Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курс лекцій мікроек..doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
1.92 Mб
Скачать

Висновки

  1. Ринок монополії характеризується тим, що на ньому функціонує лише один виробник продукції, яка не має близького замінювача, існують високі бар’єри при входженні у галузь і продавець сам установлює ціну на свій товар.

  2. Для чистої монополії характерно існування спадаючої кривої попиту внаслідок чого ціна реалізації додаткової одиниці продукції завжди перевищує додатковий дохід, отриманий від її продажу (граничний дохід).

  3. Прибуток монополіста залежить від еластичності попиту. При еластичному попиті зменшення ціни збільшуватиме валовий дохід продавця. Якщо ж попит нееластичний, валовий дохід продавця буде мати таку саму спрямованість змін, що і ціна. Максимуму він досягне при одиничній еластичності попиту. Тому якщо монополіст, який намагається максимізувати прибуток, буде завжди намагатися уникнути нееластичної ділянки кривої попиту на користь певної комбінації “ціна-продукт” на еластичній ділянці.

  4. Монополіст зможе максимізувати свій прибуток при такому співвідношення ціни та обсягу продаж, яке урівнює граничній дохід та граничні витрати. Це правило спрацьовує як у короткотерміновому, так і у довготерміновому періоді оскільки вступ у галузь, де панує монополіст, заблоковано. Для нього немає загрози з боку конкурентів, які збільшивши пропозицію та відповідно пересунувши її криву вправо знизили б ціну рівноваги та ліквідували економічний прибуток.

  5. Монополізм має суперечливі економічні наслідки. З одного боку, для нього характерно випуск меншої кількості продукції і її продаж за більш високими цінами, х-неефективність, відсутність стимулів до постійного впровадження у виробництво результатів науково-технічного прогресу. Зацікавленість у ціновій дискримінації. З іншого – монополія будучи крупним підприємством може за рахунок економії на масштабах виробляти дешеву стандартизовану продукцію високої якості і має необхідні фінансові ресурси на проведення наукових досліджень та розробку нових технологій.

Вивчення матеріалу, поданого в темі 8, передбачає засвоєння таких термінів і понять:

Чиста монополія Цілі монополістичного ціноутворення

Бар’єри вступу у галузь Х-неефективність

Патенти Витрати на збереження монополії

Ліцензії Цінова дискримінація

Недобросовісна конкуркенція

Вправи до теми 8

Вправа 1. Для кожного положення, що наводиться далі, знайдіть відповідний йому термін або поняття серед запропонованих:

1. Ринок, на якому одна фірма продає продукт, що не має близьких замінників і здатна контролювати його ринкову ціну.

2. Продаж в один і той же момент одного і того ж продукту різним покупцям за різними цінами.

3. Практика, яка застосовується фірмою для блокування доступу у галузь конкурентів, що розцінюється суспільством як неприйнятний засіб досягнення даної цілі.

4. Ситуація, коли фактичні витрати фірми для любого обсягу виробництва більші, ніж мінімально можливі витрати.

5. Дії, які штучно перешкоджають вступу в галузь нових фірм.

6. Галузь, в якій економія на масштабах виробництва настільки велика, що продукт може бути виробленим лише однією фірмою при більш низьких середніх витратах, чим тоді, коли б виробництвом цього товару займалась не одна, а декілька фірм.

7. Виключні права, що надаються винахіднику продукту на їх виробництво та реалізацію.

8. Законодавче обмеження діяльності фірми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]