Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Новая папка (3) / Лекція

.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
28.16 Кб
Скачать

Лекція №

Тема: Біохімічна характеристика втоми.

План.

  1. Сучасні уявлення про природу втоми.

  2. Особливості біохімічних процесів у період відновлення після м’язової роботи. Явище суперкомпенсації.

  3. Біохімічні фактори спортивної працездатності.

  4. Вік і спортивна працездатність.

Біохімічна характеристика втоми.

При будь-якій м’язовій діяльності розвивається стан, який характеризується тимчасовим зниженням працездатності – втома. Це не патологічний, а нормальний для організму стан, який відіграє захисну роль. Він сигналізує про наближення несприятливих біохімічних і функціональних зсувів, які виникають в результаті роботи.

Що ж відбувається в організмі в період втоми?

1). В стані втоми перш за все знижується концентрація АТФ в нервових клітинах і порушується синтез ацетилхоліну синаксах, внаслідок чого порушується діяльність ЦНС по формуванню рухових імпульсів і передачі їх до працюючих м’язів.

2). При втомі пригнічується діяльність залоз внутрішньої секреції, що веде до зменшення продукції гормонів і до зниження активності певних ферментів. Порушується активність міофібрилярної АТФази, яка контролює перетворення хімічної енергії в механічну роботу.

3). У стані втоми знижується активність ферментів аеробного окиснення і порушуються процеси окислювального фосфорилювання. Для підтримки необхідного рівня АТФ відбувається вторинне посилення гліколізу, що приводить до закислення внутрішнього середовища. Зростає катаболізм білкових сполук, що супроводжується підвищенням сечовини в крові.

У працюючих м’язах при втомі вичерпуються енергетичні субстрати і нагромаджуються продукти розпаду (молочна кислота, кетонові тіла).

Причини розвитку втоми при м’язовій роботі не цілком зрозумілі.

В звлежності від умов м’язової діяльності і індивідуальних особливостей в організмі головна роль у розвитку втоми може належати будь-якому органу або функції, можливості яких в певний момент роботи є неадекватними (невідповідними) вимогам навантаження.

Тому причиною втоми може бути і зниження енергетичних ресурсів організму, і зниження активності ключових ферментів, і порушення цілісності функціонуючих структур внаслідок недостатності їх пластичного забезпечення, і зміна нервовоїабо гуморальної регуляції функцій.

Як правило, при інтенсивній короткочасній роботі основною причиною втоми є розвиток гальмування в ЦНС внаслідок порушення балансу АТФ/АДФ і зниження активності міозинової АТФази під впливом нагромаджених продуктів обміну.

При відносно помірній і тривалій роботі основними причинами втоми є фактори зв’язані з енергозабезпеченням (вичерпування внутрім’язевих запасів глікогену, нагромадження продуктів певного окислення жирів) і зі зниженням збудливості м’язів внаслідок виходу калію в міжклітинний простір.

Соседние файлы в папке Новая папка (3)