Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курс лекцій мікроек..doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
1.92 Mб
Скачать
    1. Визначення ціни та обсягів виробництва монополістом

Вирішальна відмінність між чистою конкуренцією та чистою монополією полягає в своєрідності кривої попиту (рис.8.1): якщо для конкурентної фірми вона має абсолютно еластичний характер (пряма лінія), то для чистого монополіста – спадаючий характер.

Р Р

d d

Q Q

а б

Рис.8.1. Відмінності попиту для конкурентної фірми та чистого монополіста: а – попит для конкурентної фірми; б – попит для чистого монополіста

Спадний характер кривої попиту суттєво впливає на розробку моделі поведінки монополіста на ринку при виборі обсягів виробництва. Насамперед, слід мати на увазі, що ціна реалізації додаткової одиниці продукції для монополіста завжди перевищує додатковий дохід, отриманий від її продажу (граничний дохід). Виробник не зможе продати більше продукції без зниження ціни на неї. Проте він буде змушений одночасно знизити ціну не тільки на додаткову одиницю продукції, а й на весь обсяг продаж. Якщо на конкурентному ринку граничний дохід продавця формується лише за рахунок виграшу від збільшення обсягу продаж, то для чистого монополіста цей виграш зменшується на розмір програшу від зниження ціни на попередній обсяг проданої продукції.

Нехай монополіст може продати 40 одиниць продукції за ціною Р1 = 150 грн. Для збільшення обсягу продаж до 50 одиниць він змушений знизити ціну доР2 = 140 грн. Приріст сукупного доходу (Q)буде становити 1000 грн., а граничний дохід – 100 грн., тоді як ціна додатково проданої одинці продукції – 140 грн.

На рис. 8.2, де відображено описану ситуацію, бачимо, що втрата доходу від зниження ціни дорівнює площі фігури АBСD(S1), а додатково отриманий дохід від збільшення обсягу продажу – площі фігуриDKNM(S2). Залежно від співвідношення цих площин граничний дохід може бути позитивною величиною (S2 > S1), від’ємною (S2 < S1) або дорівнювати нулю (S2 = S1).

Р

Програш від зниження ціни (S1)

B C

S

A D K Виграш від збільшення продажу (S2)

M N Q

Рис.8.2. Формування граничного продукту чистого монополіста

Продовжимо розглядати приклад фірми, що виробляє стільці. Припустимо, що вона працює не на конкурентному ринку, а є чистим монополістом, тоді збільшення обсягів продажу буде супроводжуватися зниженням ціни (табл.8.1).

Слід зазначити, що валовий дохід фірми-монополіста при збільшенні обсягів продажу зростає не завжди: продаж дев’ятої та десятої одиниці продукції супроводжується зменшенням загальної виручки. Як бачимо, динаміка валового доходу тісно пов’язана з рівнем граничного доходу. Якщо граничний дохід має позитивне значення, то валовий дохід зі збільшенням обсягів продажу зростає. Якщо граничний дохід набуває від’ємного значення, то валовий дохід зменшується:

MR >0 TR ;(8.1)

Таблиця 8.1.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]