Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
зфн / ЕКОНОМ_ФИН_ПИДПР / МЕТОДИЧКА_КУРСОВА_РОБОТА.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
275.97 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

МИКОЛАЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені В.О.СУХОМЛИНСЬКОГО

Методичні вказівки до виконання курсової роботи з дисципліни " Економіка та фінанси підприємства "

для студентів V курсу

(шифр і назва напряму підготовки)

напряму підготовки 0501 математика-економіка

(шифр і назва спеціальності (тей)

Миколаїв 2012

Методичні вказівки до виконання курсової роботи з дисципліни “Економіка та фінанси підприємства” для студентів напряму 0501 “Математика, основи економіки”/ Укладач: к.е.н., доц. В’юн Н.І. – 20с.

Рецензенти:

Горлачук В.В. д.е.н., проф. завідувач кафедри економіки підприємства Чорноморського державного університету імені Петра Могили

Ткаліч Т.І. к.е.н. доцент кафедри економічної теорії і міжнародної економіки МДУ імені В.О.Сухомлинського

Методичні вказівки друкуються у відповідності з рішенням кафедри

економічної теорії і міжнародної економіки

(протокол № 2 від 14. 10. 2009р.)

1. Мета курсової роботи та її структура

Мета курсової роботи – закріпити та систематизувати тео­ретичні знання, навчитись використовувати їх у фінансовій діяль­ності суб'єктів господарчої діяльності та держави, а також залу­чити студентів до науково-дослідницької роботи.

Курсова робота повинна бути виконана на високому теоре­тичному рівні з використанням новітніх вітчизняних та зарубіж­них методів фінансового аналізу економічних явищ та відносин.

При підготовці роботи студенти повинні показати знання нор­мативних документів з питань фінансового обліку, економічного аналізу, вміння використовувати сучасні засоби електронно-об­числювальної техніки; вносити конкретні пропозиції щодо вдо­сконалення методів аналізу економічних явищ, які впливають на формування та використання різних видів доходів і накопичень суб'єктів господарської діяльності сфери матеріального виробниц­тва, держави та суб'єктів невиробничої сфери.

Зміст курсової роботи:

обґрунтування вибраної теми (вступ);

аналіз системи фінансових відносин, що проявляються між підприємствами всіх форм власності: між підприємствами в цілому та їх структурними підрозділами, між державою та підприємствами з приводу оподаткування, надання економічних пільг та інвестиційної політики;

висновки проведеної методики економічного аналізу фінансових відносин.

Також у роботі подаються теоретичні основи фінансових відносин в умовах переходу до ринку, інструктивні матеріали, висвітлюються питання, викладені в спеціальній економічній літе­ратурі, періодичній пресі.

Методика проведення аналізу фінансових відносин щодо фор­мування організації грошових розрахунків, надходжень грошових коштів підприємства, грошових фондів, прибутку суб'єктів гос­подарської діяльності сфери матеріального виробництва, а також стосовно розподілу та використання цих грошових ресурсів, за­стосовується на практичному матеріалі промислового підприєм­ства за останній звітній період або за статистичними даними, на підставі яких проводяться розрахунки і робляться обґрунтовані висновки. Обробка конкретної інформації повинна орієнтуватися на використання електронно-обчислювальних машин.

Курсова робота виконується згідно з тематикою, затвердже­ною кафедрою та узгодженою з викладачем-керівником.

Не дозволяється написання курсової роботи з однієї і тієї ж теми двома студентами.

Студент денної форми навчання при виборі теми керується напрямом роботи з науково-технічного семінару майбутньої випускної роботи. Студенти заочної форми – керуються досвідом і потребами трудової діяльності того підприємства, на якому працюють.

Студент разом з керівником розробляє план курсової роботи, графік її виконання, визначає конкретні джерела, на підставі котрих буде проводитись дослідження. Курсова робота, виконана тільки за літературними джерелами без використання практичного матеріалу, до захисту не допускається.