Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
14
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
1.13 Mб
Скачать

грошовій, матеріальній або нематеріальній формі як на території України, її континентальному шельфі, у виключній (морській) економічній зоні, так і за її межами, без сум акцизного збору, ПДВ та інших надходжень, які не входять до складу доходу згідно з Законом. Валовими витратами вважається сума будь-яких витрат платника податку в грошовій, матеріальній або нематеріальній формі, здійснюваних як компенсація вартості товарів (робіт, послуг), що придбаваються (виготовляються) таким платником для їхнього подальшого використання у власній господарській діяльності. Сума валових витрат платника податку коректується на приріст (убуток) балансовоївартостізапасівпокупнихтоварів(крімактивів, щопідлягають амортизації, цінних паперів та деривативів), матеріалів, сировини, комплектуючих виробів та напівфабрикатів на складах, у незавершеному виробництві та залишкахготової продукції на кінець звітного кварталу відносно його початку. Приріст балансової вартості таких запасів вираховується із суми валових витрат у звітному періоді, а убуток додається.

Якщо об'єкт оподаткування у звітному кварталі має від'ємне значення (з урахуванням суми амортизаційних відрахувань), дозволяється зменшувати на цю суму прибутки кожного з наступних двадцяти звітних (податкових) кварталів до повного погашення збитку. Це стосується платників податку з числа резидентів. У разі коли за результатами наступного звітного кварталу балансові збитки не відшкодовані валовими доходами, різниця підлягає індексації згідно з офіційним індексом інфляції.

Датазбільшенняваловихвитратвиробництва(обігу) визначається аналогічно даті виникнення права платника податку на податковий кредит з ПДВ, а дата збільшення валового доходу – даті виникнення податкових зобов'язань з продажу товарів (робіт, послуг) на внутрішньому ринку.

Прибуток підприємств оподатковується за ставкою 30 % до об'єкта оподаткування. Законом передбачені особливості оподаткування окремих операцій, у тому числі бартерних, з торгівлі цінними паперами та деривативами, з розрахунками в іноземній валюті, з пов'язаними особами, страхової діяльності тощо.

Розрахунок суми податку показується в декларації про прибу-

51

ток підприємства за звітний квартал. Податок на прибуток сплачується до бюджету не пізніше 20-го числа місяця, наступного за звітним кварталом. Платники податку з числа резидентів вносять до бюджету авансові платежі податку на прибуток за перший і другий місяці кварталу.

Плата (податок) за землю – це прямий податок, який стягується з власників землі та землекористувачів (крім орендарів). За оренду земельних ділянок орендарі сплачують орендну плату. Порядок обчислення і сплати податку на землю регулюється Законом України "Про плату за землю" від 03.07.92 р. № 2535-ХІІ (з наступними змінами та доповненнями). Розмір податку обчислюється залежно від площі земельної ділянки, ставки земельного податку та грошовоїоцінкиземлі. Ставкаподатку– цезаконодавчовизначенийрічний розмір платежу за одиницю площі земельної ділянки. Ставки диференціюються в залежності від категорії землі згідно з земельним кодексом України. За землі населених пунктів ставки земельного податку встановлені в розмірі 1 % від грошової оцінки землі, що проводиться Держкомітетом України із земельних ресурсів. Грошова оцінка землі щорічно корегується на коефіцієнт індексації, який установлюється в Законі України "Про Державний бюджет України" на відповідний рік. Якщо земля не оцінювалась, установлюються середні ставки земельного податку в залежності від чисельності населення. Місцеві ради можуть диференціювати в певних межах ставки земельного податку для населених пунктів.

Податок із власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів – це прямий майновий податок, який обчислюється й сплачується безпосередньо платниками. Справляння цього податку регулюється Законом України "Про податок із власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів" від 11.12.91 р. № 1963 (з наступними змінами та доповненнями). Платниками податку є підприємства – власники транспортних засобів. Об'єктами оподаткування є колісні трактори, автомобілі (крім автомобілів швидкої допомоги і пожежних), мотоцикли, яхти та судна парусні (крім спортивних), човни моторні і катери. Законом передбачені певні пільги для суб'єктів оподаткування. Ставки податку встановлюються в гривнях на рік у залежності від виду й призначення транспортних засобів зі 100 куб. см об'єму двигуна, з 1 кВт потужності двигуна або зі 100 см довжини транспортного засобу. Пода-

52

ток вноситься платниками до місцевого бюджету щоквартально рівними частинами до 15-го числа місяця, що настає за звітним кварталом.

До прямих загальнодержавних майнових податків, згідно із Законом України "Про систему оподаткування", належить і податок на нерухоме майно (нерухомість). Однак законодавчих актів щодо введення цього податку поки що не прийнято.

Загальнодержавні збори. Порядок справляння збору на обов'язко-

ве державне пенсійне страхування регламентується Законом Украї-

ни "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" від 15.07.99 р. № 400/97-ВР (з наступними змінами та доповненнями). Платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування серед підприємств є ті, що відповідають хоча б одній з наступних ознак:

використовують працю найманих працівників; здійснюють операції з купівлі-продажу валют;

здійснюють торгівлю ювелірними виробами із золота (крім обручок), платини і дорогоцінного каміння;

виробляють або імпортують тютюнові вироби; придбавають нерухоме майно, за винятком державних

підприємств, установ та організацій, що придбавають нерухоме майно за рахунок бюджетних коштів;

користуються послугами стільникового рухомого зв'язку; здійснюють відчуження легкових автомобілів, крім легкових

автомобілів, якими забезпечуються інваліди, та тих автомобілів, які переходять у власність спадкоємцям за законом.

Збір сплачують і філії, відділення й інші відособлені підрозділи платників, зазначених вище, які не мають статусу юридичної особи та розміщені на іншій території.

Об'єктом оподаткування для підприємств, які використовують працю найманих працівників, є фактичні витрати на оплату праці, у тому числі в натуральній формі. Якщо виплата на оплату праці найманих працівників не здійснюється, об'єкт оподаткування визначається розрахунково як добуток визначеного законом мінімального розміру заробітної плати на кількість працівників такого платника збору, на яких здійснюється нарахування заробітної плати. Об'- єктами оподаткування є також сума операції з купівлі-продажу валют, вартість реалізованих ювелірних виробів, виробленого або

53

імпортованого тютюну, відчуження автомобіля, вартість нерухомого майна, зазначена в договорі його купівлі-продажу, вартість будь-яких послуг стільникового рухомого зв'язку.

Збір на обов'язкове державне пенсійне страхування платники збору сплачують до Пенсійного фонду України в порядку, визначеному законодавством України.

На обов'язкове державне пенсійне страхування встановлені диференційовані ставки збору. Для підприємств, які використовують працю найманих працівників, установлено ставку в розмірі 32 % відоб'єктаоподаткування. Певніпільгипередбаченідляпідприємств, де працюють інваліди. Окремо оподатковуються реалізаційні операції, зазначені вище.

Порядок справляння зборів на загальнообов'язкове державне соціальне страхування регламентується Законами України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" від 02.03.2000 р. № 1533-ІІІ, "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням" від 18.01.2001 р. № 2240-ІІІ, "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" від 23.09.99 р. № 1105-ХІV, "Про розмір внесків на деякі види загальнообов'язкового державного соціального страхування" від 11.01.2001 р. № 32213-ІІІ та "Про внесення змін до деяких законів України з питань загальнообов'язкового державного соціального страхування" від 17.01.2002 р. № 2980-ІІІ.

Розміри внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування диференційовано. Так, страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, для роботодавців здійснюється в розмірі 2,9 % суми фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, що включають витрати на виплату основної та додаткової заробітної плати, інші заохочувальні й компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, які підлягають обкладанню прибутковим податком із громадян. На страхування на випадок безробіття роботодавці здійснюють відрахування за ставкою 2,1 %

54

від того ж об'єкта оподаткування. Збори на загальнообов'язкове державне соціальне страхування перераховуються платниками в державний бюджет одночасно з отриманням грошей у банках на оплату праці.

Місцеві податки й збори – це платежі до місцевих бюджетів, які запроваджуються місцевими органами влади з переліку, передбаченого Декретом Кабінету Міністрів України від 20.05.93 р. "Про місцеві податки й збори" № 56-93. Серед них: комунальний податок, податок на рекламу, збори за право використання місцевої символіки, за паркування автотранспорту, за видачу дозволу на розміщення об'єктів торгівлі та сфери послуг, за проїзд територією прикордонних областей автотранспортом, що вирушає за кордон, за надання земельних ділянок у населених пунктах тощо.

Органи місцевого самоврядування мають право встановлювати ставки місцевих податків і зборів, що не перевищують граничних розмірів, передбачених Декретом, та додаткові пільги. Місцеві податки й збори включаються до складу валових витрат і відповідно зменшують суму оподатковуваного прибутку.

Особливості оподаткування суб'єктів малого підприємниц-

тва встановлені Указом Президента України "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" від 03.07.98 р. № 727/98 (із змінами, внесеними Указом Президента від 28.06.99 р. № 746/99).

Спрощена система може поширюватися на осіб:

юридичних – суб'єктів підприємницької діяльності будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, в яких за рік середньооблікова чисельність працівників не перевищує 50 осіб і обсяг виторгу яких від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за рік не перевищує 1 млн грн;

фізичних, які провадять підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в трудових відносинах з якими, включаючи членів їхніх сімей, протягом року перебуває не більше 10 осіб та обсяг виторгу яких від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за рік не перевищує 500 тис. грн.

Виторгом від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) вважається сума, фактично отримана на розрахунковий рахунок або (та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг). Дія Указів не поширюється на певні види господарської діяльності.

55

Підприємство самостійно обирає одну з таких ставок єдиного податку: 6 % суми виторгу від реалізації без урахування акцизного збору, але з окремою оплатою податку на додану вартість; 10 % суми виторгу від реалізації, за винятком акцизного збору, у разі включення ПДВ до складу єдиного податку.

Підприємства, які перейшли на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, сплачують такі податки й збори:

єдиний податок; ПДВ, у разі сплати єдиного податку за ставкою 6 %; акцизний збір;

збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства відповідно до Закону України "Про збір на розвиток виноградарства, садівництва й хмелярства" від 09.04.99 р. № 587-ХІV;

прибутковий податок з громадян, що утримується з доходів, які виплачуються працівникам, відповідно до Декрету Кабінету Міністрів України "Про прибутковий податок із громадян";

відрахування до Пенсійного фонду України з доходів працівників;

відрахування на соціальне страхування на випадок безробіття з доходів працівників;

відрахування на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань;

податок із власників транспортних засобів; місцеві податки й збори, за винятком комунального податку і

збору за видачу дозволу на розміщення об'єктів торгівлі та сфери послуг;

збір за забруднення навколишнього природного середовища відповідно до Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища" від 26.06.91 р. № 1264-ХІІ;

орендну плату за землю, що перебуває в державній або комунальній власності, відповідно до Закону України "Про оренду землі".

5.2.Питання для самостійного вивчення

1.Операції, які не є об'єктом оподаткування ПДВ, та операції, що звільняються від оподаткування відповідно до Закону України "Про податок на додану вартість".

2.Порядок бюджетного відшкодування ПДВ для операцій з вивезення товарів (робіт, послуг) за межі митної території України.

56

3.Особливості стягнення прямих податків в окремих сферах діяльності.

5.3.Задачі для самостійного розв'язання

1.Визначте суми ввізного мита, акцизного збору та податку на додану вартість, які підприємство сплатить при імпорті товару, якщо

його митна вартість – 10000 дол. США, митні та комісійні збори – 400 грн, ставка ввізного мита – 20 %, ставка акцизного збору – 55 %.

2.Підприємство здійснює операції на внутрішньому ринку України, якієоб'єктомоподаткуванняПДВ. Законтрактом№1 підприємство в звітному періоді здійснило авансовий платіж у сумі 200 тис. грн і отримало продукцію на суму 100 тис. грн. За контрактом № 2 підприємство відвантажило продукцію на суму 300 тис. грн. Оплату за контрактом № 2 передбачено отримати в наступному податковому періоді. Визначте чисту суму зобов'язань підприємства з ПДВ за звітний період.

3.Підприємство в звітному періоді придбало на вітчизняних заводах будівельні матеріали на суму 400 тис. грн (без урахування ПДВ) і реалізувало їх на внутрішньому ринку на суму 300 тис. грн (без урахування ПДВ) та на експорт на суму, еквівалентну 150 тис. грн. У звітному періоді підприємством було сплачено митним органам ПДВ за імпортовані товари в сумі 20 тис. грн. Визначте чисту суму зобов'язань підприємства з ПДВ за звітний період.

4.Законтрактомнапроведеннятоварообмінноїоперації підприємством у звітному періоді одержані та оприбутковані товари на суму 100 тис. грн. Зустрічне відвантаження товарів за цим контрактом підприємство здійснило в звітному періоді лише частково, на суму 50 тис. грн. Як вплинуло виконання цього контракту на податок на прибуток підприємства в звітному періоді?

5.Витрати на виплату заробітної плати найманих працівників

вакціонерному товаристві складають 40 тис. грн. Дивіденди на акції за звітний період нараховані в сумі 10 тис. грн. Нарахування на державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання складають 1 % від об'- єкта оподаткування. Визначте загальний розмір внесків на загаль-

57

нообов'язкове державне соціальне й пенсійне страхування в акціонерному товаристві.

6.В асоціації малих підприємств працюють три службовці. Витрати на оплату їхньої праці асоціація не здійснює. Вони одержують заробітну плату за місцем основної роботи на підприємствах, які входять до складу цього об'єднання. Визначте суму збору на обов'язкове державне пенсійне страхування в асоціації.

7.Підприємство сплачує єдиний податок, у склад якого вклю-

чається ПДВ. На розрахунковий рахунок підприємства в звітному періоді за здійснення операцій з продажу продукції надійшло 10000 грн. Підприємство в звітному періоді придбало матеріали на суму 5000 грн. Визначте розмір єдиного податку, який сплатить підприємство в звітному періоді.

5.4.Запитання і завдання для самоконтролю

1.Наведітьвизначеннясистемиоподаткуванняпідприємств.

2.У чому полягає суспільне призначення податків?

3.Які функції виконують податки?

4.Охарактеризуйте сутність непрямих податків та їхній вплив на фінансовий стан суб'єктів господарювання.

5.Назвіть види мита та охарактеризуйте порядок його стягнення.

6.Сформулюйте визначення акцизного збору, хто його сплачує, що є об'єктомоподаткуванняіякустановлюютьсяставкиакцизногозбору.

7.Розкрийте зміст податку на додану вартість.

8.Хто є платником ПДВ?

9.Які операції є об'єктом оподаткування ПДВ і які звільняються від оподаткування?

10.Як визначається база оподаткування ПДВ?

11.За якими ставками стягується ПДВ і за якими критеріями ставки диференціюються?

12.Яквизначитидатувиникненняподатковихзобов'язань?

13.Як визначити дату виникнення податкового кредиту?

14.Охарактеризуйте порядок бюджетного відшкодування ПДВ.

15.Як чинне законодавство визначає платників податку на прибуток, об'єкт і ставки оподаткування?

16.Яквизначаєтьсядатазбільшенняваловихвитратвиробництва(обігу)?

17.Як визначається дата збільшення валового доходу?

18.Як обчислюється податок на землю?

19.Щовважаєтьсязгіднозчиннимзаконодавствомоб'єктамиобкладанняподаткомізвласниківтранспортнихзасобівтаіншихсамохіднихмашині механізмів?

58

20.Опишіть порядок визначення відрахувань на обов'язкове державне пенсійне страхування.

21.Опишіть порядок визначення відрахувань на обов'язкове соціальне страхування.

22.Розкрийте зміст місцевих податків і зборів.

23.Охарактеризуйте особливості оподаткування суб'єктів малого підприємництва.

Рекомендована література

1.Декрет Кабінету Міністрів України "Про акцизний збір" від

26.12.92р. № 18-92.

2.ДекретКабінетуМіністрівУкраїни"Промісцевіподаткийзбори" від

20.05.93р. № 56-93.

3.ЗаконУкраїни"ПровнесеннязміндодеякихзаконівУкраїнизпитань загальнообов'язкового державного соціального страхування" від

17.01.2002 р. № 2980-ІІІ.

4.ЗаконУкраїни"ПроЄдиниймитнийтариф" від05.02.92 р. №2098-ХІІ.

5.Закон України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" від 02.03.2000 р. № 1533-ІІІ.

6.Закон України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхуванняузв'язкузтимчасовоювтратоюпрацездатностітавитратами, зумовленими народженням та похованням" від 18.01.2001 р. № 2240-ІІІ.

7.Закон України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхуваннявіднещасноговипадкунавиробництвітапрофесійногозахворювання, які спричинили втрату працездатності" від 23.09.99 р. № 1105-ХІV.

8.Закон України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страху-

вання" від 15.07.99 р. № 400/97-ВР.

9.Закон України "Про оподаткування прибутку підприємств" від

28.12.97 р. № 334/94-ВР.

10.Закон України "Про плату за землю" від 03.07.92 р. № 2535-ХІІ.

11.Закон України "Про податок із власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів" від 11.12.91 р. № 1963.

12.Закон України "Про податок на додану вартість" від 03.04.97 р.

168/97-ВР.

13.Закон України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами і державними цільовими фондами" від 21.12.2000 р.

2181-ІІІ.

14.ЗаконУкраїни"Пророзмірвнесківнадеяківидизагальнообов'язкового державного соціального страхування" від 11.01.2001 р. № 32213-ІІІ.

15.ЗаконУкраїни"Просистемуоподаткування"від25.06.91р.№1251-ХІІ.

16.Указ Президента України "Про спрощену систему оподаткування,

59

обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" від 03.07.98 р.

727/98 (із змінами, внесеними Указом Президента від 28.06.99 р.

746/99).

17.ФилимоненковА.С. Финансыпредприятий: Учеб. пособие. – К.: Ника-

Центр, Эльга, 2002. – С. 65–155.

18.Фінанси підприємств: Підручник / Під ред. А.М. Поддєрьогіна. – 3-тє вид. – К.: КНЕУ, 2000. – С. 89–156.

ТЕМА 6. ОБОРОТНІ КОШТИ ПІДПРИЄМСТВ

6.1. Загальні теоретичні відомості

Оборотний капітал (оборотні кошти) підприємства – це кошти, які обслуговують процес господарчої діяльності, беруть участь у процесах виробництва і реалізації продукції.

Головне призначення оборотного капіталу підприємства поля-

гає в забезпеченні безперервності та ритмічності процесів виробництва й обігу.

За функціональним призначенням оборотний капітал підприємства поділяється на оборотні виробничі фонди та фонди обігу.

Оборотні виробничі фонди обслуговують сферу виробництва. Вони матеріалізуються у виробничих товарно-матеріальних запасах, напівфабрикатах, незавершеному виробництві, малоцінних та швидкозношуваних предметах, пальному тощо, а також у витратах майбутніх періодів.

Виробничі фонди являють собою матеріальну основу виробництва.

Фонди обігу безпосередньо не беруть участь у процесі виробництва. Їх призначення – забезпечити ресурсами процес обігу. Фонди обігу складаються з готової продукції та грошових коштів.

Оскільки оборотні кошти включають як матеріальні, так і грошові ресурси, то від їх оптимальної організації та ефективного використання залежать процес виробництва і фінансова стійкість підприємства.

Організація оборотних коштів на підприємстві передбачає:

60