Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курс лекцій мікроек..doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
1.92 Mб
Скачать

Висновки

  1. Ринок досконалої конкуренції – це ринок, на якому діє велика кількість продавців і покупців стандартної продукції, існує вільний вступ до галузі та вихід з неї і кожен окремий продавець не може здійснювати вплив на процес встановлення ринкової ціни.

  2. Продавці прагнуть максимізувати прибуток і в умовах досконалої конкуренції можуть досягати цієї мети за рахунок вибору такого обсягу виробництва, за якого прибуток буде максимальним.

  3. У мікроекономіці існує два підходи до визначення такого обсягу: на підставі співставлення валового доходу та сукупних витрат чи граничного доходу та граничних витрат.

  4. В умовах короткотермінового періоду досконало конкурентна фірма економічний прибуток отримуватиме у тому разі, коли валовий дохід виявиться більшим, ніж сукупні витрати. Того ж результату вона досягає за рахунок вибору такого обсягу виробництва, за якого ціна дорівнює граничним витратам.

  5. Якщо за будь-яких обсягів виробництва сукупні витрати перевищують валовий дохід, то фірмі слід шукати таке рішення, яке дає їй можливість мінімізувати збитки. За умови загальної збитковості виробництва варто виробляти обсяг продукції, за якого загальні збитки фірми будуть меншими, ніж постійні витрати або ціна буде перевищувати мінімальні середні змінні витрати. Якщо ринкова ціна не компенсує мінімальних середніх змінних витрат, то фірмі слід зупинити виробництво.

  6. Рівновага галузі у довготерміновому періоді досягається за умови, коли всі фірми не отримують економічного прибутку і, відповідно, не мають стимулів вступати у галузь або її покидати, а довготермінові граничні витрати дорівнюють мінімальним середнім витратам і ціні.

  7. Оскільки ресурси суспільства завжди обмежені, то ефективнішою вважається та система, яке, з одного боку, виробляє необхідний продукт при найменших витратах, а з іншого – забезпечує оптимальний розподіл обмежених ресурсів між галузями та окремими виробництвами. Відповідно чиста конкуренція найбільше відповідає вимогам ефективності суспільного виробництва.

Вивчення матеріалу, поданого в темі 7, передбачає засвоєння таких термінів і понять:

Чиста конкуренція Випадок закриття

Той, що погоджується з ціною Правило MR = MC

Середній дохід Крива пропозиції у коротко-

Валовий дохід терміновому періоді

Граничний дохід Ліквідація економічного прибутку

Випадок максимізації прибутку Виробнича ефективність

Випадок мінімізації збитків

Вправи до теми 7

Вправа 1. Для кожного положення, що наводиться далі, знайдіть відповідний йому термін або поняття серед запропонованих:

1. Ринок, на якому діє безліч продавців і покупців стандартизованої продукції і жоден з них не може контролювати ціну товару.

2. Ринок, на якому діє єдиний покупець товару або послуг.

3. Ринок, на якому багато фірм реалізує диференційований продукт і доступ на який є відносно вільним.

4. Сумарний доход фірми за певний період від усіх видів економічної діяльності.

5. Ринок, на якому декілька фірм продають стандартизовані або диференційовані товари і контроль над цінами обмежений взаємозалежністю фірм.

6. Доход, який отримує фірма від продажу одиниці продукції.

7. Продавець товару, нездатний впливати на його ціну шляхом зміни кількості, запропонованої на ринку продукції.

8. Обставини, що приносять економічний прибуток конкурентній фірмі, коли вона виробляє такий обсяг продукції, за яким економічний прибуток максимальний або збитки мінімальні.

9. Додатковий доход, одержаний в результаті зростання обсягу продажу товару на одну одиницю.

10. Любий обсяг продукції конкурентної фірми, за якого загальна сума витрат і загальна сума виручки рівні між собою.

11. Обставини, що викликають збитки, розмір яких менший сукупних постійних витрат, коли конкурентна фірма виробляє продукцію, що забезпечує їй максимум загального прибутку і коли ціна, за якою фірма може продавати свою продукцію менше за середні сукупні витрати, але більше за середні змінні витрати.

12. Ринок, на якому діє лише одна фірма, яка реалізує продукт, що не має близьких замінників і захищена від конкуренції високими бар’єрами входу до галузі.

13.Обставини, які призводять до виникнення збитків, що перевищують загальний обсяг постійних витрат при любому обсязі виробництва.

14. Галузь, розширення виробництва в якій зумовлено вступом до неї нових фірм і підвищенням у зв’язку з цим цін на виробничі ресурси.

15. Крива, що показує кількість товару, яку фірма в чисто конкурентній галузі пропонує до продажу по різним цінам на протязі короткотермінового періоду.

16. Правило, згідно з яким фірма максимізує свій економічний прибуток, виготовляючи продукцію в умовах, коли граничний дохід дорівнює граничним витратам.

  1. Галузь, в якій розширення виробництва внаслідок появи в ній нових фірм, не впливає на ціни виробничих ресурсів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]