Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

m01 / m01_sam5

.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
29.7 Кб
Скачать

Самостійна робота 5.

Тема: Проектна технологія

Завдання:

  • Підготувати навчальний проект за однією з обраних тем (за фахом) або

  • На основі психологічних методик, спостережень, самоаналізу створити «Програму-проект особистісно-професійного саморозвитку» (у роздрукованому вигляді, обсяг не обмежений).

Програма особистісно-професійного саморозвитку – це письмове відтворення „Я-концепції” особистості, самоаналіз і самооцінка власних особистих і професійних якостей, умінь, можливостей і перспектив.

Для того, щоб створити таку програму, необхідно зібрати якомога більше інформації про себе за допомогою різних засобів. Це можуть бути спогади, спостереження, оцінки інших людей, результати психолого-педагогічних тестів та педагогічної практики, афоризми, висловлювання видатних людей та ін. Всі ці засоби допомагають створити цілісну картину власної особистості і намітити шляхи її гармонізації і вдосконалення.

Пропонуємо звернути увагу на такі моменти: індивідуальні особливості (темперамент, тип мислення, особливості пам’яті та уваги, здібності); домінуючі риси характеру (включаючи акцентуації); позитивні риси характеру, як особистісні, так і ті, що сприяють майбутній професійній діяльності; негативні риси характеру, що ускладнюють життя і оволодіння професійною майстерністю; ціннісні орієнтації особистості; прогноз на майбутнє (особистісний і професійний); шляхи гармонізації і розвитку особистості.

Форма програми саморозвитку може бути різною, залежно від ваших індивідуальних уподобань: у вигляді твору (вірша, казки, есе), наближена до психолого-педагогічної характеристики або в інших формах. Головне, щоб ця розповідь про себе була: аргументованою (включала дані тестувань, спостережень тощо); ілюстрованою прикладами з власного життя, цитатами; відображала основні моменти, про які згадувалось вище. Можна додати фотографії або зробити ілюстрації (за бажанням).

Література

  1. Донцов И.А. Самовоспитание личности. – М., 1984.

  2. Жариков Е., Крушельницкий Е. Для тебя и о тебе. М., 1991

  3. Как построить своё «Я» / Под ред. В.П.Зинченко. – М., 1991.

  4. Карпенчук С.Г. Самовиховання особистості. – К., 1998.

  5. Кон И.С. В поисках себя. – М., 1984.

  6. Кочетов А.И. Как заниматься самовоспитанием. – Минск: Высш. шк., 1991.

  7. Куликова Л.Н. Воспитать себя. – М., 1991.

  8. Малахов Г.П. Измени себя сам. – Донецк: Сталкер, 1999. – 368 с.

  9. Мистецтво життєтворчості особистості: У 2 ч. – К., 1997.

  10. Оржеховська В.М. та ін. Посібник з самовиховання. – К.: ІЗМН, 1996 – 192с

  11. Орлов Ю.М. Восхождение к индивидуальности. – М., 1990.

  12. Томан І. Як удосконалювати самого себе: Пер. з чес. – К., 1984. – 240 с.

Соседние файлы в папке m01