Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стратегия управление предприятием / Методичка Стратегічне управління підприємством перед.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
632.32 Кб
Скачать

3.4. Практичні завдання та тести до проведення практичних занять із стратегічної діагностики середовища підприємства

А4. Тести одиничного та множинного вибору відповідей

1. Розрізняють такі компоненти зовнішнього середовища підприємства:

а) постачальники;

б) демографічна;

в) природна;

г) потенційні конкуренти;

ґ) економічна.

2. Зовнішнє середовище для підприємства є:

а) джерелом загроз існуванню;

б) джерелом можливостей реалізації прагнень;

в) постачальником ресурсів;

г) джерелом інформації про загрозу банкрутства.

3. Автором моделі п’яти конкурентних сил є:

а) А.Томпсон;

б) М.Портер;

в) П. Лоуренс;

г) І. Ансофф;

ґ) Г.Олдрідч.

4. Обстеження сильних і слабких сторін підприємства передбачає:

а) оцінку стану функціональних сфер;

б) дослідження взаємодії з конкурентами;

в) оцінку процесу управління;

г) діагностику макрооточення;

ґ) аналіз господарського портфелю.

5. Основними елементами матриці SWOT є:

а) «можливості» ;

б) «внутрішнє середовище» ;

в) «сильні сторони» ;

г) «загрози» ;

ґ) «зовнішнє середовище».

6. SWOT- аналіз середовища підприємства забезпечує:

а) визначення внутрішнього потенціалу організації, її слабких сторін та можливостей і загроз у макро - і мезо-оточенні;

б) передбачення потенційних можливостей і загроз;

в) прогноз зовнішніх і внутрішніх можливостей підприємства;

г) формування переліку позитивних і негативних чинників впливу на підприємство.

7. До слабких сторін підприємства належать:

а) відставання у сфері досліджень і розробок;

б) непривабливий імідж на ринку;

в) погіршання конкурентної позиції;

г) відсталість технологічного обладнання;

ґ) низька кваліфікація працівників.

8. Ознаками класифікації методів прогнозування тенденцій зміни середовища підприємства є:

а) рівень нестабільності середовища;

б) рівень об’єктивності прогнозування;

в) можливість залучення експертів;

г) рівень аналітичності процесу прогнозування;

ґ) рівень залучення інформації.

9. До основних методів прогнозування динаміки середовища підприємства належать:

а) експертні оцінки;

б) екстраполяційні методи;

в) детермінований факторний аналіз;

г) пояснювальні моделі;

ґ) стохастичний факторний аналіз.

10. При колективній експертизі середовища підприємства використовуються такі види опитування:

а) дискусія;

б) «мозкова атака» ;

в) анкетування;

г) інтерв’ювання;

ґ) аналітичні доповідні записки.

Б4. Завдання до практичних занять до стратегічної діагностики середовища підприємства

1. Провести умовний SWOT- аналіз для підприємства, де Ви проходили практику.

2. Проаналізувати можливості і загрози, які існують у зовнішньому середовищі українських підприємств різних галузей. Які тенденції їх розвитку?

3. Під час проведення діагностики внутрішнього середовища підприємства існує проблема вибору чинників, які характеризують її особливості відповідно до функціональних сфер. Які сфери діяльності, на Вашу думку, слід проаналізувати насамперед? Запропонувати перелік запитань для експертів, відповідь на які дозволить встановити становище підприємства в певній сфері і визначити майбутні тенденції.

В4. Ситуаційно-розрахункове завдання №4

Вихідні дані.

Зростаючі масштаби будівництва в середині 60-х рр. xx ст. викликали значне зростання потреби народного господарства країни в джерелах світла. Для задоволення цієї потреби було вирішено створити нові підприємства. У цей час тільки в Україні дефіцит електроламп становив приблизно 300 млн. шт. Серед багатьох інших було і ВО «Іскра», спорудження якого саме у Львові було невипадковим, адже тут були висококваліфіковані спеціалісти електровакуумного виробництва скла, а також навчальні заклади, які готували фахівців відповідного профілю. Поруч з містом – запаси чистого кварцового піску, який є основою сировини скляного виробництва. Акціонерним товариством ВО «Іскра» стало згідно з розпорядженням Кабміну України в 1993 р. Негативним чинником було те, що на « Іскру», як монополіста, поширювалося регулювання цін державою. Крім того, з 1996 р. «Іскра», як і більшість українських підприємств, перейшла на бартерні відносини. Придбання матеріалів, розрахунки за енергоносії, податки до бюджету, видача зарплати – все це здійснювалося через товарообмін, що поступово довело об’єднання до кризової ситуації. Всі заходи щодо поповнення обігових коштів виявилися безрезультатними. Проведення реструктуризації в 1998 р. також не дало відчутних результатів.

Криза в об’єднанні надалі поглиблювалася б, але знайшовся стратегічний інвестор. Рішенням Спостережної ради з 01.09.1998 р. були припинені всі бартерні операції і взаємозаліки. Почалось погашення заборгованості з зарплати. Але «Іскру» чекали нові випробування: відмова від бартеру і перехід на грошові відносини призвели до блокади з боку операторів, які працювали за бартерними угодами. У цей же період відбувся стрибок інфляції в Росії з одночасним зростанням імпорту електроламп за демпінговими цінами з Росії і Білорусії. Обсяги реалізації ВАТ «Іскра» зменшилися вдвічі, але «Іскрі» вдалося захистити і зберегти власне виробництво. В останнє десятиліття відбувається освоєння передових технологій, модернізація обладнання (реконструкція скловарної печі), розширення товарного асортименту, впровадження нової упаковки. Всі ці заходи сьогодні вивели об’єднання на конкурентоспроможний рівень.

На сьогодні ВАТ «Іскра» залишається єдиним в Україні виробником ламп розжарювання. Продукція товариства відома не тільки на українському ринку, але і в країнах СНД, Європи, Далекого і Близького Сходу, африканського континенту. Серед основних напрямів діяльності ВАТ «Іскра»- виробництво ламп розжарювання загального призначення (матовані, декоративні, світлофорні з дзеркалізованим куполом), а також мініатюрних кварцово-галогенних ламп, ламп-фар (автомобільних, літакових, іншого призначення), колб і скло трубок.

ВАТ «Іскра» планує максимально розширити експорт, вийшовши при цьому зі своєю продукцією на європейські ринки. Але для реалізації цієї стратегії необхідне покращення якості електричних ламп за рахунок удосконалення їх виробництва, оновлення технологій; організація виставок та інших рекламних заходів; поліпшення інформаційного забезпечення шляхом створення інформаційних систем, які б автоматизували вирішення виробничих, економічних та зовнішньоекономічних завдань тощо. Збільшення експорту забезпечить приплив валюти, яку можна використати на закупівлю якісної імпортної сировини, а також дозволить зменшити втрати від продажу на нестабільному українському ринку. Однак для виходу на зовнішній ринок та утримання позицій на вже існуючому потрібні значні кошти для розширення асортименту продукції, для її просування тощо.

Сьогоднішньому стійкому положенню на внутрішньому ринку ВАТ «Іскра» завдячуючи підтримці уряду, який наклав ембарго на ввіз імпортних електричних ламп в Україну з кінця 1999 р. Починаючи з 2000 р., спостерігається зростання чистого прибутку товариства і ця тенденція може зберегтись за рахунок збільшення обсягу виробництва й експорту продукції, який вже 2000 р., становив 22% від загального обсягу випуску. За останні чотири роки «Іскра» експортувала продукції на 17,3 млн. грн. у 16 країн світу. Товарообіг «Іскри» здійснюється через 13 регіональних дилерів, які мають певні зобов’язання щодо обсягів та територіальних меж продажу. Але ґрунтовний аналіз існуючої системи збуту ВАТ «Іскра» показав її неефективність: робота тільки через дилерів призвела до втрати прямого контролю над продажем товарів кінцевому споживачу. Постачальниками сировини та ресурсів ВАТ є вітчизняні підприємства, які вчасно виконують свої зобов’язання і здійснюють стабільну цінову політику.

Аналіз стану конкурентного середовища ВАТ «Іскра» свідчить, що на українському ринку електролампової продукції переважно представлені конкуренти з «ближнього» зарубіжжя (Росія, Білорусь, Киргизія) і «дальнього» зарубіжжя (PHILIPS, PILA, OSRAM, GE, TUNGSRAM). Частка ринку конкурентів становить близько 15-20%. Ціни конкурентів з «ближнього» зарубіжжя є нижчими порівняно з цінами ВАТ «Іскра» внаслідок низької вартості енергоносіїв та суттєвої переваги в масштабах виробництва. Хоча держава стримує масовий ввіз ламп «ближніх» конкурентів квотою на імпорт даної продукції. Найагресивнішим конкурентом ВАТ «Іскра» з «дальнього» зарубіжжя на ринку України є PHILIPS, або точніше - PILA- PHILIPS. Фірма має досить широкий асортимент продукції, яка вважається якіснішою за вітчизняні аналоги, хоча дорожча в 1,7 раза До переваг конкурентів з «дальнього» зарубіжжя належать також імідж фірми і гарна упаковка.

Динаміка розподілу ринку України між виробниками ламп загального призначення за період 2006-2008 рр. наведена в табл.1.

Таблиця 1

Розподіл ринку України між виробниками ламп загального призначення (ЛЗП)

Виробники ЛЗП

2006 р.

2007 р.

2008 р.

ВАТ «Іскра» (Україна)

Частка ринку, %

62,0

87,0

89,5

Обсяг ринку, млн..дол.

10,0

16,0

16,5

ВАТ « Лісма», Уфимський електроламповий завод (Росія)

Частка ринку, %

20,0

2,0

1,5

Обсяг ринку, млн..дол.

4,0

0,33

0,2

Продовження табл. 1

Брестський електроламповий завод (Білорусь)

Частка ринку, %

10,0

4,0

2,0

Обсяг ринку, млн..дол.

2,0

0,67

0,3

PHILIPS(PILA- PHILIPS)

Частка ринку, %

5,0

5,0

5,0

Обсяг ринку, млн..дол.

2,45

2,45

2,6

OSRAM

Частка ринку, %

2,0

1,5

1,5

Обсяг ринку, млн..дол.

1,2

0,55

0,60

GE

Частка ринку, %

1,0

0,5

0,5

Обсяг ринку, млн..дол.

0,6

0,25

0,25

Завдання 1. Проаналізувати середовище підприємства методом SWOT, виявивши його сильні та слабкі сторони, а також можливості й загрози зовнішнього середовища.