Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
7
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
1.42 Mб
Скачать

2.8.2. Штучне освітлення

Штучне освітлення передбачається у всіх виробничих та побутових приміщеннях, де недостатньо природного світла, а також для освітлення приміщень в темний період доби. Найменша освітленість робочих поверхонь у виробничих приміщеннях регламентується СНиП ІІ-4-79 і визначається, в основному характеристикою зорової роботи (табл. 2.13).

Таблиця 2.13

Норми штучного та природного освітлення виробничих приміщень

Характеристика зорової роботи

Найме-нший розмір об’єкта розпізнавання

Роз-ряд зор-ової робо-ти

Штучне освітлення

Природне освітлення

Сумішне освітлення

Освітленість, лк

КПО, %

комбі-новане

загальне

верхне комбіне. освітл.

бо-кове осв.

верхне комбіне. освітл.

бо-кове осв.

високої точності

0,3-0,5

ІІІ

2000-400

500-200

5

2

3

1.2

середньої точності

0,5-1,0

ІV

750-300

300-150

4

1.5

2.4

0.9

малої точності

1-5

V

300-200**

200-100

3

1

1.8

0.6

загальне спостереження за ходом виробничого процесу

-

VIII

-

75-30

1*

0.3*

0.7*

0.2*

*При постійному спостереженні за процесом.

**Норматив стосується роботи при середньому контрасті об’єкту з фоном і темним фоном

Джерела штучного освітлення

В якості джерел штучного освітлення широко використовують лампи розжарювання та газорозрядні лампи. Останнім часом широке розповсюдження отримали світлодіоди.

Рис.2.37. Лампа розжарювання

Лампи розжарювання відносяться до теплових джерел світла (рис. 2.37). Ці лампи характеризуються простотою конструкції та виготовлення, відносно низькою вартістю, зручністю експлуатації, широким діапазоном напруги та потужностей. Поряд з перевагами їм притаманні і суттєві недоліки: велика яскравість (засліплююча дія); низька світлова віддача (7 - 20 лм/Вт); відносно малий термін експлуатації (до 2,5 тис. годин; переважання жовто-червоних променів в порівнянні з природним світлом; висока температура нагрівання (до 140 °С і вище), що робить їх пожежонебезпечними.

Газорозрядні лампи (рис. 2.38). Основною перевагою газорозрядних ламп є їх економічність. Світлова

Рис. 2.38. Газорозрядна лампа

віддача цих ламп становить 40 - 100 лм/Вт, що в 3 - 5 разів перевищує світлову віддачу ламп розжарювання. Термін експлуатації – до 10 тис. год, а температура нагрівання (люмінесцентні) – 30 - 60 °С. Окрім того, газорозрядні лампи забезпечують світловий потік практично будь-якого спектра, шляхом підбирання відповідним чином інертних газів, парів металу, люмінофора. Так, за спектральним складом видимого світла розрізняють люмінесцентні лампи: денного світла (ЛД), денного світла з покращенню передачею кольорів (ЛДЦ), холодного білого (ЛХБ), теплого білого (ЛТБ) та білого (ЛБ) кольорів.

Основним недоліком газорозрядних ламп є пульсація світлового потоку, що може зумовити виникнення стробоскопічного ефекту, котрий полягає у спотворенні зорового сприйняття об'єктів, що рухаються, обертаються. До недоліків цих ламп можна віднести також складність схеми включення, шум дроселів, значний час між включенням та запалюванням ламп, відносно висока вартість.

Рис. 2.39. Світлодіод

Світлодіоди – це напівпровідник, принцип роботи заснований на явищі електролюмінесценції-холодного світіння, що виникає при протіканні струму (рис. 2.39). Склад матеріалів, що утворять p-n перехід визначає тип випромінювання. До переваг світлодіодів можна віднести: низьке енергоспоживання – не більш 10% від споживання при використанні ламп накалювання; довгий термін служби – до 100 тис. годин; високий ресурс міцності – ударна і вібраційна стійкість; чистота і розмаїтість кольорів, спрямованість випромінювання; регульована інтенсивність; низька робоча напруга; екологічна і протипожежна безпека. Вони не містять у своєму складі ртуті і майже не нагріваються. До недоліків світлодіодів можна віднести їх високу вартість у порівнянні з іншими джерелами освітлення.

Світильник — це світловий прилад, що складається із джерела світла (лампи) та освітлювальної арматури (рис. 2.40). Освітлювальна арматура перерозподіляє світловий потік лампи в просторі, або перетворює його властивості (змінює спектральний склад випромінювання), захищає очі працівника від засліплюючої дії ламп. Окрім того, вона захищає джерело світла від впливу оточуючого пожежо- та вибухонебезпечного, хімічно-активного середовища, механічних ушкоджень, пилу, бруду, атмосферних опадів.