • додержання балансу інтересів особи, суспільства, держави, їх взаємна відповідальність;

  • чітке розмежування повноважень та функцій органів державної влади в системі забезпечення інформаційної безпеки України.

Національний банк України визначив галузевий стандарт методів захисту інформаційних технологій щодо системи управління інформаційною безпекою ISO/IEC 27001:2005, MOD. MOD означає що він модифікований і станом на 2010 рік називається ГСТУ СУІБ 1.0/ISO/IEC 27001:2010.

Національний банк України визначив галузевий стандарт методів захисту інформаційних технологій “ Звід правил для управління інформаційною безпекою ” ISO/IEC 27002:2005, MOD. MOD означає що він модифікований і станом на 2010 рік називається ГСТУ СУІБ 2.0/ISO/IEC 27002:2010.

РОЗДІЛ 2