Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Оrg_neorg_syntez / vopross_sam_rob

.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
200.7 Кб
Скачать

185

Комплексний навчальний посібник: завдання і вправи для самостійної роботи

Питання та вправи для самостійної роботи студентів

  1. Визначте фактори, які визначають можливість протікання реакції.

  2. У чому полягає відмінність і аналогія між сольватацією та іонізацією розчинником?

  3. Чому не можна допускати, щоб дефлегматор у приладі для перегонки стояв не вертикально, а похило?

  4. Чому при відновленні перерваної напередодні перегонки наступного дня необхідно змінити кип'ятильники?

  5. Під час відгонки розчинника у вакуумі водоструминного насоса пари його можуть потрапити в ртутний манометр і забруднити його. Як уникнути цього?

  6. Як запобігти спінюванню і перекиданню на перших стадіях відгонки розчинника у вакуумі?

  7. Чому після закінчення вакуумної перегонки категорично забороняється перекривати водоструминний насос до впускання повітря в прилад і відключення його від насоса?

  8. Які способи прискорення кристалізації Вам відомі?

  9. Опишіть порядок підбору відповідного розчинника для перекристалізації речовини, якщо такий для неї не відомий.

  10. Як відфільтрувати кристалічну речовину від концентрованої соляної кислоти?

  11. Які складнощі виникають при спробі відфільтрувати ефірний розчин? Як їх подолати?

  12. Чому для кількісного перенесення кристалів з судини на фільтр використовують маточний розчин, а не чистий розчинник?

  13. Чому для відділення твердої речовини від рідини фільтруванню з відсмоктуванням віддають перевагу звичайному фільтруванню?

  14. Як виконується промивання твердої речовини на фільтрі при звичайному фільтруванні і при фільтруванні з відсмоктуванням?

  15. Як краще відділити тверду речовину від маслоподібних домішок?

  16. Що таке переосадження і в яких випадках воно застосовується для очищення хімічних речовин?

  17. Як визначають температуру плавлення речовин, що плавляться поблизу точки розкладання?

  18. Чому при визначенні температури плавлення не можна швидко підвищувати температуру?

  19. Як визначати температуру плавлення легколетких речовин?

  20. Як визначити температуру плавлення бензолу та діоксану?

  21. Які джерела помилок при визначенні температури плавлення на кульці термометра? В яких випадках використовують такий спосіб визначення температури плавлення?

  22. Якому способу очищення, сублімації або перекристалізації та з яких причин треба віддати перевагу в тому випадку, якщо речовині, що очищається, властиво переганятися?

  23. Чому при виділенні органічної речовини з водного середовища вважають за краще екстрагувати її органічним розчинником, а не відганяти воду?

  24. Коефіцієнт розподілу деяких хімічних речовин між водою і ефіром рівний 1. Визначити, скільки такої речовини буде екстраговано з 25 мл 4%-ного водного розчину однією порцією ефіру, рівною 75 мл, і трьома порціями ефіру по 25 мл кожна.

  25. Перерахуйте всі відомі Вам способи висушування хімічних речовин.

  26. Чому висушування розчинів прожареними солями не рекомендується вести при нагріванні?

  27. Перерахуйте відомі Вам критерії чистоти хімічних речовин.

  28. Реакційну суміш, що містить, легкозаймисту рідину, нагрівають у круглодонній скляній колбі на полум'ї пальника, закритому азбестовою сіткою. До яких наслідків може привести такий «експеримент»?

  29. Що слід робити, якщо в лабораторії виникло вогнище пожежі?

  30. Необхідно перегнати речовину, яка є горючою рідиною і при кипінні розкладається. Яким методом слід скористатися? Які запобіжні засоби треба прийняти?

  31. Є шматок гідроксиду натрію масою близько 500 г. Необхідно приготувати 200 г 40%-ного розчину цієї речовини у воді. Опишіть послідовність дій. Якими засобами індивідуального захисту треба скористатися?

  32. При фільтруванні з використанням вакууму на воронці Бюхнера розчину, що містить значну кількість сильної кислоти, відбувся вибух колби Бунзена, внаслідок чого кислота потрапила на шкіру і руки працюючого. Крім того, він був поранений осколками скла. Які повинні бути заходи першої допомоги потерпілому? Як ліквідовувати наслідки вибуху на робочому місці?

  33. Які розчинники слід узяти для очищення методом перекристалізації, наступних речовин: а) нафталін, б) фенол, в) бензойна кислота. Температури плавлення визначити по довіднику.

  34. Як розділити суміш, що складається з приблизно рівних кількостей ізофталевої кислоти і фенолу?

  35. Які речовини схильні до сублімації і чому?

  36. Доведіть, що коефіцієнт розподілу третього компоненту між двома рідинами, що не змішуються, повинен бути рівний відношенню його розчинності в цих рідинах.

  37. Розділення методів очищення за агрегатним станом речовин дуже відносно. В чому полягає ця відносність? Які методи очищення і розділення речовин є загальними для всіх агрегатних станів речовини? Наведіть приклади.

  38. У чому схожі і чим розрізняються методи дробової кристалізації і фракційної перегонки?

  39. Який результат повинен бути при перегонці суміші двох речовин, які утворюють азеотропну суміш з мінімальною температурою кипіння? З максимальною температурою кипіння?

  40. Наведіть класифікацію хроматографічних методів розділення і очищення речовин. Які з них найбільш зручні для добування чистих речовин?

  41. В яких випадках доводиться застосовувати хімічні методи очищення речовин? За допомогою яких реакцій можна відділити речовину від домішок?

  42. Сформулюйте закони Д.П. Коновалова. Яким чином, використовуючи ці закони, можна передбачити хід перегонки?

  43. Температура кипіння води при нормальному тиску 100°С, а абсолютного етилового спирту 78,3°С. Азеотропна суміш, що містить 95,5% спирту, кипить при 78,16°С. Чи можна при перегонці суміші рівних об'ємів спирту і води отримати абсолютний етиловий спирт?

  44. Чому прилади, призначені для визначення показника заломлення, називаються рефрактометрами?

  45. Чи достатньо визначення температури плавлення або кипіння для встановлення чистоти речовини? Яким методом можна наочно підтвердити індивідуальність речовини?

  46. Чому аналіз невідомої речовини необхідно починати зі встановлення її елементного складу?

  47. Чому, використовуючи тільки елементний і функціональний хімічний аналіз, неможливо достатньо точно встановити структуру речовини?

  48. Опишіть послідовність операцій при встановленні елементного складу речовини, в якій передбачається наявність окрім вуглецю таких елементів, як азот, хлор і бром.

  49. Які фактори впливають на поглинання світла частинками в розчині? Чому закони світлопоглинання діють не при будь-яких концентраціях поглинаючої речовини?

  50. Що лежить в основі виникнення спектрів поглинання в ультрафіолетовій, видимій і інфрачервоній областях?

  51. Чи можуть спектри ядерного магнітного резонансу служити критерієм не тільки для встановлення структури речовини, але і для визначення її відносної реакційної здатності?

  52. Які спектральні методи (ІЧ, УФ або ПМР) доцільно використовувати, щоб розрізнити наступні пари сполук: а) хлорбензол і n-бромтолуол; б) n-хлортолуол і бензилхлорид?

  53. Який спектральний метод (ІЧ або УФ) найбільш прийнятний для розрізнення наступних пар сполук: а) n-етилфенол і фенетол; б) n-метоксітолуол і метилбензиловий ефір?

  54. Передбачте положення і характер резонансних сигналів протонів у спектрі ПМР наступних сполук: а) анізолу; б) фенетолу; в) о-гідроксиацетофенону; г) n-гідроксиацетофенону.

  55. В якій області лежать смуги поглинання; а) карбоксильної групи; б) ароматичної системи бензолу; в) карбонільної групи альдегідів і кетонів у УФ- і ІЧ-спектрах?

  56. Для одержання одного з трансуранових елементів ізотоп ейнштейнію з масовим числом 253 бомбардують -часткою. У ході ядерної реакції утвориться ізотоп нового елемента і нейтрон. Який це елемент? Напишіть рівняння ядерної реакції.

  57. Розчинність йодиду калію (на 100 г розчинника) при 20 °С дорівнює: у метанолі 16,4 г; у воді 144 г. Як відносяться між собою маси насиченого метанольного і насиченого водного розчинів, що містять однакову масу розчиненої солі?

  58. Розчинність броміду магнію (на 100 г розчинника) при 20 °С дорівнює: у метанолі 27,9 г; у етанолі 15,1 г. Мінімальна маса етанолу, яка необхідна для розчинення деякої порції солі, дорівнює 5,00 г. Яка мінімальна маса метанолу буде потрібна для розчинення такої ж порції броміду магнію?

  59. Розчинність йодиду калію (на 100 м розчинника) при 20 °С дорівнює: у етиленгліколі 50,0 г; у метанолі 16,0 г. Яку масу насиченого метанольного розчину можна одержати з йодиду калію, отриманого випарюванням 75,0 г насиченого розчину цієї солі в етиленгліколі?

  60. До 200 г 15,0%-ного розчину хлориду кальцію додали безводний нітрат міді. Масова частка нітрату міді в отриманому розчині виявилася рівною 15,0%. Обчисліть масову частку хлориду кальцію в отриманому розчині.

  61. Яку масу йодиду кальцію варто додати до 500 мл 12,0%-ного розчину (густ. 1,107 г/мл) цієї солі для одержання 30,0%-ного розчину?

  62. До 100 мл 24,0%-ного розчину йодиду натрію (густ. 1,22 г/мл) додали розчин мурашиної кислоти, у результаті чого в отриманому розчині масові частки солі і кислоти стали рівними по 10,0%. Обчисліть, яка кількість речовини води приходилося на 1,00 моль мурашиної кислоти в доданому розчині.

  63. Обчисліть масову частку нітриту натрію у водному розчині, якщо відомо, що в 15,0 г такого розчину знаходиться 4,816·1023 атомів кисню.

  64. Чому дорівнює масова частка сірчаної кислоти в розчині, у якому числа атомів водню і кисню рівні між собою?

  65. Яку масу води потрібно додати до 75,0 г 50,0%-ного розчину сульфату амонію, щоб загальне число атомів збільшилося рівно в 2 рази?

  66. Який об’єм розчину оцтової кислоти з концентрацією 1,98 моль/л (густ. 1,015 г/мл) був доданий до 10,0 мл 40,2%-ного розчину тієї ж речовини (густ. 1,05 г/мл), якщо при цьому утворився 27,2%-ний розчин (густ. 1,035 г/мл)?

  67. Яка маса 4,0%-ного розчину фосфорної кислоти (густ. 1,02 г/мл) була додана до 50,0 г розчину тієї ж речовини з молярною концентрацією 3,00 моль/л (густ. 1,15 г/мл), якщо при цьому утворився розчин з молярною концентрацією 1,01 моль/л?

  68. У якому співвідношенні за об’ємом змішали 4,20%-ний розчин гідроксиду натрію (густ. 1,045 г/мл) і розчин тієї ж речовини з концентрацією 6,12 моль/л (густ. 1,22 г/мл), якщо при цьому утворився 10,1%-ний розчин?

  69. У якому співвідношенні за об’ємом змішали 21,38%-ний розчин гідроксиду калію (густ. 1,20 г/мл) і розчин тієї ж речовини з концентрацією 0,744 моль/л, якщо при цьому утворився розчин з концентрацією 3,82 моль/л?

  70. Хлорид лужного металу масою 20,7 г розчинили у воді, об’єм розчину довели до 500 мл. В отриманому розчині концентрація хлорид-іонів виявилася рівною 0,6 моль/л. Встановіть, який хлорид розчинили у воді.

  71. Сульфат металу (катіон має заряд +2) масою 32,2 г розчинили у воді, об’єм розчину довели до 250 мл. В отриманому розчині концентрація сульфат-іонів виявилася рівною 0,800 моль/л. Встановіть, який сульфат розчинили у воді.

  72. Алюмокалієві квасці KA1(SО4)2·12H2О кількістю речовини 10,0 ммоль розчинили в 10,0 моль води. Обчисліть масові частки сульфату калію і сульфату алюмінію в отриманому розчині.

  73. Кількість речовини води, взятої для розчинення, була більше кількості речовини тетрагідрата фториду калію в 100 разів. Густина одержаного розчину виявилася рівною 1,025 г/мл. Обчисліть масову концентрацію (г/л) фторид-іонів у розчині.

  74. У скільки разів кількість речовини води, узятої для розчинення, була більше кількості речовини гексагідрату хлориду заліза (III), якщо в результаті утворився розчин із густиною 1,033 г/мл і масовою концентрацією іонів заліза 14,5 г/л?

  75. У якому молярному співвідношенні варто змішати пентагідрат сульфату міді і сульфат натрію, щоб при розчиненні цієї суміші в достатньому об’ємі води одержати розчин з рівними масовими частками іонів натрію і міді?

  76. У 300 г розчину фосфату натрію з концентрацією 0,320 моль/л (густ. 1,05 г/мл) розчинили 25,0 г кристалогідрату фосфату натрію (кристалізується з 12 молекулами води). Обчисліть масові частки речовин в одержаному розчині.

  77. У 225 г 25,5%-ного розчину броміду кальцію розчинили гексагідрат броміду кальцію масою 50,0 г. Обчисліть масові частки речовин в одержаному розчині.

  78. Розставте коефіцієнти (де необхідно) у наведених нижче схемах і вкажіть для кожної з них тип реакції (сполучення, розкладання, заміщення, обміну): а) Хе + F2  ХеF2; б) SiO2 + HF  SiF4 + H2O; в) Cl2O7  Cl2 +O2; г) C12 + КВr  Bг2 + КС1; д) Р2O5 +O2  Р2O5; е) А12S3 + Н2O  А1(OH)3 + Н2S; ж) Ne + HCl  NiCl2+H2; з) Na + H2O  NaOH + H2; и) SО2 + C  CО2 + S; к) NH3 + H24  NH4HSО4; л) Mg3N2 + H2О  Mg(OH)2 + NH3; м) SiО2 +Mg  Si + MgО; н) AgNO3  Ag + NO2 + O2; о) СrO3 + КOH  K2CrO4 + Н2O.

  79. З яких речовин, що перераховані нижче, можна в одну стадію одержати оксид (крім води): сірка, хлорид натрію, натрій, карбонат кальцію, гідроксид кальцію, етан, гідроксид калію, сірчана кислота, літій, кремнієва кислота, фосфін? Напишіть рівняння реакцій. Які з перерахованих реакцій протікають без зміни ступенів окислення елементів?

  80. Наведіть формули і назви оксидів, які за нормальних умов є: а) твердими; б) рідкими; в) газоподібними?

  81. Які з перерахованих нижче оксидів реагують між собою: оксид кальцію, чадний газ, оксид фосфору (V), вуглекислий газ, оксид сірки (VI), оксид азоту (I), оксид калію?

  82. Наведіть приклади реакцій, що протікають без зміни ступенів окислення елементів між: а) оксидом елемента третього періоду й оксидом елемента четвертого періоду; б) оксидами різних елементів одного періоду; в) оксидом елемента IA-групи й оксидом елемента VIA-групи; г) оксидом елемента ІІА-групи й оксидом елемента VA-групи.

  83. З яких перерахованих нижче речовин можна в одну стадію одержати гідроксид (кислоту чи основу): мідь, оксид заліза (II), оксид барію, оксид азоту (II), оксид азоту (V), оксид кремнію, сульфат міді, хлорид калію, калій, карбонат магнію.

  84. У вашому розпорядженні є речовини: сульфат натрію, оксид азоту (I), оксид заліза (II), оксид фосфору (V), оксид сірки (VI). Який один додатковий реактив варто вибрати (водний розчин), щоб з перерахованих речовин одержати дві середні солі (кожну в одну стадію)? Напишіть рівняння реакцій.

  85. Які з перерахованих солей: хлорид барію, нітрат заліза (II), гідрокарбонат калію, сульфат натрію, нітрат амонію можуть реагувати з розведеним розчином якої-небудь кислоти? Напишіть рівняння реакцій.

  86. Які з перерахованих солей: нітрат срібла, сульфат магнію, гідросульфіт кальцію, хлорид натрію, бромід амонію можуть реагувати з розведеним розчином якої-небудь кислоти? Напишіть рівняння реакцій.

  87. Які з перерахованих солей: нітрат амонію, сульфіт калію, силікат натрію, хлорид міді (II), бромід барію можуть реагувати з розведеним розчином якого-небудь лугу? Напишіть рівняння реакцій.

  88. Які з перерахованих речовин: гідроксид заліза (II), сульфат барію, оксид азоту (II), гідроксид алюмінію, вуглекислий газ можуть реагувати з розведеним розчином якого-небудь лугу? Напишіть рівняння реакцій.

  89. Які з перерахованих речовин: гідроксид магнію, силікат натрію, оксид вуглецю (II), гідроксид цинку, сірководень можуть реагувати з розведеним розчином якого-небудь лугу? Напишіть рівняння реакцій.

  90. Дано водні розчини сульфату заліза (II), аміаку, нітрату міді (II), азотної кислоти, а також соляна кислота, оксид кремнію (IV) і сульфід заліза (II). Напишіть п'ять реакцій, у ході яких не змінюються ступені окислення елементів, що протікають попарно між запропонованими речовинами.

  91. У пробірках містяться безбарвні розчини трьох середніх солей; один з розчинів має кислу реакцію середовища, другий – нейтральну, а третій – лужну. Які солі можуть міститися в цих пробірках (запропонуєте один варіант відповіді), якщо додатково відомо, що при змішуванні вмісту двох пробірок відбувається одночасне випадання осаду і виділення газу?

  92. У трьох пробірках містяться безбарвні розчини. У кожну з них додали по одному водному розчину в надлишку: у першу – нітрат барію; у другу – гідроксид барію; у третю – соляну кислоту. В усіх випадках спостерігалися різні за характером ознаки протікання реакцій. Запропонуєте один з варіантів відповіді, якщо додатково відомо, що при змішуванні вмісту двох пробірок (до додавання реагенту) видимих змін не відбулося.

  93. У трьох пробірках є безбарвні розчини різних солей. При попарному змішуванні вмісту пробірок у кожному з трьох випадків відбувається утворення білих осадів, два з яких розчиняються в соляній кислоті, а третій – ні. Запропонуєте один з варіантів відповіді щодо того, яким міг бути вміст пробірок.

  94. У трьох пробірках знаходяться розчини трьох солей (катіони й аніони їх утворюючі не повторюються). Елементи, що входять до складу іонів, у періодичній системі мають порядкові номери від 7 до 19. При змішуванні разом усіх розчинів видимих змін не відбувається. Запропонуєте один з варіантів відповіді щодо того, яким міг бути вміст пробірок.

  95. У трьох пробірках знаходяться безбарвні розчини кислих солей. Вміст кожної пробірки розділили нарівно; до однієї з порцій додали луг і злегка нагріли; до іншої порції – соляну кислоту. Результати вийшли наступними: у першій пробірці газоподібні продукти виділилися в обох випадках, у другій – тільки при додаванні лугу, а в третій – тільки при додаванні кислоти. Запропонуєте варіант відповіді щодо того, яким може бути вміст пробірок. Напишіть рівняння реакцій.

  96. Cеред перерахованих нижче реакцій знайдіть окисно-відновні. Укажіть для кожної з них окислювач і відновник, розставте коефіцієнти: а) Al + NH3  AlN + ...; б) Na3N + HCl  NH4Cl + ...; в) SiO2 + HF  H2SiF6 + ...; г) SiS2 + H2O  H4SiO4 + H2S; д) Na2S + nS  Na2Sn+l; е) HC1O4 + P2O5  Cl2O7 + ...; ж) РС13 + Н2O  НС1 + Н3РО3; з) Н3РO4  H4Р2O7 + Н2O; и) NaO2 + NaC1O  NaNO3 +….

  97. Напишіть рівняння реакції диспропорціонування в молекулярній і іонній формі: а) брому в гарячому розчині NaOH (утворюються Вr-1 і Вr+5); б) хлору в холодному розчині Са(OН)2 (утворюються C1-1 і C1+1); в) оксиду азоту (IV) у Ва(OН)2 (утворюються N-2 і N+4 ); г) сірки в гарячому розчині КOН (утворюються S-2 і S+4).

  98. Складіть рівняння реакцій, що зв'язують між собою солі: X  Z Y. Одна з реакцій – реакція сполучення, вона протікає зі зміною ступенів окислення; інша реакція – реакція обміну.

  99. Складіть рівняння реакцій за схемою: XYZ. Перша реакція – реакція сполучення, що протікає зі зміною ступенів окислення; друга реакція – реакція обміну.

  100. Наведіть приклад реакції, у якій бере участь речовина, молекула якої складається з двох атомів різних елементів. У ході цієї реакції ступені окислення обох атомів збільшуються.

  101. Наведіть приклади двох реакцій, у яких бере участь речовина, молекула якої складається з двох атомів різних елементів. У ході першої реакції ступінь окислення одного з атомів збільшується; у ході другої реакції ступінь окислення цього ж атома зменшується.

  102. Наведіть по два приклади ендотермічних і екзотермічних реакцій; необоротних і оборотних реакцій.

  103. Що називають теплотою утворення і теплотою згоряння?

  104. Що називається хімічною рівновагою? Чому хімічну рівновагу називають динамічною?

  105. Наведіть приклад залежності швидкості реакції від концентрації реагуючих речовин.

  106. Наведіть приклад залежності швидкості реакції від поверхні реагуючих речовин.

  107. Швидкість деякої реакції збільшується в 2,5 рази при підвищенні температури реакційної суміші на 10 °С. У скільки разів збільшиться швидкість реакції при підвищенні температури від 10 до 30 °С?

  108. Швидкість деякої реакції збільшується в 5,6 рази при підвищенні температури реакційної суміші на 20 °С. Як зміниться швидкість реакції при зниженні температури від 55 до 15 °С?

  109. У чотирьох циліндрах знаходяться гази: повітря, озонований кисень, водень і кисень. Як можна за допомогою хімічних реакцій ідентифікувати вміст кожного циліндра?

  110. Суміш водню і кисню, що має при 50 °С і 100 кПа густину, рівну 0,913 г/л, помістили в закриту посудину і підірвали. Обчисліть густину отриманої суміші речовин при нормальному тиску і 120 °С.

  111. Водень, що утворився при дії надлишку сплаву цинку з залізом на 100 мл соляної кислоти, пропустили через трубку з розпеченим оксидом міді (II). Маса трубки по закінченні реакції зменшилася на 2,00 г. Обчисліть молярну концентрацію хлороводню у вихідному розчині.

  112. Суміш хлорату калію й оксиду марганцю (IV) загальною масою 50,0 г, у якій масова частка каталізатора дорівнює 0,500%, прокалили. Чому буде дорівнювати масова частка каталізатора в суміші після того, як виділиться 13,5 л газу (виміряне при 333 К и 100 кПа)?

  113. У суміші нітрату калію і нітриту калію загальною масою 75,0 г масові частки речовин рівні. Після нагрівання цієї суміші при 400 °С протягом деякого часу масові частки солей стали розрізнятися рівно в 10 разів. Обчисліть об’єм кисню, що виділився, (25 С, нормальний тиск).

  114. У суміші нітрату натрію і нітриту натрію загальною масою 75,0 г кількості речовин рівні. Після нагрівання цієї суміші при 450 °С протягом деякого часу кількості речовин солей стали розрізнятися рівно в 10 разів. Обчисліть об’єм кисню, що виділився, (25 С, нормальний тиск).

  115. Який об’єм кисню (н.у.) можна одержати розкладанням у присутності оксиду марганцю (IV) пероксиду водню, що знаходиться в 150 г 5,00%-ного розчину?

  116. Чи можна за допомогою лакмусу довести, що при розчиненні хлору у воді утворюються кислоти? Відповідь поясніть.

  117. У трьох циліндрах знаходяться хлороводень, водень і хлор. Як можна довідатися, де який газ знаходиться: а) тільки за фізичними властивостями; б) тільки за хімічними властивостями?

  118. У трьох пробірках знаходяться хлорид калію, хлорат калію, бромід калію. Як можна довідатися, де яка речовина знаходиться?

  119. Деякий об’єм хлору розчинили в 50,0 мл води. З розчину, залишеного на світлі, виділилося всього 44,8 мл кисню (н.у.). Обчисліть масову частку хлороводню в утвореному розчині.

  120. У деякій порції води розчинили хлор. Після того, як з розчину перестав виділятися кисень, з'ясувалося, що маса утвореного розчину, на 2,20 г відрізняється від маси вихідної порції води. Обчисліть, який об’єм хлору (н.у.) був розчинений.

  121. Яка маса йодиду калію була окислена оксидом ксенону (VI) у солянокислому розчині, якщо при цьому утворилося 2,62 г ксенону?

  122. При взаємодії 35,0%-ної соляної кислоти з перманганатом калію утворилося 1,26 г хлориду марганцю (II). Обчисліть масу соляної кислоти, що вступила в реакцію.

  123. Яка маса оксиду марганцю (IV) вступила в реакцію з концентрованою соляною кислотою, якщо при цьому утворилося 6,30 г хлориду марганцю (II)?

  124. Обчисліть масу йоду, що утвориться при обробці надлишком підкисленого розчину перманганату калію суміші дигідрату йодиду натрію, йодиду калію і йодиду магнію, у якій масові частки всіх солей рівні, а сумарна кількість усіх речовин складає 50,0 ммоль.

  125. Обчисліть область припустимих значень об’єму хлору (н.у.), який необхідний для повного хлорування 10,0 г суміші заліза і міді.

  126. У трьох циліндрах знаходяться гази: оксид сірки (IV), бромоводень, сірководень. Як можна ідентифікувати кожен газ?

  127. У трьох пробірках знаходяться солі: сульфіт калію, сульфід натрію і сульфат магнію. Як ідентифікувати кожну сіль?

  128. Запропонуєте спосіб розділення оксиду сірки (IV) і водню.

  129. Укажіть, з якою з перерахованих речовин буде вступати в окисно-відновні реакції оксид сірки (IV): перманганатом калію, магнієм, хлоридом натрію, фосфорною кислотою, сірководнем, вуглекислим газом, сульфатом алюмінію. Напишіть рівняння реакцій.

  130. Напишіть молекулярне й іонне рівняння реакції, що протікає між йодом і оксидом сірки (IV) у лужному розчині.

  131. До суміші, що складається із шести твердих середніх солей, додали концентровану сірчану кислоту і нагріли. По закінченні реакції з'ясувалося, що залишок представляє тільки нерозчинну у воді сіль, яка була відсутня у вихідній суміші. Які солі могли знаходитися у вихідній суміші? Складіть рівняння реакцій.

  132. Є вода і сульфіт барію. Виберіть тільки одну кислоту й одна сіль і одержіть з використанням чотирьох речовин, а також продуктів їхньої взаємодії (без електролізу) сульфат барію, йодид барію, оксид сірки (IV), сульфіт магнію, йодид магнію.

  133. Маючи тільки йодид калію, концентровану сірчану кислоту і воду, одержіть дев'ять сірковмісних сполук.

  134. Напишіть рівняння реакції, що протікає при нагріванні твердого сульфату натрію з надлишком графіту.

  135. Який об’єм повітря (н.у.) необхідний для згорання 10,0 г сірки, що містить 2,00% незгораємих домішок?

  136. Оксид азоту (III) і оксид азоту (V) – нестійкі сполуки, при температурі близько 50 °С вони майже повністю розкладаються. У першому випадку утворюються два оксиди азоту, у другому – оксид азоту і кисень. Складіть рівняння реакцій і вкажіть, до яких типів окисно-відновних реакцій вони відносяться.

  137. В яких умовах у природі утвориться оксид азоту (II)? Наведіть рівняння реакції.

  138. Азот за електронегативністю займає проміжне положення між киснем і хлором; однак і кисень, і хлор є значно більш реакційно-здатними речовинами як у реакціях з металами, так і з неметалами. Поясніть, чому?

  139. Наведіть два рівняння реакцій, в одній з який азот є окислювачем, а в іншій – відновником.

  140. Наведіть по одному прикладу металу і неметалу, з якими будуть реагувати і кисень, і хлор, і сірка, і азот. Укажіть різницю в умовах проведення реакцій.

  141. Які речовини можуть попарно вступати в реакції: азот, нітрат заліза (III), азотна кислота, оксид азоту (II), аміак, хлорид амонію? Обов'язково вкажіть умови (температуру, тиск, при необхідності – каталізатор, розчинник і т.д.), при яких вони протікають.

  142. Як можна експериментально підтвердити, що деяка порція азоту, яка знаходиться в закритій посудині, містить у якості домішки: а) хлор; б) аміак; в) сірководень; г) хлороводень; д) озон; е) оксид азоту (II); ж) фтороводень?

  143. У трьох циліндрах знаходяться наступні гази: оксид азоту (I), азот, оксид азоту (II). Як можна ідентифікувати кожен газ?

  144. Як можна розділити суміші: а) графіту і сірки; б) карбонату натрію і сульфату натрію; в) карбонату кальцію і сульфату кальцію; г) карбіду кальцію і сульфіду кальцію?

  145. Суміш графіту і сульфату натрію в молярному співвідношенні 6:1 сильно прокалили. До отриманої по закінченні реакції суміші додали надлишок соляної кислоти. Маса газу, що виділився, виявилася рівною 1,70 р. Обчисліть масу вихідної суміші.

  146. Суміш графіту й оксиду цинку загальною масою 195 г, у якій молярне співвідношення вихідних речовин дорівнює 6:1, сильно прокалили. Який об’єм (н.у.) газоподібних продуктів виділиться при обробці отриманої по закінченні реакції суміші надлишком розчину сірчаної кислоти: а) (Н2SO4)=10,0%; б) (H2SO4)=98,0% (при нагріванні)?

  147. Суміш карбіду срібла і карбіду кальцію обробили надлишком води, при цьому виділилося 1,12 л газу (н.у.). Таку ж суміш обробили 1,00 кг 2,19%-ної соляної кислоти; у цьому випадку об’єм газу виявився рівно у 4 рази більшим, ніж у попередньому. Обчисліть масові частки кислоти і солі в отриманому розчині.

  148. Зразок технічного кремнію містить 5,00% домішок, а зразок технічного магнію – 10,0% домішок. У якому співвідношенні по масі варто змішати ці два зразки, щоб кремній і магній прореагували повністю?

  149. Маса твердого продукту реакції, отриманого при спалюванні суміші графіту і кремнію в надлишку кисню, дорівнює масі вихідної суміші. Обчисліть масову частку кремнію у вихідній суміші.

  150. У якому співвідношенні за об’ємом необхідно змішати тетрасилан (густ. 0,790 г/мл) і нейтральний водний розчин перманганату калію з концентрацією 0,25 моль/л для повного окислення тетрасилану?

  151. Який об’єм трисилану (густ. 0,739 г/мл) необхідно додати до 25,0 г 4,00%-ного водного розчину перманганату калію для відновлення всіх перманганатів-іонів?

  152. При гідролізі одного з полісиланів маса газу, що виділився склала 22,6% від маси узятого полісилану. Встановіть його структуру.

  153. При спалюванні 77,0 г суміші моносилану і трисилану загальне число атомів у продуктах реакції склало 1,081025. Обчисліть об'ємну частку моносилану у вихідній суміші.

  154. Гідроксид натрію використовується для осушення газів. Які з перерахованих нижче газів можна сушити над гідроксидом натрію, а які – не можна: етан, етилен, хлор, хлороводень, сірководень, оксид сірки (IV), оксид вуглецю (II), вуглекислий газ, аміак, азот, оксид азоту (I)? Поясніть і при необхідності наведіть рівняння реакцій.

  155. При прожарюванні заліза з гідроксидом натрію за відсутності повітря утворюються оксид заліза (II) і дві простих речовини. Складіть рівняння реакції, знайдіть окислювач і відновник. Поясніть, чому протікає ця реакція.

  156. При прожарюванні солі з простою речовиною за відсутності повітря утворюються дві речовини: натрій і чадний газ. Які речовини вступили в реакцію? Складіть рівняння реакції, знайдіть окислювач і відновник.

  157. При горінні магнію на повітрі утворюється порошок білого кольору, який містить дві речовини. Що буде спостерігатися при дії води на цей порошок? Напишіть рівняння реакцій.

  158. Калій можна одержати за реакцією KCl + Nа  NaCl + K. Поясніть, чому цей процес проводять при температурі 800 °С.

  159. Укажіть, які з нижчеперелічених сполук піддаються гідролізу: бромід кальцію, гідрид кальцію, нітрат кальцію, нітрид кальцію, сульфід кальцію, сульфіт кальцію, карбід кальцію, карбонат кальцію, хлорид кальцію, гіпохлорит кальцію, фосфат кальцію, фосфід кальцію. Напишіть рівняння реакцій (для іонного гідролізу в іонному вигляді, для ковалентного – у молекулярному вигляді).

  160. Розчин карбонату калію розділили на дві частини. До однієї з них додали невелику масу гідрокарбонату натрію; іншу нагріли. Як зміниться повнота протікання реакції гідролізу в кожнім випадку?

  161. Маючи в розпорядженні тільки воду, карбонат барію і хлорид амонію, одержіть 18 різних неорганічних сполук у чистому виді (вибір процесів не обмежений).

  162. Маючи в розпорядженні тільки воду, крейду і поварену сіль, одержіть не менш 10 різних неорганічних сполук у чистому виді (вибір процесів не обмежений).

  163. Маючи в розпорядженні тільки хлорид магнію, карбонат магнію і воду, одержіть 10 різних неорганічних речовин у чистому виді (вибір процесів не обмежений).

  164. Є вода і гідрид калію. Виберіть тільки один оксид і тільки одну кислоту й одержіть з використанням чотирьох речовин, а також продуктів їхньої взаємодії (без електролізу) наступні речовини: водень, нітрат калію, гідроксид калію, гідрокарбонат калію і карбонат калію.

  165. Є вода і гідрид кальцію. Виберіть тільки одну сіль і одну кислоту й одержіть з використанням чотирьох речовин, а також продуктів їхньої взаємодії, не прибігаючи до електролізу, наступні речовини: хлорид кальцію, хлорид заліза (III), оксид заліза (III), водень, нітрат кальцію.

  166. Напишіть рівняння реакцій, що відповідають схемам: Оксид магнію  A  В  С  D  E  Оксид магнію. А, C, Е – розчинні сполуки магнію; В i D – нерозчинні сполуки магнію.

  167. Напишіть рівняння у відповідності зі схемою: А  В  С  Гідрид кальцію  D  Е  F. А – біла речовина, не розчинна у воді, але розчинна в кислотах; F – газ важчий за повітря; речовини, закодовані буквами, не повторюються, у схемі повинно бути три окисно-відновні реакції.

  168. Напишіть рівняння реакцій, що ілюструють схему: A  B  C  D  E  F  G  H  K  L  M. А й В – солі магнію; D і Е – солі барію; G і Н – солі натрію; L і М – солі калію.

  169. Обчисліть масу паленого гіпсу, яку можна одержати при прожарюванні 5,16 кг природного гіпсу, що містить 15,0% домішок.

  170. Дано наступні речовини: хлорид заліза (II), сульфат алюмінію, магній, нітрат магнію, алюміній, мідь. Напишіть рівняння всіх окисно-відновних реакцій, що протікають попарно між запропонованими речовинами у водному середовищі.

  171. Напишіть рівняння реакцій, що протікають при прожарюванні: а) нітрату алюмінію з гідрокарбонатом калію; б) оксиду алюмінію з карбонатом кальцію; в) алюмінію з нітратом амонію; г) сульфіду алюмінію з бертолетовою сіллю.

  172. Напишіть рівняння реакцій, що протікають при взаємодії надлишку сильнолужного розчину хлорату калію: а) з магнієм; б) з алюмінієм. Укажіть загальне в цих реакціях і риси розходження.

  173. Наведіть по два приклади реакцій, що ілюструють перетворення: a) Fe0  Fe+2; б) Fe+2  Fe+3; в) Fe0  Fe+3; г) Fe+2  Fe0; д) Fe+3  Fe+2.

  174. Здійсніть ланцюг перетворень: залізо  хлорид заліза (II)  хлорид заліза (III)  нітрат заліза (III)  оксид заліза (III)  оксид заліза (II)  йодид заліза (II)  гідроксид заліза (II).

  175. Складіть рівняння за схемою: FeSO4  Х Y. X, Y– складні речовини, що містять залізо; перша реакція – окисно-відновна, друга – реакція обміну.

  176. Наведіть приклади рівнянь реакцій в іонному виді, у ході яких утворюються іони Fe2+: а) з якої-небудь сполуки заліза (III); б) з якої-небудь сполуки заліза (II); в) із заліза (простої речовини).

  177. Наведіть приклади рівнянь реакцій, у ході яких ступені окислення змінюють: а) тільки атоми заліза; б) атоми всіх елементів, що входять у продукти реакції, крім атомів заліза.

  178. Складіть рівняння реакцій, що протікають при розчиненні карбіду заліза в розведеній соляній кислоті і концентрованому розчині азотної кислоти. Відомо, що в першому випадку вуглець окислюється до графіту, а в другому – до вуглекислого газу.

  179. Напишіть рівняння реакцій, що протікають при пропусканні сірководню через: а) підкислений розчин перманганату калію; б) водний розчин хлориду заліза (III). Укажіть загальне в цих реакціях і риси розходження.

  180. Напишіть рівняння реакцій, що протікають при спільному нагріванні оксиду міді (I), заліза і хлорату калію (бертолетової солі) і не супроводжуються виділенням газоподібних продуктів, якщо: а) у надлишку було залізо; б) у надлишку був хлорат калію. Укажіть загальне в цих реакціях і риси розходження.

  181. Напишіть рівняння реакцій, що протікають при взаємодії сульфіду міді (I) і: а) бертолетової солі (при нагріванні); б) концентрованої азотної кислоти.

  182. Напишіть рівняння реакцій, що протікають між бромідом міді (I) і: а) концентрованою сірчаною кислотою; б) концентрованою азотною кислотою.

  183. Як можна довести, що аспірин це – ацетильований карбоксифенол?

  184. Встановіть будову саліцилової кислоти за допомогою функціонального аналізу.

  185. Чим відрізняються ІЧ-спектри ди- і триметиламіну?

  186. Нітрування ароматичних сполук у концентрованій азотній кислоті дуже уповільнюється при додаванні солей азотної кислоти і прискорюється за присутності навіть невеликих кількостей сірчаної кислоти. Дайте пояснення цим фактам.

  187. Нітрування бензойної кислоти, її метилового і етилового ефірів призводить до одержання відповідних n-нітросполук з виходами 82, 73 і 68%. Чому знижується вихід?

  188. Розташуйте в ряд по убуванню швидкості утворення мононітропохідних наступні сполуки: бензол, хлорбензол, фенол.

  189. Які продукти утворюються при нітруванні етану, пропану і ізобутану? Який з цих вуглеводнів нітрується легше і чому?

  190. Запропонуйте метод очищення і осушення тетрагідрофурану. Які домішки можливі у складі цієї сполуки? Які запобіжні засоби треба дотримувати при проведенні цієї роботи?

  191. Розташуйте наведені нижче сполуки в порядку зростання швидкості їх взаємодії з еквімолярними кількостями азотної кислоти: а) N,N-діетиланілін, N,N-діетил-о-анізидин, N,N-діетил-2,6-диметиланілін; б) фенол, о-метоксифенол, о-крезол, о-хлорфенол; в) N-метиланілін, N-метил-о-толуїдин, N-метил-о-хлоранілін.

  192. Як розділити за допомогою реакції нітрозування N-метиланілін і N,N-диметиланілін?

  193. Одним з поширених аналітичних реагентів є 2--нафтол. Яким шляхом його можна синтезувати?

  194. Напишіть рівняння реакцій сульфування бензолу: а) сірчаною кислотою; б) оксидом сірки (VI); в) еквімолярною кількістю хлорсульфонової кислоти; г) надлишком хлорсульфонової кислоти. Які побічні продукти утворюються при цьому?

  195. Розташуйте наведені нижче сполуки в порядку зменшення їх активності по відношенню до сульфуючого агента (SO3H+): толуол, етилбензол, бромбензол, нітробензол, анізол, нафталін. Які продукти утворюються в результаті реакцій моносульфування?

  196. Які моносульфокислоти можуть бути отримані при сульфуванні аніліну, N,N-диметиланіліну, хлорбензолу, бензальдегіду?

  197. Який параметр реакції сульфування необхідно змінювати, щоб переважно одержувати: а) - або -нафталінсульфокислоту; б) - або -антрахінонсульфокислоту? Яким чином можна здійснювати взаємні перетворення ізомерних моносульфокислот нафталіну?

  198. Напишіть рівняння реакцій бромування (за наявності каталізатора) таких сполук: а) толуолу; б) етилбензолу; в) n-ксилолу; г) нітробензолу; д) хлорбензолу. Які положення може займати атом брому по відношенню до вже існуючих у ядрі замісників і чому? Назвіть отримані сполуки.

  199. Хлорування бензолу до хлорбензолу в дихлоретані або тетрахлористому вуглеці протікає значно повільніше, ніж в оцтовій кислоті. Дайте цьому пояснення.

  200. Якою повинна бути послідовність реакцій для добування з бензолу n-бромнітробензолу? Напишіть рівняння реакцій і назвіть усі сполуки. Відповідь обґрунтуйте.

  201. За допомогою яких реагентів можна з бутилового спирту отримати хлористий бутил? Вкажіть найзручніший метод добування.

  202. Які сполуки утворюються при дії бромоводню на 1-бутен, 2-бутен, 1,3-бутадієн та ізопрен? Напишіть рівняння відповідних реакцій і назвіть кінцеві продукти.

  203. Який з ізомерних ксилолів легше бромується при охолодженні за наявності каталізатора і чому?

  204. Розташуйте в порядку збільшення реакційної здатності такі алкілюючі агенти: метилхлорид, ізопропілхлорид, бензилхлорид, етилхлорид і трет-бутилхлорид. Відповідь обґрунтуйте.

  205. Які вуглеводні утворюються при дії на бензол хлористого пропілу за наявності хлориду алюмінію (слід враховувати, що каталізатор викликає ізомеризацію пропільного радикала)? Напишіть рівняння відповідних реакцій і назвіть кінцеві продукти.

  206. Які продукти утворюються при нагріванні суміші етилового й n-пропілового спиртів із сірчаною кислотою? Напишіть рівняння відповідних реакцій і назвіть кінцеві сполуки.

  207. Напишіть рівняння реакцій алкілювання бромистим метилом аміаку, метиламіну, етиламіну, пропіламіну, аніліну, N-метиланіліну, n-нітроаніліну. Розташуйте їх у ряд по збільшенню здатності до метилювання.

  208. Напишіть рівняння реакцій діазотування n-толуїдину, n-нітроаніліну, n-хлораніліну, сульфанілової кислоти нітритом натрію в розчині соляної кислоти і амілнітритом у кислому середовищі.

  209. Чому діазотування амінів, які володіють дуже слабкими основними властивостями, ведуть в концентрованій сірчаній кислоті? Відповідь обґрунтуйте.

  210. Якщо при діазотуванні аніліну узяти недостатню кількість нітриту натрію або мінеральної кислоти, то спостерігається утворення жовтого осаду. Напишіть рівняння реакції і назвіть речовину, що утворюється.

  211. Отримайте хлористий n-нітрофенілдіазоній і напишіть для нього реакції з такими сполуками: метиловим спиртом, етиловим спиртом, ціанідом калію, ціанідом міді (I), нітритом натрію і оксидом міді (II), роданідом калію й міді.

  212. Добудьте n-нітрофенол із аніліну. Напишіть рівняння відповідних реакцій.

  213. Які сполуки утворюються при взаємодії таких речовин: а) сірчанокислого бензоїлдіазонію й діетиланіліну; б) хлористого n-толуолдіазонію й о-толуїдину; в) хлористого n-нітробензоїлдіазонію й n-нітроаніліну; г) хлористого о-хлорбензоїлдіазонію й о-крезолу? Напишіть рівняння відповідних реакцій і назвіть кінцеві продукти.

  214. В якому середовищі і чому слід проводити реакції азосполучення солей діазонію з фенолами й амінами?

  215. Які діазо- і азоскладові потрібно використовувати для добування таких азобарвників: метиловий оранжевий, n-нітроаніліновий червоний, метиловий червоний, -нафтоловий оранжевий? Напишіть рівняння відповідних реакцій.

  216. Який із трьох ізомерних фенілендіамінів володіє найбільшою схильністю до реакції азосполучення? Напишіть рівняння відповідних реакцій. Відповідь обґрунтуйте.

  217. Які азосполуки належать до азобарвників? Що таке діазо- і азоскладова барвника?

  218. В яких умовах слід проводити відновлення о-нітроанізолу, щоб добути з нього а) о-анізидин; б) 2-метоксифенілгідроксиламін; в) 1,2-біс(о-метоксифеніл)гідразин?

  219. Скільки цинку потрібно для перетворення 1 моль нітробензолу в гідразобензол?

  220. Які спирти утворюються при відновленні воднем за наявності мідних або нікелевих каталізаторів таких сполук: а) н-масляного альдегіду; б) н-валеріанового альдегіду; в) диізопропілкетону; г) метиламілкетону; д) етилізобутилкетону? Напишіть рівняння відповідних реакцій і назвіть кінцеві продукти.

  221. Які продукти можуть утворитися при дії концентрованого розчину гідроксиду калію на суміш формальдегіду і триметилоцтового альдегіду?

  222. Напишіть формули продуктів послідовного відновлення молочної кислоти.

  223. Які речовини можуть утворитися при окисленні н-бутилового спирту дихроматом калію за присутності сірчаної кислоти? Напишіть рівняння реакцій.

  224. Які сполуки утворюються при окисленні спиртів: а) бензилового; б) циклогексанолу? Напишіть відповідні рівняння реакції та назвіть кінцеві продукти.

  225. Які речовини утворюються при окисленні: а) пропіонового альдегіду; б) ізомасляного альдегіду; в) метилпропілкетону; г) дипропілкетону; д) метилізобутилкетону? Напишіть рівняння реакцій. Вкажіть умови окислення альдегідів і кетонів.

  226. При окисленні вуглеводню складу C9H12 була добута бензойна кислота. Яка структурна формула вихідного вуглеводню?

  227. п- і о-Нітротолуоли окислюються у відповідні кислоти хромовою сумішшю. Розрахуйте, скільки потрібно дихромату натрію для окислення 1 моль вихідної речовини.

  228. Пропусканням суміші пари спирту з аміаком над оксидом алюмінію при 300°С одержують первинні аміни (з домішкою вторинних і третинних амінів). Які аміни можуть утворитися при пропусканні над каталізатором таких спиртів (у суміші з аміаком): а) пропілового; б) втор-бутилового; в) бутанолу-1? Написати рівняння реакцій.

  229. Дією аміаку на відповідні галогенопохідні (реакція Гофмана) отримати такі аміни: а) диетиламін; б) пропіламін; в) триметиламін; г) метилдіетиламін. Вкажіть побічні продукти реакцій.

  230. Отримайте трьома способами (з галогенангідридів кислот, з ангідридів кислот із амонійних солей карбонових кислот) такі аміди: а) ацетамід; б) амід пропіонової кислоти; в) амід масляної кислоти.

  231. Отримайте за допомогою реакцій нуклеофільного заміщення: а) N,N-діетилаліламін; б) етаноламін; в) триетаноламін.

  232. Чому синтез амінів за Гофманом із галогенопохідних та аміаку мало придатний для добування чистого діетиламіну і дає добрі результати при синтезі амінів з більшою молекулярною масою, наприклад при синтезі ди-n-гексиламіну?

  233. Напишіть рівняння реакцій альдольної конденсації таких сполук: а) оцтового альдегіду; б) пропіонового альдегіду; в) масляного альдегіду; г) ізомасляного альдегіду; д) метилетилкетону; е) діетилкетону. Напишіть рівняння реакцій кротонової конденсації для цих же сполук. Назвіть продукти альдольної та кротонової конденсації. Який механізм реакції альдольної конденсації оцтового альдегіду?

  234. Напишіть рівняння реакцій утворення діацетонового спирту із ненасиченого кетону з ацетоном при дії Ва(ОН)2.

  235. Напишіть рівняння реакцій добування кротонового альдегіду з етилового спирту.

  236. Які речовини утворюються при дії лугу на суміш бензойного і оцтового альдегідів, ацетону з пропіоновим альдегідом? Запишіть рівняння реакцій.

  237. При взаємодії аніліну з формальдегідом за присутності сірчаної кислоти утворюється переважно 4,4-діамінодифенілметан. Запропонуйте механізм утворення цієї сполуки.

  238. Напишіть схеми полімеризації пропілену, тетрафторетилену, стиролу, дивінілу й ізопрену.

  239. Визначте реакційні центри мономерів, що беруть участь у реакціях полімеризації і поліконденсації: а) пропанол; б) фенол і формальдегід; в) гексаметилендіамін і адипінова кислота; г) капролактам.

  240. Які мономери і в яких співвідношеннях необхідно узяти, щоб отримати резол, резитол і резит?

Соседние файлы в папке Оrg_neorg_syntez