Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
11
Добавлен:
04.12.2015
Размер:
44.54 Кб
Скачать

Наукова робота студентів у системі професійної підготовки.

Суттєву роль у формуванні творчого потенціалу майбутніх педагогів відіграє участь студентів в організованій і систематичній науково-дослідній роботі. З перших кроків перебування у вищому навчальному закладі кожен студент повинен брати участь у наукових пошуках, у планових дослідженнях своїх викладачів, у впровадженні на практиці досягнень науки. Наукова творчість студентів стала традиційним засобом розвитку майбутніх спеціалістів, які ще під час навчання у ВНЗ повинні брати у дослідженнях актуальних теоретичних і практичних проблем навчання й виховання школярів.

У практиці роботи ВНЗ виправдали себе кілька основних видів студентської науково-дослідної роботи. Перш за все, це дослідження, пов’язані з виконанням навчальних завдань. Вони формують у студентів досвід наукової постановки та проведення лабораторних робіт, збору експериментального матеріалу для практичних занять з навчальних дисциплін. Одночасно накопичується досвід вивчення та критичного аналізу наукової літератури. Немаловажну роль відіграє написання рефератів, доповідей, виконання творчих робіт з включенням до них зібраних студентом матеріалів.

Велике розвивальне значення має

        виконання індивідуальних навчально-дослідних завдань (ІНДЗ) творчого характеру із суспільних, психолого-педагогічних, профілюючих дисциплін;

        виконання навчальних завдань під час неперервної педагогічної та виробничої практики. Тут формуються навички вивчення особистості учня, міжособистісних стосунків в учнівському колективі і ін.

Науково-дослідна робота майбутніх учителів здійснюється не лише у навчальному процесі, але й у позаурочний час. Особливо велика роль студентських наукових гуртків, проблемних груп, об’єднань, де студенти оволодівають науковими методами пізнання, методами дослідження, пишуть наукові доповіді, роблять повідомлення про виконану роботу, беруть участь в обговоренні наукових питань, виступають із результатами досліджень на студентських наукових конференціях, беруть участь у різноманітних виставках, олімпіадах, конкурсах наукових студентських робіт.

Будучи активними членами студентських наукових гуртків, проблемних груп, майбутні учителі самостійно виконують різної складності завдання у лабораторіях, інститутах, школах, під час навчальних і наукових експериментів, під час педагогічної практики, виконують завдання, пов’язані з написанням курсових, дипломних і випускних робіт.

Написання курсових, дипломних і випускних робіт вимагає від студентів уміння вибрати й сформулювати тему, скласти методику дослідження, його організувати і провести, здійснити якісний і кількісний аналіз отриманих результатів, аргументувати свої висновки, оформити результати дослідження.

Виконання курсової чи дипломної роботи має перевірені практикою етапи:

1. Вибір теми. Тематика курсових і дипломних робіт звичайно розробляється кафедрою і уточнюється з науковим керівником. Кожен студент може обрати будь-яку тему дослідження або запропонувати свою, яку затверджує кафедра.

2. Входження в тему. Студент виконує пошук літератури з теми дослідження, складає список літератури.

3. Складання плану роботи. Студент визначає коло питань і послідовність їх висвітлення в дослідженні, намічає методи дослідження, проведення експерименту; формулює мету, завдання, об’єкт, предмет дослідження, висунуту гіпотезу, планує етапи роботи.

4. Аналіз результатів теоретичного й експериментального дослідження, формулювання висновків і рекомендацій.

Завершена робота повинна бути надрукована (останнім часом прийнято здійснювати комп’ютерний набір тексту і збереження його в електронному варіанті) та підшита у тверду оправу.

Зразок оформлення першої (титульної) сторінки курсової роботи:

Міністерство освіти і науки України

Тернопільський державний педагогічний університет ім. Володимира Гнатюка

Кафедра педагогіки

Курсова робота

Особливості виховання дітей підліткового віку

студента 23 групи географічного факультету Сидоренка Петра Петровича

Науковий керівник доцент Іванов В.П.

Тернопіль – 2003

Нумерацію сторінок розпочинають з другої сторінки, яка вміщує зміст наукового дослідження із вказівкою сторінок у тексті роботи, які займають ті чи інші її розділи.

Зразок оформлення змісту наукової роботи

О

Зміст

сторінки

Вступ 3

Розділ 1. (Назва) 5

1.1. (Назва підпункту) 5

1.1.1. (Назва підпункту) 6

1.1.2. (Назва підпункту) 8

1.2. (Назва підпункту) 11

1.2.1. (Назва підпункту) 11

1.2.2. (Назва підпункту) 13

Розділ 2. (Назва) 14

2.1. (Назва підпункту) 14

2.1.1. (Назва підпункту) 16

2.1.2. (Назва підпункту) 18

1.2. (Назва підпункту) 20

2.2.1. (Назва підпункту) 20

2.2.2. (Назва підпункту) 22

Висновки 24

Список літератури 25

 

рієнтовна структура курсової та дипломної роботи така:

        Вступ. Дається обґрунтування проблеми, теми, вказується мета, об’єкт, предмет, завдання, методи, етапи дослідження, формулюється гіпотеза.

        Розділ перший. Аналізується стан проблеми в теоретичних роботах та шкільній практиці.

        Розділ другий. Аналізуються особисті спостереження, одержані дані, експериментальна робота.

        Висновки. Формулюються загальні висновки та практичні рекомендації.

        Список використаної літератури.

        Додатки. Додаються схеми, анкети, таблиці тощо.

У курсовій і особливо в дипломній роботі значну роль відіграє проведення експерименту, нехай самого простого. Педагогічний експеримент повинен ретельно готуватись, продумуватися і плануватися.

У вступі висвітлюють такі моменти:

        актуальність теми дослідження;

        історія вивчення цієї теми та рівень її дослідження у сучасній науці;

        об’єкт і предмет дослідження;

        мета і завдання дослідження;

        методи дослідження;

        наукова новизна та практичне значення дослідження.

У розділах наукової роботи

власне розкривається дослідження обраної теми, всебічно аналізуються погляди вчених, які працюють над цією проблематикою, викладається й аргументується авторський погляд на об’єкт вивчення, описується методика дослідження, аналізуються одержані результати. Останні абзаци кожного розділу підсумовують нагромаджені спостереження, тобто це – висновки за змістом розділу.

У загальних висновках

підбивають остаточні підсумки наукового дослідження, узагальнюють і висвітлюють здобуті результати, можливі шляхи їх практичного втілення.

Набуття досвіду дослідницької діяльності з профілюючих і особливо з психолого-педагогічних дисциплін може стати початком серйозних наукових пошуків та перетворитися у справу життя педагога.