Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Gmail / Тема 1+++

.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
44.03 Кб
Скачать

Тема 1. Суспільна роль і економічна основа бізнесу

Потреба виникнення бізнесу. Економіка кожного суспільства являє собою сукупність різних видів діяльності, результатом якої є створення матеріальних благ і їх рух до споживача. Бізнес – діяльність, яка історично виникла в процесі розвитку суспільства. Це пояснюється тим, що в еконо­міці є три компоненти - люди, речі та відносини людей з приводу речей. Стикаючись із цими проблемами, суспільство постійно повинно вирішувати, що, як і скільки виробляти та як розподіляти вироблене, щоб максимально задовольнити потреби людей. Тому вічні проблеми, що, як, скільки виробляти та як розподіляти, передаються від покоління до покоління, від однієї економічної формації до іншої.

Сутність і родові ознаки бізнесу. В сучасних умовах економічні процеси протікають в трьох основних рівнях:

  • домашньому господарстві;

  • комерційних і некомерційних організаціях;

  • суспільному рівні.

Їм відповідають відповідні три типи суб’єктів господарювання:

  • домашнє господарство;

  • підприємство;

  • держава.

Бізнес - це будь-який вид безпосередньої діяльності з метою отримання прибутку. Він передбачає залучення власних засобів або опосередковану участь в такій діяльності через вкладення в діло власного капіталу. В бізнесі не обов’язково безпосереднє керівництво, можлива тільки форма участі. Тому службу в державних установах, роботу по найму в компанії не можна назвати бізнесом, але володіння акціями компанії або робота на власному підприємстві – це бізнес.

Родові ознаки бізнесу нескладно виявити в рабовласницькому, феодальному та інших способах виробництва Класичним прикладом бізнесу у ті періоди були завоювання. Всяка війна чи воєнний похід так чи інакше мали економічне підґрунтя. Кожен завойовник переслідував економічні цілі, він вів воєнні дії заради своєї власної вигоди. За допомогою військової сили він прагнув нав'язувати сусідам свої інтереси, зайняти вигідні позиції, які дали б йому змогу диктувати підлеглим країнам свої умови життя.

Визначальними рисами бізнесу є:

  • ініціативність;

  • самостійність у прийнятті господарських рішень;

  • ризиковий характер діяльності;

  • економічна свобода суб'єктів господарювання;

  • творчий підхід до справи.

Бізнесмен самостійно розробляє бізнес-план власної справи, укладає угоди з партнерами, вибирає постачальників і споживачів виробленої продукції. Спонукальним мотивом бізнесу є комерційний успіх і задоволення інтересів ділових людей.

Ринок є стимулом розвитку бізнесу, а дефіцит ресурсів його межею. Ринок встановлює ціни і визначає обсяг виробництва і вирішується проблема: що, як і скільки треба виробляти. Проблема “що виробляти” вирішується через гроші споживача товару або послуги; “як виробляти” - шляхом конкурентної боротьби між виробниками; “скільки виробляти” - через співвідношення попиту і пропозиції.

Об’єктом підприємницької діяльності є процес відтворення на всіх його стадіях. Суб’єктами бізнесу можуть бути правоспроможні і дієспроможні громадяни та юридичні особи, які мають власність в будь-якій формі, за винятком категорії людей, яким законодавчо ця діяльність заборонена. Заборонено займатися бізнесом і людям, у яких, за рішенням суду, не закінчився строк вироку, а також тим, які мають непогашену судимість.

Стратегія і тактика бізнесу. Бізнес має свою стратегію і тактику. Стратегія бізнесу – максимізація вигоди (доходу, прибутку) у процесі укладання різних угод. Реалізується ця стратегія в залежності від конкретного випадку з урахуванням умов здійснення, терміну і предмету угоди. Тактика – реалізація цієї стратегічної установки у відносинах з іншими суб’єктами в кожному окремому випадку з використанням конкретних умов здійснення, строків і предметів угод, тобто якими способами і методами буде реалізована стратегія бізнесу.

Економічна свобода – основна умова розвитку бізнесу. Економічна свобода на практиці означає право розпочинати або припиняти свій бізнес, купувати будь-які ресурси, використовувати будь-яку технологію, виробляти будь-яку продукцію і пропонувати її до продажу за будь-якою ціною; вкладати свої кошти за власним розсудом. Бізнесмен може виробляти будь-яку продукцію, встановлювати на неї будь-яку ціну.

Практика ділових відносин (бізнесу), використовуючи економічну свободу як умову розвитку, виробила таку систему взаємовідносин, яка є обов'язковою для участі у бізнесі. Це насамперед дотримання соціально-економічного суверенітету ділових відносин та консенсус інтересів.

Суверенітет ділових відносин – елемент економічної свободи, який не можна ототожнювати із свободою. Свобода – це повна незалежність від інтересів, рішень та дій інших суб'єктів. Суверенітет ділових відносин означає, що законна діяльність цих суб'єктів перебуває під захистом державних органів влади та управління і жоден суб'єкт не має права втручатися в неї та нав'язувати свої умови здійснення угод.

Консенсус інтересів означає взаємні зобов'язання всіх учасників ділових відносин не порушувати суверенітет своїх контрагентів.

Система бізнесу – результат тривалої еволюції економіки. У минулому, в епоху так званої вільної конкуренції, для бізнесу були характерні кризи, класові конфлікти, соціально-політичні потрясіння, війни. У середині XX ст. бізнес набув системного характеру, коли бізнес можна було здійснювати так, щоб не завдати шкоди іншим людям.

Економічну свободу обмежує конкуренція і держава. Хоча остання не втручається повністю у відносини бізнесу, тобто має обмежений характер, але через законодавчі акти регулює умови функціонування бізнесу.

Економічна основа бізнесу. Власність – це відносини, які складаються між її суб'єктами з приводу присвоєння засобів виробництва і результатів праці.Економічною основою бізнесу є приватна власність.

Відносини власності на засоби охоплюють:

присвоєння – повна економічна влада суб'єкта над об'єктом і повна відповідальність суб'єкта за результати користування;

володіння – відносини фактичного панування, але розпорядження і привласнення обмежене існуванням і правами власника;

розпорядження – фактичне здійснення влади власника над об'єктом власності, фактичне управління нею;

користування – процес фактичного вилучення корисних властивостей з об'єкта власності для задоволення конкретних потреб.

Таким чином, приватна власність виступає економічною основою бізнесу і розкриває простір для його функціонування і розвитку.

Головні умови функціонування бізнесу. Рушійною силою розвитку бізнесу є потреби і особистий економічний інтерес, який лежить в основі потреб.

Розвиток бізнесу неможливий без забезпечення відповідних умов його функціонування, які забезпечують законодавчу і нормативну базу, конкурентне середовище, ринкову інфраструктуру та стимули підприємницької діяльності.

Функціонування ринкового механізму передбачає деякі умови, які дозволяють зробити важливі висновки відносно характеру, типу та рівня організації ринку:

  • самостійність і свобода дії суб’єктів господарювання;

  • можливість самостійно розміщувати замовлення;

  • вільно розпоряджатися власними прибутками;

  • відповідальність за використання ресурсів, можливі збитки і неефективні рішення;

  • можливість взаємного вибору партнерів на ринку;

  • конкуренція, як наслідок достатньої кількості виробників і споживачів товарів.

Перелічимо найважливіші умови і фактори, що впливають на розвиток та функціонування бізнесу:

  • політична обстановка в суспільстві;

  • стан економіки країни;

  • політика держави в області економіки;

  • заходи підтримки бізнесу;

  • правове забезпечення бізнесу;

  • податкова і фінансово-кредитна політика;

  • рівень життя населення;

  • цивілізованість підприємництва.

4